Πέτρες στη χολή: Πρέπει να τις αφαιρούμε ακόμη κι αν δεν έχουμε ενοχλήσεις;

Ο ειδικός συμβουλεύει πότε πρέπει να αφαιρούνται οι πέτρες στη χολή.

χολή Sakramir

Από το Γιώργο Μητρόπαπα, Γενική-Ογκολογική-Λαπαροσκοπική χειρουργική Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών, Μετεκπαιδευθέντα στο King's College Hospital of London, mitropapas.gr

Οι πέτρες στη χολή εντοπίζονται συνήθως στη χοληδόχο κύστη και σπανιότερα μέσα στο συκώτι ή στα αποχετευτικά σωληνάκια της χολής. Το μέγεθός τους ποικίλλει και κατά κανόνα οι μικρές πέτρες δημιουργούν σοβαρότερα προβλήματα. Τι είναι αυτό που τις δημιουργεί, δεν το γνωρίζουμε σαφώς, όπως επίσης δεν υπάρχει κι έγκυρη πρόβλεψη για την πιθανότητα οι πέτρες στη χολή να προκαλέσουν επιπλοκές.

Οι λόγοι που επιβάλλουν άμεση, όχι όμως κι επείγουσα, λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή είναι:

▪Η επέμβαση είναι πιο απλή όταν δεν υπάρχουν συμπτώματα και φλεγμονή, κάτι που σημαίνει ταχύτερη και καλύτερη ανάρρωση, βραχύτερη νοσηλεία κι άμεση επάνοδο στις συνήθεις δραστηριότητες.

▪ Σε μια κατά τα άλλα αθώα και καλοήθη πάθηση, δεν μπορούν να αποκλειστούν σοβαρές έως και δυνητικά θανατηφόρες επιπλοκές από τις πέτρες στη χολή, όπως οξεία χολαγγειίτιδα κι οξεία παγκρεατίτιδα.

▪ Με την πάροδο των ετών αυξάνεται η νοσηρότητα, καθώς ο οργανισμός "γερνάει" και πολλές άλλες παθήσεις "φθοράς", όπως καρδιακή ή νεφρική ανεπάρκεια, κάνουν την εμφάνισή τους. Αυξημένη νοσηρότητα καθιστά την επέμβαση πιο επικίνδυνη.

Διάβασε επίσης: Λίπος στο συκώτι: Γιατί είναι σοβαρό και πώς μπορεί να μειωθεί

Διάβασε επίσης: Πέτρα στη χολή και άλλα 4 πιθανά προβλήματα που πρέπει να γνωρίζεις

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i