Ποιοι και πότε πρέπει να κάνουν τεστ γρίπης; Προλαβαίνεις να κάνεις το εμβόλιο της γρίπης;

Διανύουμε την εποχή που τα κρούσματα της γρίπης αυξάνονται. Έχεις χρόνο να εμβολιαστείς αν δεν το έχεις κάνει και ανήκεις στις ομάδες υψηλού κινδύνου και πότε χρειάζεται να κάνεις τεστ γρίπης;

ίωση γρίπη ρινίτιδα χειμώνας υγεία georgeclerk

Τα κρούσματα της γρίπης αυξάνονται, ακούσαμε -δυστυχώς- για τους πρώτους θανάτους από γρίπη και είναι λογικό να υπάρχει μια σχετική εγρήγορση για τα συμπτώματα της γρίπης. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), που καταγράφει τα επιβεβαιωμένα κρούσματα γρίπης, από τον Οκτώβριο του περασμένου χρόνου μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα υπάρχουν 36 σοβαρά κρούσματα με 35 από τους ανθρώπους που νόσησαν να νοσηλεύονται σε μονάδα εντατικής θεραπείας, ενώ έχουν καταγραφεί τέσσερις θάνατοι.

Ο πανικός προφανώς δεν βοηθάει κανέναν, είναι όμως σημαντικό να έχεις στο νου σου τα βασικά συμπτώματα της γρίπης και εάν υποψιάζεσαι πως εσύ ή κάποιος από τους δικούς σου έχει κολλήσει θα πρέπει να μιλήσεις χωρίς καθυστέρηση με τον γιατρό.

Τα συμπτώματα της γρίπης

Τα συμπτώματα της γρίπης περιλαμβάνουν πονόλαιμο, υψηλό πυρετό, πονοκέφαλο, μυϊκούς πόνους, ρινική συμφόρηση και βήχα, μπορεί και εμετό ή και διάρροια. Τα περισσότερα συμπτώματα γρίπης βελτιώνονται σταδιακά σε διάστημα δύο έως πέντε ημερών, αλλά δεν είναι ασυνήθιστο να διαρκούν για μια εβδομάδα ή περισσότερο . Μια συχνή επιπλοκή της γρίπης είναι η πνευμονία, ιδιαίτερα στους νέους, ηλικιωμένους ή άτομα με πνευμονική ή καρδιακά προβλήματα.

Πότε πρέπει να κάνεις τεστ γρίπης

Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, δεν απαιτείται εργαστηριακή διάγνωση της γρίπης για να μπορεί να σου χορηγήσει ο γιατρός αντιιική θεραπεία, ιδιαίτερα κατά την περίοδο αυξημένης δραστηριότητας της εποχικής γρίπης.

Διάβασε επίσης: Πώς δε θα κολλήσεις γρίπη και τι να κάνεις αν αρρωστήσεις

Διάβασε επίσης: 5 τροφές που θα σε κάνουν να νιώσεις καλύτερα όταν έχεις γρίπη

Το γρήγορο τεστ γρίπης

Σε κάθε περίπτωση μπορεί να σου συστήσει το γρήγορο τεστ γρίπης, το οποίο μπορεί να γίνει σε διαγνωστικό κέντρο ή ακόμη και στο ιατρείο. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΚΕΕΛΠΝΟ, οι ταχείες διαγνωστικές μέθοδοι (Rapid Tests) χρησιμοποιούνται στην κλινική πράξη για την ανίχνευση ιών γρίπης τύπου Α ή/και Β. Ωστόσο έχουν χαμηλότερη ευαισθησία σε σύγκριση με τις μοριακές τεχνικές (RT-PCR) και η αξιοπιστία τους εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις συνθήκες υπό τις οποίες χρησιμοποιούνται, με αποτέλεσμα να απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή στην ερμηνεία των αποτελεσμάτων των συγκεκριμένων μεθόδων.

Πώς γίνεται

Είναι μια ανώδυνη διαδικασία που διαρκεί μερικά δευτερόλεπτα. Ο γιατρός παίρνει με μια μπατονέτα επίχρισμα από το εσωτερικό της μύτης ή του φάρυγγα, τοποθετεί το το δείγμα στο ειδικό σωληνάριο και σε λίγα λεπτά έχει το αποτέλεσμα.

Εργαστηριακό τεστ γρίπης

Αυτό συνήθως γίνεται κατά τη διάρκεια της έξαρσης της γρίπης κυρίως σε ανθρώπους που έχουν χρειαστεί νοσηλεία, σε σοβαρά κρούσματα και σε ανθρώπους που έχουν υποκείμενα νοσήματα όπως άσθμα.

Προλαβαίνεις να κάνεις το εμβόλιο γρίπης;

Η περίοδος έξαρσης του ιού της γρίπης συνήθως διαρκεί μέχρι και τον Μάρτιο. Δεδομένου ότι το εμβόλιο χρειάζεται περίπου δύο εβδομάδες για να σου εξασφαλίσει προστασία, εάν ανήκεις στις ομάδες υψηλού κινδύνου, καλό είναι να το κάνεις, έστω και τώρα.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i