Πόνος στο λαιμό: Μπορεί να είναι στρεπτόκοκκος;

Ο έντονος πόνος στο λαιμό που δυσκολεύει την κατάποση συχνά οφείλεται σε στρεπτόκοκκο. Η ΩΡΛ μας εξηγεί τα συμπτώματα και τη θεραπεία.

Γυναίκα με πόνο στο λαιμό - στρεπτόκοκκο istock

Συνεργάστηκε η Ανατολή Παταρίδου, xειρουργός ωτορινολαρυγγολόγος κεφαλής και τραχήλου, επιστημονική συνεργάτρια Νοσοκομείου "Υγεία"(www.pataridou.gr).

Αν νιώθεις πόνο στο λαιμό όταν καταπίνεις, σε "γδέρνει" ο λαιμός σου και το μόνο που θέλεις είναι να κοιμηθείς, τότε μπορεί ο ένοχος να είναι ο στρεπτόκοκκος. Όταν σε ταλαιπωρεί μια ίωση, μπορεί ανάμεσα στα υπόλοιπα συμπτώματα, όπως η βουλωμένη μύτη, τα μάτια που "τρέχουν" και η ατονία, να προστεθεί και ο ερεθισμένος λαιμός. Όταν όμως ο πόνος στο λαιμό και η δυσκολία κατάποσης ξεκινούν ταυτόχρονα με όλα τα υπόλοιπα συμπτώματα και είναι η βασική ενόχληση που νιώθεις, πιθανότατα στο... κοκτέιλ έχει προστεθεί μια βακτηριακή λοίμωξη.

Στρεπτόκοκκος: Ό,τι πρέπει να γνωρίζεις

Είναι μια λοίμωξη στο λαιμό και στις αμυγδαλές και προκαλείται από βακτήριο της οικογένειας A Streptococcus. Το βακτήριο αυτό αναπτύσσεται στη μύτη και στο λαιμό σου και μπορείς να το κολλήσεις από κάποιον που πάσχει από στρεπτόκοκκο ή από φορέα του βακτηρίου.

‣ Συνήθως το βακτήριο προχωρά στο φάρυγγα, οπότε ονομάζεται στρεπτοκοκκική φαρυγγίτιδα.

Η στρεπτοκοκκική φαρυγγίτιδα είναι πιο συχνή στο τέλος του φθινοπώρου, το χειμώνα και στην αρχή της άνοιξης.

‣ Τα παιδιά και οι έφηβοι είναι πιο ευαίσθητοι στο στρεπτόκοκκο, ωστόσο και οι ενήλικες μπορεί να κολλήσουν.

Εφόσον πρόκειται για βακτήριο και όχι για ιό, θα χρειαστεί να πάρεις αντιβίωση σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού σου.

Διαβάστε Επίσης

Τα συμπτώματα του στρεπτόκοκκου

  • Έντονος πονόλαιμος, διογκωμένοι αδένες στο λαιμό.
  • Δυσκολία στην κατάποση.
  • Κόκκινες, ερεθισμένες αμυγδαλές.
  • Λευκά στίγματα στο φάρυγγα.
  • Πυρετός, συνήθως πάνω από 38ºC.
  • Ανορεξία.
  • Πονοκέφαλος.
  • Πονόκοιλος, ναυτία και εμετός.
  • Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να προκληθεί εξάνθημα παρόμοιο με της οστρακιάς, καθώς πρόκειται για το ίδιο μολυσματικό βακτήριο.

Πώς γίνεται η διάγνωση

Ο γιατρός θα εξετάσει το λαιμό σου και πιθανότατα με βάση την εικόνα που θα δει και τα κλινικά συμπτώματα θα κάνει τη διάγνωση. Για να απαντηθεί με βεβαιότητα η ερώτηση αν πρόκειται για λοίμωξη με βακτήριο, χρειάζεται να γίνει καλλιέργεια φαρυγγικού επιχρίσματος. Η διαδικασία αυτή χρειάζεται περίπου 48 ώρες για να ολοκληρωθεί. Ωστόσο, εάν ο γιατρός υποψιαστεί στρεπτόκοκκο, θα κάνει ένα γρήγορο τεστ, το strep τεστ, όπως λέγεται, που θα δείξει σε λίγα λεπτά εάν υπάρχει στρεπτόκοκκος ώστε να ξεκινήσει η θεραπεία με αντιβίωση. Και στις δύο περιπτώσεις η εξέταση είναι απλή και εντελώς ανώδυνη. Ο γιατρός θα κρατήσει χαμηλά τη γλώσσα σου με το κλασικό ξυλάκι που εξετάζει το λαιμό και με μια μπατονέτα θα "σκουπίσει" το φάρυγγα για να πάρει φαρυγγικό επίχρισμα. Καλό είναι πάντως να γνωρίζεις ότι υπάρχουν αρκετές πιθανότητες η ταχεία αυτή δοκιμή να έχει ψευδώς αρνητικό αποτέλεσμα και όταν βγει η καλλιέργεια να διαπιστωθεί η ύπαρξη του βακτηρίου.

Πώς δε θα κολλήσεις στρεπτόκοκο

Αν κάποιος στο σπίτι ή στο γραφείο σου είναι άρρωστος με στρεπτόκοκκο, έχεις περίπου 25% πιθανότητες να κολλήσεις κι εσύ. Για να τις ελαττώσεις, πλένε τακτικά τα χέρια και απόφυγε να αγγίζεις τα μάτια, τη μύτη και το στόμα σου. Αν έχεις εσύ το βακτήριο, φρόντισε να καλύπτεις τη μύτη και το στόμα με χαρτομάντιλο που θα πετάς αμέσως όταν φταρνίζεσαι ή βήχεις. Είναι επίσης σημαντικό να μείνεις, εάν είναι δυνατό, στο σπίτι τις πρώτες ημέρες αντί να πας στη δουλειά. Με τον τρόπο αυτό επιταχύνεις την ανάρρωσή σου –η ξεκούραση είναι ένα πρώτης τάξεως φάρμακο για κάθε λοίμωξη– και μειώνεις τις πιθανότητες να κολλήσεις τους γύρω σου.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i