Πόσα γνωρίζεις για τη δωρεά οργάνων και τη μεταμόσχευση; Το εθνικό κέντρο μεταμοσχεύσεων μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα

Μάθε όσα χρειάζεται σε ένα βίντεο για τη δωρεά οργάνων και τη μεταμόσχευση και πάρε την απόφαση να γίνεις κι εσύ δωρητής οργάνων. 

δωρητής οργάνων μεταμόσευση Murat Göçmen

Από το 2007, ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων, έχει θεσπίσει την 1η Νοεμβρίου, ημέρα εορτασμού των Αγίων Αναργύρων, Προστατών της Μεταμόσχευσης, ως «Πανελλήνια Ημέρα Δωρεάς Οργάνων & Μεταμοσχεύσεων». Και παρότι μέχρι σήμερα η κατάσταση στη χώρα μας δεν είναι ακριβώς αυτή που θα μας έκανε περήφανους, ευελπιστούμε πως τα πράγματα θα αλλάξουν μέσα στα επόμενα χρόνια.

Τα στοιχεία για τη δωρεά οργάνων και τις μεταμοσχεύσεις που πρέπει πια να αλλάξουν

Σύμφωνα με στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων, η Ελλάδα είναι τελευταία στην Ευρώπη και στις δέκα τελευταίες χώρες του Δυτικού κόσμου στον τομέα των μεταμοσχεύσεων. Μερικά στοιχεία που καθρεφτίζουν τη δυσάρεστη αυτή πραγματικότητα:

Το 2016 πραγματοποιήθηκαν στη χώρα μας μόνο 151 μεταμοσχεύσεις. Αυτό όταν σε ευρωπαϊκές χώρες πληθυσμιακά συγκρίσιμες, όπως το Βέλγιο και η Πορτογαλία, ο αριθμός των μεταμοσχεύσεων ήταν 1.032 και 846 αντίστοιχα.

Από το 2013 μέχρι το 2017, 260 Έλληνες μεταφερθήκαν για μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων σε διάφορα νοσοκομεία της Ευρώπης.

Ποια είναι τα συμπτώματα του καρκίνου των ωοθηκών – και τι πρέπει να γνωρίζεις που μπορεί να σου σώσει τη ζωή

5 συμπτώματα που δείχνουν ότι έχεις καθυστερήσει την επίσκεψη στον οφθαλμίατρο

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΜ, πραγματοποιήθηκαν 696 μετακινήσεις μεταμοσχευμένων για επανέλεγχο στο εξωτερικό, γεγονός που επιφέρει τεράστιο ψυχικό κόστος στους ασθενείς και τις οικογένειές τους, αλλά και οικονομικό για την Πολιτεία.

Ποιοι είναι, σύμφωνα με τους ειδικούς, κάποιοι από τους λόγους γι' αυτή την κατάσταση; Η έλλειψη κατάλληλων υποδομών και το περιορισμένο εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό παίζουν σίγουρα ρόλο. Εξίσου σημαντικό είναι ότι οι πολίτες φαίνεται να μην εμπιστεύονται το σύστημα υγείας. Όλα αυτά τα κενά φαίνεται πως έρχεται να συμπληρώσει η δημιουργία του Ωνάσειου Εθνικού Μεταμοσχευτικού Κέντρου.

Σε συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε σχετικά, ανακοινώθηκε από το Ίδρυμα Ωνάση η δημιουργία ενός εθνικού κέντρου μεταμοσχεύσεων, του Ωνάσειου Εθνικού Μεταμοσχευτικού Κέντρου. Πρόκειται για ένα νοσοκομείο αφιερωμένο στη μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων, συνολικού προϋπολογισμού 100 εκατομμυρίων ευρώ, εξοπλισμένο με τεχνολογία αιχμής. Το νοσοκομείο αυτό, μεταξύ άλλων, θα διαθέτει και την πρώτη αυτόνομη μονάδα μεταμόσχευσης αποκλειστικά για παιδιά στην Ελλάδα, το Ωνάσειο Παίδων, στο οποίο θα προσφέρονται υπηρεσίες υψηλού επιπέδου και στην Παιδοκαρδιολογία & Παιδοκαρδιοχειρουργική. Επίσης, θα υπάρχει ειδική μέριμνα για τους ανασφάλιστους ασθενείς. Όπως ανακοινώθηκε στην εκδήλωση, το νοσοκομείο αυτό θα είναι έτοιμο για λειτουργία μέσα στα επόμενα τρία χρόνια.

Πόσα γνωρίζεις για τη δωρεά οργάνων και τη μεταμόσχευση

Το παρακάτω βίντεο που δημιούργησε ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων για να εξηγήσει με απλά και κατανοητά λόγια τι είναι η δωρεά οργάνων και η μεταμόσχευση και πόσο σημαντικό είναι να γίνουμε όλοι δωρητές.

Μάθε περισσότερα και ανακάλυψε πώς μπορείς να γίνεις κι εσύ δωρήτρια οργάνων στην ιστοσελίδα του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i