Οι βασικές προληπτικές εξετάσεις για τους άντρες

Συγκεντρώσαμε τις προληπτικές εξετάσεις που πρέπει να κάνουν οι άντρες (γιατί αν δεν τους τραβήξουμε στο γιατρό, δεν θα πάνε ποτέ).

ζευγάρι istock

Συνεργάστηκε η Μαντώ Κυπριανίδου, γενική ιατρός, υπεύθυνη τμήματος Check up  ΙΑΣΩ Γενική Κλινική

Είτε μιλάμε για τον πρώτο σου έρωτα, τον μπαμπά, είτε για τον επόμενο, το σύντροφό σου, οι προληπτικές εξετάσεις είναι απαραίτητες – κι εσύ πρέπει να του το υπενθυμίσεις! Με αυτό τον πρακτικό κατάλογο ανά χείρας τσεκάρετε μαζί ποιες εξετάσεις έχουν γίνει και ποιες εκκρεμούν. Αν θα πρέπει να τον πείσεις να πάει στο γιατρό –γιατί, όπως ίσως ήδη γνωρίζεις, οι άνδρες είναι σαν τα μικρά παιδιά σε σχέση με την πρόληψη–, σου έχουμε πληροφορίες που θα κάμψουν τις αντιστάσεις του.

Εξετάσεις αίματος

Τι συμπεριλαμβάνει; Βιοχημικό έλεγχο, που περιλαμβάνει σάκχαρο, χοληστερίνη, τριγλυκερίδια, κ.λπ., και αιματολογικό. Εδώ περιλαμβάνεται και εξέταση ούρων. Αυτές είναι οι βασικές εξετάσεις που θα αποκαλύψουν πιθανά προβλήματα που μπορεί να μην έχουν δώσει συμπτώματα. 

Ακτινογραφία θώρακος

Για τους καπνιστές άνω των 40 ετών συστήνεται σπιρομέτρηση και χαμηλής δόσης αξονική τομογραφία θώρακος για την πρόληψη της χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας (ΧΑΠ).

Καρδιολογικός έλεγχος

Ο τρόπος ζωής μας είναι ό,τι χειρότερο για την υγεία της καρδιάς. Άγχος, κακή διατροφή, καθιστική ζωή. Αν ο άνδρας της ζωής σου σημειώνει "ναι" και στις τρεις αυτές κατηγορίες, ο καρδιολογικός έλεγχος είναι επιβεβλημένος. Ακόμα όμως κι αν προσέχει τη διατροφή του, δεν καπνίζει, ασκείται, και πάλι υπάρχουν ασθένειες, όπως π.χ. η στεφανιαία νόσος, που δεν προειδοποιούν και μερικές φορές, όταν ανακαλύπτονται, είναι πλέον αργά. Τι συμπεριλαμβάνει; Ηλεκτροκαρδιογράφημα, υπερηχογράφημα και triplex καρδιάς. Σε ποια ηλικία; Μεταξύ των 30-40 ετών είναι η ιδανική για τον πρώτο έλεγχο, καθώς, αν βρεθεί πρόβλημα, θα είναι σε αρχικό στάδιο και μπορεί να αντιμετωπιστεί με αλλαγές στον τρόπο ζωής ή/και φαρμακευτική αγωγή. Στους άνδρες μετά τα 40 συστήνεται, επίσης, ένα τεστ κοπώσεως.

Διάβασε επίσης: Πότε χρειάζεται να κάνεις τεστ κόπωσης και τι να γνωρίζεις πριν την εξέταση

Έλεγχος προστάτη

Ο προστάτης είναι ένας μικρός αδένας που βρίσκεται κοντά στην ουροδόχο κύστη. Η υγεία του επηρεάζει την παραγωγή σπέρματος, τη σεξουαλική ζωή και την υγεία του ουροποιητικού συστήματος του άνδρα. Τι συμπεριλαμβάνει; Οι τρεις βασικές εξετάσεις είναι ο αιματολογικός έλεγχος με PSA (ειδικό προστατικό αντιγόνο), το υπερηχογράφημα και η δακτυλική εξέταση. Σε ποια ηλικία; Για άνδρες χωρίς συμπτώματα και ιστορικό η πρώτη εξέταση του προστάτη θα πρέπει να γίνεται γύρω στα 50.

Εξέταση παχέος εντέρου

Τι συμπεριλαμβάνει; Την κολονοσκόπηση, η οποία είναι ουσιαστικά η μόνη εξέταση που μπορεί να προλάβει τον καρκίνο του παχέος εντέρου, τη 2η αιτία θανάτου από καρκίνο στους άνδρες. Σε ποια ηλικία; Μετά τα 50, η πρώτη κολονοσκόπηση, εάν δεν υπάρχει ιστορικό. Στη συνέχεια, ανάλογα με τα ευρήματα, κάθε 5 χρόνια.

Διάβασε επίσης: 5 καλές τροφές για το έντερο που διώχνουν το φούσκωμα

Εξέταση οστικής πυκνότητας

Και οι άνδρες παθαίνουν οστεοπόρωση! Ειδικά όσοι ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου (καθιστική ζωή, χαμηλή τεστοστερόνη, κάπνισμα, λήψη κορτικοειδών) θα πρέπει να ελέγχουν την οστική τους πυκνότητα μετά την αξιολόγηση διαφόρων παραγόντων.

Άλλες εξετάσεις που χρειάζονται

Μερικές απλές, μη παρεμβατικές εξετάσεις σε αυτή την ηλικία θα λειτουργήσουν ως σημείο αναφοράς για το μέλλον ή θα χτυπήσουν το καμπανάκι κινδύνου στην περίπτωση που τα αποτελέσματα δεν είναι φυσιολογικά, ώστε οποιοδήποτε πρόβλημα να αντιμετωπιστεί έγκαιρα.

Ποιες είναι οι πιο βασικές προληπτικές εξετάσεις;

  1. Μέτρηση της αρτηριακής πίεσης: Θα πρέπει να ελέγχεται συχνά. Ο ιδανικός στόχος είναι κάτω από 140 η υψηλή και κάτω από 90 η χαμηλή.
  2. Έλεγχος κοιλίας: Ένα απλό υπερηχογράφημα στο πλαίσιο του check up ελέγχει την κατάσταση του ήπατος-χοληδόχου κύστης, παγκρέατος, νεφρών και ουροδόχου κύστης.
  3. Εξέταση θυρεοειδούς: Η αιματολογική εξέταση και το υπερηχογράφημα θα επιβεβαιώσουν την καλή λειτουργία του πολύ σημαντικού αδένα.
  4. Οφθαλμολογικός, ακοολογικός και οδοντιατρικός έλεγχος: Ένας έλεγχος για τα αφτιά και τα μάτια κάθε 2 χρόνια αρκεί, ενώ η επίσκεψη στον οδοντίατρο θα πρέπει να είναι πιο συχνή, κυρίως για την πρόληψη της τερηδόνας και στη συνέχεια περιοδοντίτιδας.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i