Προβλήματα υγείας και άσκηση: Ο ειδικός επισημαίνει τι πρέπει να προσέχεις

Προβλήματα υγείας και άσκηση: Πότε να απέχεις, τι να προσέχεις.

προβλήματα υγείας και άσκηση, προπόνηση, άσκηση, fitness, coach 12963734

Από τον Βαραζντάτ Νίκο Μανουκιάν, strength and hypetrophy coach (iconfitness.gr)

Αναρρώνεις από κάποια επέμβαση αλλά σου λείπουν οι προπονήσεις σου; Αντιμετωπίζεις κάποιο πρόβλημα υγείας και φοβάσαι να ξεκινήσεις να γυμνάζεσαι; Το κεφάλαιο προβλήματα υγείας και άσκηση είναι τεράστιο! Η οστεοπόρωση, ένα καρδιολογικό πρόβλημα, μια επέμβαση δεν είναι λόγος να μείνεις μακριά από την γυμναστική. Μην ανησυχείς όμως αρκετά συχνά τα πράγματα δεν είναι τόσο δύσκολα όσο μπορεί να πιστεύουμε.

Διάβασε εδώ τι ισχύει για ορισμένα συχνά προβλήματα υγείας και την άσκηση. Μερικές γενικές οδηγίες μπορεί να σε βοηθήσουν, αλλά πάντα χρειάζεται πρώτα η συμβουλή του γιατρού σου.

Συχνά προβλήματα υγείας και άσκηση

Οστεοπόρωση και άσκηση

Εάν πάσχεις από οστεοπενία ή οστεοπόρωση, πριν ξεκινήσεις ένα νέο πρόγραμμα γυμναστικής συμβουλέψου το γιατρό σου. Μια μέτρηση οστικής πυκνότητας θα βοηθήσει ώστε να μπορείς να ελέγξεις αν το πρόγραμμα που ακολουθείς σε ωφελεί πραγματικά.

Η προπόνηση που σου ταιριάζει

Ασκήσεις ενδυνάμωσης με βάρη, αερόβια προγράμματα χωρίς εντόνους κραδασμούς (άλματα κτλ.), κολύμπι, ασκήσεις ευλυγισίας καθώς και ασκήσεις σταθερότητας.

Η προπόνηση που καλύτερα να αποφύγεις

Προς αποφυγή είναι οι ασκήσεις με εντόνους κραδασμούς, βλ. άλματα, έντονο τρέξιμο στο διάδρομο, καθώς και ασκήσεις κατά τις οποίες οι σπονδυλική στήλη κάμπτεται και στριβεί ταυτόχρονα ( αυτή η θέση θα μπορούσε να είναι εξαιρετικά επικίνδυνη).

Διαβήτης και άσκηση

Εάν πάσχεις από διαβήτη, έχεις περισσότερη «δουλειά» να κάνεις πριν και μετά πάρα κατά τη διάρκεια της γυμναστικής σου. Θα πρέπει ιδανικά να ελέγχεις τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σου, πριν και μετά την άσκηση. Αυτό θα σε βοηθήσει να γνωρίζεις πόσο επηρεάζονται από την προπόνηση που κάνεις. Επίσης, είναι σημαντικό να ακολουθείς τις συμβουλές του ενδοκρινολόγου σου για το τι θα πρέπει να τρως πριν και μετά την προπόνηση.

Η προπόνηση που σου ταιριάζει

Σε γενικές γραμμές οποιαδήποτε μορφή άσκησης επιτρέπεται και μπορεί να είναι ωφέλιμη για εσένα. Στο μοναδικό σημείο που χρειάζεται λίγο περισσότερο προσοχή είναι η επαρκής ξεκούραση κατά τη διάρκεια της προπόνησης.

Η προπόνηση που καλύτερα να αποφύγεις

Το μοναδικό είδος προπόνησης που θα πρότεινα να αποφεύγεις, είναι η υψηλής έντασης διαλειμματική προπόνηση.

Καρδιακές παθήσεις, στεφανιαία νόσος και άσκηση

'Άνθρωποι που αντιμετωπίζουν προβλήματα με τη καρδιά τους καλούνται να κάνουν οποιασδήποτε μορφής άσκηση για έστω 30 λεπτά την ημέρα. Αυτή μπορεί να είναι οτιδήποτε σε δραστηριοποιεί και σε βοηθάει να χαμηλώνεις τα επίπεδα στρες καθώς και τα επίπεδα της πίεσης σου.

Τι να γνωρίζεις

Δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο που πρέπει να αποφεύγεις γιατί είναι ένα θέμα περίπλοκο και ο κάθε ασθενής διαφορετικός. Αυτό που πρέπει όμως να γίνει οπωσδήποτε είναι ο συχνός έλεγχος από καρδιολόγο και επιλογή ενός γυμναστή ή γυμναστηρίου που έχουν την εμπειρία και τα μέσα να σε βοηθήσουν να αντιμετωπίσεις το πρόβλημα αλλά και τους φόβους που μπορεί να το συνοδεύουν.

Χειρουργική επέμβαση και άσκηση

Προφανώς δεν μπορούμε να μιλήσουμε για όλες τις περιπτώσεις που μπορεί να συναντήσουμε στο γυμναστήριο, θα πούμε όμως κάποια βασικά πράγματα που θα πρέπει να γίνουν σε κάθε περίπτωση.

Τα βήματα

Εάν αρχίζεις ή επιστρέφεις στις προπονήσεις σου μετά από κάποια επέμβαση, καλό είναι να συνεργαστείς με έναν personal trainer για να σε καθοδηγήσει το πρώτο διάστημα. Τα βήματα που συνήθως ακολουθούνται για την «αναπροσαρμογή» είναι τα εξής:

  • Ολοκληρώνεις τον κύκλο φυσιοθεραπειών σου (εφόσον έχεις λάβει οδηγίες να κάνεις φυσιοθεραπεία)
  • Ξεκινάς να ασκείσαι με χαμηλή ένταση και μικρές επιβαρύνσεις και
  • προοδευτικά, αυξάνεις και τα δύο και συνεχίζεις να συμβουλεύεσαι το γιατρό σου, μέχρι την πλήρη αποκατάσταση.

Extreme sports και προβλήματα υγείας

Αν έχεις κάποιο θέμα υγείας ή έχεις πρόσφατα υποβληθεί σε επέμβαση θα πρότεινα πριν επιχειρήσεις να δοκιμάσεις ένα τέτοιο άθλημα να ψάξεις αν είναι επικίνδυνο για την κατάσταση σου.

Υπάρχουν πράγματα που μπορεί να είναι επικίνδυνα και να μην τα έχουμε σκεφτεί ποτέ. Για παράδειγμα, οι νεφροπαθείς θα πρέπει να αποφεύγουν αθλήματα κατά τα οποία μπορεί να υπάρχουν πτώσεις (η λίστα είναι τεράστια!). Όσοι πάσχουν από αυχενικό σύνδρομο καλό θα ήταν να μην επιχειρήσουν να κάνουν bungee jumping. Αν αντιμετωπίζεις προβλήματα με τα ισχία ή τη σπονδυλική στήλη θα πρότεινα να αποφύγεις την ελεύθερη πτώση και λοιπά και λοιπά.

Συμπέρασμα: Προβλήματα υγείας και άσκηση

Όπως καταλαβαίνεις τα θέματα υγείας δεν είναι κάτι που πρέπει να αντιμετωπίσεις επιπόλαια αλλά αυτό δε σημαίνει πως θα σε εμποδίσουν να ζήσεις τη ζωή σου. Υπάρχουν τρόποι να δουλέψεις, να γυμναστείς και να διασκεδάσεις γύρω από όλα σχεδόν τα θέματα υγείας που μπορεί ποτέ να αντιμετωπίσεις. Αυτό που χρειάζεσαι είναι διάθεση να το κάνεις, τη βοήθεια ειδικών καμία φορά και να συνειδητοποιήσεις δύο πράγματα.

Πρώτον, δεν υπάρχει μόνο ένας τρόπος να κάνεις αυτό που θέλεις και ότι μπορεί να αλλάζει το σχέδιο και ο τρόπος σου αλλά τον τελικό στόχο μπορείς πάντα να τον φτάσεις.

Και δεύτερον πως το ανθρώπινο σώμα μπορεί να ανταπεξέλθει σε πολύ πιο μεγάλες αντιξοότητες από ότι μπορεί να πιστεύουμε οι περισσότεροι.

Διάβασε επίσης: Τενοντίτιδα, κατάγματα τάσης και πόνος στη φτέρνα: Τι συστήνει ο ορθοπεδικός για σωστή αντιμετώπιση;

Διάβασε επίσης: Μαγειρεύεις πολύ; Μήπως κινδυνεύεις από σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα;

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i