Τα συμπτώματα και οι τρόποι αντιμετώπισης της ψωρίασης

Μάθε τα πάντα γύρω την ψωρίαση. Πώς να την αντιληφθείς αλλά και πώς να την αντιμετωπίσεις.

13.07.2017

Γράφει: Ξένη Δημοσίευση

εχεις διαβασει

ψωρίαση

Η ψωρίαση είναι μια χρόνια φλεγμονώδης δερματοπάθεια, η εμφάνιση της οποίας μπορεί να προκληθεί σε άτομα με γενετική προδιάθεση στη νόσο, όταν έρθουν αντιμέτωπα με διάφορους παράγοντες.

Όμως ξέρεις πώς ακριβώς θα καταλάβεις ότι πάσχεις αλλά και πώς θα την αντιμετωπίσεις;

 Τα συμπτώματα

Τα συμπτώματα της ψωρίασης είναι: κόκκινες φολιδωτές πλάκες κυρίως γύρω από τα γόνατα και τους αγκώνες.

Η ψωρίαση είναι μια χρόνια δερματοπάθεια με ποικίλα συμπτώματα. Τα συνηθέστερα συμπτώματα της ψωρίασης είναι οι τραχιές κόκκινες πλάκες με καλοσχηματισμένο περίγραμμα. Αυτές οι στρογγυλές ή οβάλ πλάκες ψωρίασης καλύπτονται από παχιά λευκή επιδερμίδα, που ονομάζεται φολίδα (λέπι). Τόσο το μέγεθος, όσο και ο αριθμός των βλαβών ποικίλει. Αυτή η πολύ συνηθισμένη δερματοπάθεια μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία. Η ψωρίαση εμφανίζεται συνήθως σε σημεία του δέρματος που υπόκεινται σε τριβή, όπως τα γόνατα, οι αγκώνες, η κοιλιά και το κάτω τμήμα της πλάτης. Μπορεί επίσης να εμφανιστεί στο τριχωτό, τα χέρια και τα πόδια, τα νύχια και τις βλεννογόνους μεμβράνες.

Τα αίτια

Η διαδικασία ανανέωσης των κυττάρων επιταχύνεται

Τα ακριβή αίτια που προκαλούν τη ψωρίαση δυστυχώς δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστά. Ωστόσο, είναι γνωστό ότι η ψωρίαση μπορεί να εμφανιστεί σε άτομα με γενετική προδιάθεση στην ασθένεια αυτή, όταν συντρέχουν συγκεκριμένοι παράγοντες όπως:

-άγχος
-υπερβολική εργασία
-ψυχολογικό σοκ
-ρούχα που τρίβονται στο δέρμα
-συγκεκριμένα φάρμακα
-κάποια μόλυνση (ρινοφαρυγγίτιδα, φαρυγγίτιδα… )

Ουσιαστικά η ψωρίαση προκαλείται από χρόνια φλεγμονή του δέρματος, η οποία, επιβεβαιωμένη από την παρουσία Τ-λεμφοκυττάρων, επιταχύνει τη διαδικασία ανανέωσης των κυττάρων, με αποτέλεσμα την επιτάχυνση της παραγωγής κερατινοκυττάρων, δηλαδή επιδερμικών κυττάρων.

Αντί της συνήθους διαδικασίας ανανέωσης των 28 ημερών, τα κερατινοκύτταρα χρειάζονται μόλις 3-4 ημέρες για να περάσουν από τη βασική στιβάδα στην κερατίνη στιβάδα της επιδερμίδας. Τα κύτταρα παραμένουν στην επιφάνεια της επιδερμίδας και αρχίζουν να συσσωρεύονται. Αυτό προκαλεί τις κόκκινες φολιδωτές πλάκες ή αλλιώς τη ψωρίαση. Αν και αυτές οι πλάκες ψωρίασης μπορεί ορισμένες φορές να είναι δυσδιάκριτες, άλλες είναι πολύ εμφανείς και συνεπώς αποτελούν μειονέκτημα για τα άτομα που πάσχουν από ψωρίαση.

 

Η αντιμετώπιση

Αντιμετώπιση της ψωρίασης: κρέμες, αλοιφές, φωτοθεραπεία, ιαματικά λουτρά

Η αντιμετώπιση της ψωρίασης γίνεται με τους εξής τρόπους:

1.Με αλοιφές, κρέμες καθώς και διάφορες λοσιόν που προτείνουν οι δερματολόγοι ώστε να σταματήσει η φλεγμονή. Επίσης αφαιρούν τις πλεονάζουσες φολίδες και λειαίνουν το τραχύ δέρμα. Οι ενυδατικές κρέμες είναι αποτελεσματικές για την καταπράυνση του κνησμού.

2.Με φωτοθεραπεία που προτείνεται και χρησιμοποιεί ακτίνες UVA, UVB ή λέιζερ για την επιβράδυνση της παραγωγής των δερματικών κυττάρων.
Με φάρμακα σε μορφή χαπιών που χρησιμοποιούνται σε πολύ σοβαρές μορφές ψωρίασης. ·

3.Τέλος, η θεραπεία με ιαματικά λουτρά επίσης χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση της ψωρίασης του δέρματος. Το ιαματικό νερό έχει επουλωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που βοηθούν στη μείωση του αριθμού και του μεγέθους των βλαβών.

 

Για περισσότερες πληροφορίες, συμβουλεύσου το δερματολόγο σου.

Περισσότερα από Υγεία

Best of network

#shapegreece