Φούσκωμα στην κοιλιά: Πρακτικές συμβουλές για να "απαλλαγούμε"

Οι παρακάτω συμβουλές θα σε βοηθήσουν να προλάβεις το φούσκωμα στην κοιλιά αλλά και να το αντιμετωπίσεις εύκολα και πρακτικά εάν συμβεί.

Φούσκωμα στην κοιλιά iStock

Όλες οι σαλάτες, τα λαχανικά και τα φρούτα έχουν συνήθως λίγες θερµίδες και πολλά θρεπτικά συστατικά, αλλά µπορεί η πέψη τους να δυσκολεύει τον οργανισµό σου. Και όταν το πεπτικό σου σύστηµα δυσκολεύεται, στέλνει ένα SOS µε τη µορφή φουσκώµατος. Aπαλλάξου από το φούσκωµα και κράτα την κοιλιά σου επίπεδη µε αυτές τις έξι στρατηγικές.

Διαβάστε Επίσης

Φούσκωμα στην κοιλιά: Πρακτικές συμβουλές για να "απαλλαγούμε" - εικόνα 1

Πλησιάζεις στην εμμηνόπαυση και νιώθεις συνέχεια πρησμένη ;

"Τάισε" το έντερό σου

Το καθηµερινό γιαούρτι σε βοηθά ήδη στη "µάχη" µε το φούσκωµα, επειδή ευνοεί την ανάπτυξη των "καλών" βακτηρίων, δηλαδή των προβιοτικών, στο έντερο. Αν δεν τρως κάθε µέρα γιαούρτι ή κεφίρ, ήρθε η ώρα να αποκτήσεις αυτή τη συνήθεια. Τώρα ενίσχυσε τα οφέλη, δίνοντας στα βακτήρια αυτά την τροφή που χρειάζονται για να αναπτυχθούν, τα πρεβιοτικά.

"Αυτά είναι θαυµατουργά για την καλή χλωρίδα του εντέρου σου, προσφέροντας στα προβιοτικά το είδος των φυτικών ινών που χρειάζονται για να τραφούν" λέει η Κλειώ Δηµητριάδου, κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος.

Πρόσθεσε, επίσης, στη διατροφή σου σπαράγγια, αγκινάρες και µπανάνες: όλα είναι πλούσια σε πρεβιοτικά.

Κίνηση παντού

Το άγχος έχει βρεθεί πως προωθεί την αποθήκευση λίπους στην κοιλιά. "Η φυσική δραστηριότητα θα σε βοηθήσει να παράγεις ενδορφίνες που θα βελτιώσουν τη διάθεσή σου και θα σε κάνουν να αισθάνεσαι περισσότερο ανάλαφρη" εξηγεί η διαιτολόγος. Τρέξιµο, ποδήλατο, yoga και Pilates θα βοηθήσουν.  

Ψήσε τα λαχανικά σου

Ή µαγείρεψέ τα στον ατµό ή κάν’ τα stir fry. Αν δεν έχεις συνηθίσει να τρως πολλά ωµά λαχανικά, το πεπτικό σου µπορεί να δυσκολεύεται να επεξεργαστεί τις φυτικές ίνες που περιέχουν, προκαλώντας αέρια που φουσκώνουν την κοιλιά σου.

"Το µαγείρεµα χαλαρώνει τα κυτταρικά τοιχώµατα των φυτών, κάνοντάς τα πιο εύπεπτα" λέει η Κλειώ Δηµητριάδου.

Αν τα θες ωµά, όµως, ανάµειξε µαρούλι, ντοµάτα και αγγούρι, αλλά κρατήσου µακριά από ωµά και βραστά σταυρανθή λαχανικά (µπρόκολο, κουνουπίδι), καθώς αυτά είναι συνήθως οι ένοχοι.

Φάε τα φρούτα µε πιρούνι

"Πολλά από τα φρούτα που τρως µε το χέρι, όπως το µήλο, το ροδάκινο, το αχλάδι και το δαµάσκηνο, περιέχουν ένα είδος υδατανθράκων που δηµιουργεί αέρια και συγκεντρώνει νερό στον πεπτικό σου σωλήνα, επιδεινώνοντας το φούσκωµα. Γι’ αυτό προτίµησε να τα τρως σιγά σιγά ή σε µικρά κοµµάτια και αφαίρεσε τη φλούδα σε όσα φρούτα σε ενοχλούν" εξηγεί η ειδικός. Επίσης, να θυµάσαι ότι το πεπόνι, ο ανανάς και η φράουλα είναι τα φρούτα που χωνεύεις ευκολότερα.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Δίαιτα εξπρές 5 ημερών ενάντια στο φούσκωμα! Το πρόγραμμα διατροφής για επίπεδη κοιλιά

Πέσε στο στρώµα της yoga

Ορισµένες asanas ασκούν πίεση στο έντερο βοηθώντας την κίνησή του και µειώνοντας τα αέρια. Για µια στάση που θα σε ανακουφίσει από τα αέρια, ξάπλωσε ανάσκελα, τύλιξε τα χέρια γύρω από το δεξί σου γόνατο και φέρε το απαλά προς το στήθος σου – επανάλαβε από την αριστερή πλευρά και µετά τράβηξε και τα δύο πόδια µαζί. Μετά κάνε την asana "µισό άροτρο" ξαπλώνοντας ανάσκελα και σηκώνοντας και τα δύο πόδια µέχρι να έρθουν κάθετα στο έδαφος. Κράτησε κάθε στάση για 4 µε 8 βαθιές ανάσες και κάνε τες κάθε φορά που νιώθεις φουσκωµένη ή καθηµερινά, ως ένα µέτρο πρόληψης.

Διάλεγε φυσικά

Το να τρως λιγότερη ζάχαρη είναι ένας έξυπνος και εξαιρετικός τρόπος για να αδυνατίσεις. Μη στραφείς, όµως, σε αναψυκτικά διαίτης, µπάρες χωρίς ζάχαρη και παγωτά light. Γιατί; Σε αυτά τα προϊόντα χρησιµοποιούνται συχνά σακχαρικές αλκοόλες, όπως σορβιτόλη ή µαλτιτόλη, που προκαλούν αέρια. Αντίθετα, κάνε πιο φυσικές επιλογές µε σκέτο νερό, αρωµατισµένο µε φρούτα και µπάρες µε φρούτα και ξηρούς καρπούς. "Γενικά, κάνε πειράµατα και κράτα σηµειώσεις για να εντοπίσεις τι σε πειράζει και να το περιορίσεις στη διατροφή σου" συστήνει η Κλειώ Δηµητριάδου.

Μπύρα ή κρασί;

Οι φυσαλίδες της µπύρας φουσκώνουν το στοµάχι σου, οπότε προτίµησε το κρασί. Και αυτό όχι αφρώδες – θυµήσου τις φυσαλίδες.  

Συνεργάστηκε η Κλειώ Δηµητριάδου, κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος Χαροκοπείου Πανεπιστηµίου, MSc στη συµβουλευτική ψυχολογία, Life Coaching Καποδιστριακό Πανεπιστήµιο (ΚΕΚ).

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i