Ρινοπλαστική: Ομορφιά και υγεία συνδυάζονται σε μία μόνο επέμβαση

Η μύτη βρίσκεται στο κέντρο του προσώπου και παίζει σημαντικό ρόλο στην ισορροπία των χαρακτηριστικών.

piercing σκουλαρίκι μύτη φακίδες RyanJLane

Από τη Δρ. Ειρήνη Μάντζαρη, MD, PhD, Ειδική Ρινοχειρουργό, Διευθύντρια τμήματος Λειτουργικής Ρινοπλαστικής, Κλινική «Ιασώ» (orlplastic.gr)

Ακούμε παντού πως η ρινοπλαστική είναι η πλέον δημοφιλής επέμβαση στο πρόσωπο, σε παγκόσμιο επίπεδο. Αναρωτηθήκατε ποτέ το γιατί; Σκεφτείτε: Τι κάνει ένα πρόσωπο πραγματικά ελκυστικό; Σε αντίθεση με όσα πιστεύουμε, η ομορφιά δεν κρύβεται σε συγκεκριμένες διαστάσεις χαρακτηριστικών, αλλά στις αναλογίες και στο αρμονικό ταίριασμα αυτών μεταξύ τους.

Ποιο είναι το μυστικό της ομορφιάς του προσώπου;

Η μύτη . Η μύτη, ως κεντρικό χαρακτηριστικό του προσώπου, διαδραματίζει σημαντικότατο ρόλο στον τρόπο με τον οποίο προβάλλονται τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά.

Αυτή είναι και η απάντηση στο γιατί η ρινοπλαστική είναι τόσο δημοφιλής ως επέμβαση. Ταυτόχρονα, αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο οι περισσότεροι άνθρωποι λαμβάνουν θετικά σχόλια σχετικά με τη συνολική βελτίωση της εμφάνισής τους και όχι συγκεκριμένα για την αλλαγή του μεγέθους ή του σχήματος της μύτης τους, έπειτα από μια επιτυχημένη επέμβαση ρινοπλαστικής.

Πώς μπορεί κάποιος μη ειδικός να αναγνωρίσει τις «ατέλειες» της μύτης του που διαταράσσουν αυτήν την ισορροπία του προσώπου;

Όταν ο υποψήφιος ασθενής χτυπήσει την πόρτα του ιατρείου μας, συνήθως έχει ήδη εντοπίσει πως η εικόνα της μύτης του είναι αυτή που διαταράσσει την ομορφιά αλλά και την έκφραση του προσώπου του. Ο δικός μας ρόλος, ως ειδικοί, είναι να βεβαιώσουμε πως η διαπίστωση αυτή ισχύει αλλά και αναλύσουμε πώς μπορούμε να προσφέρουμε σε λίγες ημέρες ένα πρόσωπο πιο αρμονικό, πιο όμορφο, με πιο γλυκιά και ξεκούραστη έκφραση. Οι υποψήφιοι ασθενείς συζητούν μαζί μας τα όνειρα και τις προσδοκίες τους κι εμείς, αφού τους ακούσουμε προσεκτικά και με σεβασμό, τους απαντάμε με ειλικρίνεια τι μπορούν να αναμένουν μετεγχειρητικά με βάση τη δική τους ανατομία αλλά και την ποιότητα των ιστών τους.

Η ιδανική μύτη είναι κάτι εξατομικευμένο. Δεν είναι ένα επαναλαμβανόμενο μοτίβο. Η προσδοκία να αποκτήσει κάποιος ακριβώς τη μύτη ενός διάσημου προσώπου ή ενός άλλου ατόμου που θαυμάζει είναι κατά βάση λανθασμένη, αφού μιλάμε για διαφορετικά πρόσωπα, άρα και για διαφορετικές αναλογίες. Ο έμπειρος και κατάλληλα εκπαιδευμένος ρινοχειρουργός, αφού κατανοήσει τις επιθυμίες και τις ανάγκες του ασθενή του και λαμβάνοντας υπόψιν τα ιδιαίτερα φυσικά και ανατομικά χαρακτηριστικά του, θα του προσφέρει τη μύτη που ταιριάζει απόλυτα στον ίδιο και όχι σε κάποιον άλλο. Μια νέα μύτη που φυσικά δε θα χάσει τίποτα από την αναπνευστική της λειτουργία αλλά αντίθετα θα αναπνέει καλύτερα από ποτέ.

Είναι λοιπόν εξαιρετικά σημαντικό να αναπτύσσεται πρωτίστως μία σχέση ειλικρίνειας και εμπιστοσύνης ανάμεσα σε ασθενή και ρινοχειρουργό. Για την ακρίβεια, αυτό είναι το Α και το Ω της όλης διαδικασίας που οδηγεί στην επιτυχία και στο αναμενόμενο αποτέλεσμα.

Είναι δυνατόν, ταυτόχρονα με την αισθητική βελτίωση της μύτης να διορθωθούν και τα λειτουργικά της προβλήματα;

Φυσικά! Αυτός ακριβώς είναι ο σκοπός της λειτουργικής ρινοπλαστικής και γι’ αυτό χαρακτηρίζεται ως επέμβαση διπλού χαρακτήρα. Με την επέμβαση επιτυγχάνεται η διόρθωση της εμφάνισης της μύτης ενώ συγχρόνως μπορούν να αντιμετωπισθούν όλα τα λειτουργικά της προβλήματα (στραβό διάφραγμα, υπερτροφικές κόγχες, ρινικοί πολύποδες, υπνική άπνοια- όταν συνδυαστεί και με άλλες ανατομικές παρεμβάσεις) στον ίδιο χειρουργικό χρόνο. Παραδίδουμε λοιπόν στο τέλος της επέμβασης μια μύτη που αναπνέει ελεύθερα και ταυτόχρονα είναι όμορφη, αναδεικνύοντας το πρόσωπο με τον πιο φυσικό τρόπο.

Ποια λειτουργικά προβλήματα της μύτης διορθώνονται με τη λειτουργική ρινοπλαστική;

Το συχνότερο πρόβλημα που διορθώνεται κατά τη διάρκεια της λειτουργικής ρινοπλαστικής είναι το σκολιωτικό (στραβό) ρινικό διάφραγμα. Πρόκειται για ένα εξαιρετικά συχνό ανατομικό πρόβλημα. Υπολογίζεται πως το 80% του γενικού πληθυσμού φέρει τη συγκεκριμένη ανατομική ιδιαιτερότητα σε μικρό ή μεγάλο βαθμό. Πότε χρήζει αυτή χειρουργικής διόρθωσης; Όταν δημιουργεί δυσκολία στην αναπνοή κατά τη διάρκεια της ημέρας ή κατά τον ύπνο ή/και όταν συσχετίζεται με λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος.

Ταυτόχρονα με τον ευθειασμό του ρινικού διαφράγματος, υπάρχει η δυνατότητα να διενεργηθεί μείωση του όγκου των κάτω ρινικών κογχών, όταν αυτές είναι υπερτροφικές και ενοχλούν την αναπνευστική λειτουργία, καθώς και αφαίρεση των ρινικών πολυπόδων και η αντιμετώπιση της χρονίας ιγμορίτιδας ενδοσκοπικά, εφόσον ο προεγχειρητικός απεικονιστικός έλεγχος είναι ενδεικτικός τέτοιων ευρημάτων. Εάν ο ασθενής μας παρουσιάζει υπνική άπνοια, ταυτόχρονα με τα προβλήματα της μύτης αντιμετωπίζονται χειρουργικά και τα ανατομικά προβλήματα του φάρυγγα που την προκαλούν και που είχαν διαπιστωθεί κατά τον προεγχειρητικό ενδοσκοπικό έλεγχο στο ιατρείο.

Οι περισσότεροι ανησυχούν για τις ημέρες μετά από την επέμβαση. Είναι επώδυνη η μετεγχειρητική αποκατάσταση; Πόσο χρονικό διάστημα παραμένουν οι μελανιές στα μάτια;

Υπάρχει μία γενική φήμη πως η μετεγχειρητική αποκατάσταση της λειτουργικής ρινοπλαστικής είναι μία επώδυνη διαδικασία που συνοδεύεται από μεγάλες εκχυμώσεις και οίδημα, εμποδίζοντας τον ασθενή να βγει από το σπίτι για μεγάλο χρονικό διάστημα. Η αλήθεια φυσικά είναι μία και ρητά δεν ισχύει τίποτα από τα παραπάνω.

Η ρινοπλαστική είναι ένα ανώδυνο χειρουργείο και πλέον οι σύγχρονες χειρουργικές μέθοδοι που εφαρμόζονται έχουν καταφέρει να περιορίσουν σε εντυπωσιακά μεγάλο βαθμό - έως και να εξαλείψουν - τις μετεγχειρητικές εκχυμώσεις και το οίδημα γύρω από τα μάτια. Αυτό σίγουρα διαφέρει από ασθενή σε ασθενή, ανάλογα με την ποιότητα του δέρματος και γενικά των ιστών του, εντούτοις, στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, οι ελάχιστες μελανιές που ίσως εμφανίσουν οι πιο ευαίσθητοι ασθενείς θα έχουν υποχωρήσει πλήρως μέσα στις πρώτες μετεγχειρητικές ημέρες, πολύ πριν μάλιστα αφαιρεθεί ο εξωτερικός νάρθηκας της μύτης.

Το μόνο εμφανές σημείο μετά την επέμβαση είναι ένας εξωτερικός νάρθηκας που εφαρμόζεται από το ρινοχειρουργό για δέκα περίπου ημέρες στη μύτη του ασθενούς. Ο νάρθηκας αυτός είναι διακριτικός, δεν πιέζει, δεν πονά τον ασθενή και δεν περιορίζει καμία από τις δραστηριότητές του. Αντίθετα, τον προστατεύει και συγχρόνως σταθεροποιεί το μετεγχειρητικό του αποτέλεσμα. Αμέσως μετά την αφαίρεση του νάρθηκα η μύτη δεν αναγνωρίζεται ως προσφάτως χειρουργημένη από τους εξωτερικούς παρατηρητές. Φαίνεται όμορφη και φυσική σαν να γεννήθηκες με αυτήν.

Διάβασε επίσης: Υπνική άπνοια: Τα συμπτώματα, η διάγνωση και τι να προσέχουμε

Διάβασε επίσης: Όνειρα γλυκά (χωρίς ροχαλητά): Πώς το ροχαλητό επιδρά στην υγεία μας

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i