Πώς το ροχαλητό επιδρά στην υγεία μας;

Το ήξερες πως το ροχαλητό μπορεί να "απειλεί" την υγεία σου;

ύπνο iStock

Από την Ανατολή Παταρίδου, χειρουργός ωτορινολαρυγγολόγος κεφαλής και τραχήλου, παιδο-ΩΡΛ, επιστηµονική συνεργάτιδα Νοσοκοµείου Υγεία - Μητέρα (www.pataridou.gr).

Το ροχαλητό δεν είναι μόνο κάτι που απειλεί την ποιότητα του ύπνου σου (κι αυτού που κοιμάται δίπλα σου). Πολλές φορές απειλεί και την υγεία σου! Το ροχαλητό συχνά οφείλεται σε απλά πράγματα, όπως η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας φαγητού πολύ αργά το βράδυ, τα παραπανίσια κιλά, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ ή το κάπνισμα. Μπορεί όμως να συνδέεται και με πιο σύνθετα προβλήματα, όπως διάφορα ανατομικά και οργανικές διαταραχές. Όταν είναι δυνατό και παρατηρείται για πολλούς μήνες, θα πρέπει να ζητήσεις ιατρική συμβουλή.

Γιατί ροχαλίζω;

Ο κύριος μηχανισμός που προκαλεί το ροχαλητό αφορά το επίπεδο του ανώτερου αεραγωγού, δηλαδή τη μύτη, το φάρυγγα και το λάρυγγα. Εξαιτίας κάποιου ανατομικού εμποδίου, όπως είναι το στραβό διάφραγμα, οι μεγάλες κόγχες ή οι αμυγδαλές, η υπερτροφική ρίζα της γλώσσας, κάποιες πιθανές ανατομικές παραλλαγές στο σχήμα της επιγλωττίδας και ίσως κάποιες μεγάλες κύστεις στο λάρυγγα ή το ρινοφάρυγγα που φράζουν τη δίοδο του αέρα, κλείνει αυτή η δίοδος και προκαλείται ο ενοχλητικός ήχος κατά την αναπνοή.

Θεραπεία για το ροχαλητό και την άπνοια

Με την έγκαιρη χειρουργική αντιμετώπιση τέτοιου είδους προβλημάτων προλαβαίνει κανείς τα χειρότερα, την εξέλιξη δηλαδή του φαινομένου σε σύνδρομο απνοιών, κάτι που αφορά ένα μεγάλο ποσοστό των αντρών που ροχαλίζουν. Η επέμβαση είναι μια σχετικά απλή χειρουργική αποκατάσταση της απόφραξης, ώστε να πάψει να υφίσταται η αυξημένη αντίσταση στον ανώτερο αεραγωγό και να αποφευχθεί έτσι η δημιουργία αρνητικής πίεσης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αποκατάσταση της σωστής οξυγόνωσης του οργανισμού μέσω της αναπνοής.

Διάβασε επίσης: 10 τρόποι να αντιμετωπίσεις το ροχαλητό

Διάβασε επίσης: Ο καλός ύπνος μπορεί να νικήσει (και να προλάβει) το κρυολόγημα (το ήξερες;)

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i