Σε τρομάζει η εμμηνόπαυση; Δες το αλλιώς, προτρέπει η η Αθανασία Παππά, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εμμηνόπαυσης

Άλλαξε αντίληψη και μην αφήνεις τους μύθους για την εμμηνόπαυση να σε τρομάζουν.

εμμηνόπαυση μεσήλικας absolutimages

Γράφει η Αθανασία Παππά, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Αντιρευματικού Αγώνα (ΕΛΕΑΝΑ) και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εμμηνόπαυσης (ΕΛΕΤΕΜ)

Η εμμηνόπαυση είναι αυτό που θα λέγαμε ότι ενώνει όλες τις γυναίκες, ανεξάρτητα από την θρησκεία ή τη φυλή, το επίπεδο μόρφωσης τους, την οικονομική τους κατάσταση. Κάθε γυναίκα την βιώνει διαφορετικά. Γι' αυτό και είναι μια προσωπική, αλλά απρόβλεπτη εμπειρία.

«Μη σε τρομάζει η εμμηνόπαυση»

Υπάρχουν πολλές διαφορετικές αντιλήψεις, αλλά και προσεγγίσεις για την εμμηνόπαυση που κάποιες από αυτές δεν υποστηρίζονται από επαρκή επιστημονικά στοιχεία. Απαραίτητο για κάθε γυναίκα και δικαίωμα της είναι να έχει πρόσβαση στην έγκυρη πληροφόρηση και να αποφασίσει ποια είναι η καλύτερη λύση για εκείνη.

Οι γυναίκες θα πρέπει να ενθαρρυνθούν να αναλάβουν την ευθύνη της υγείας να αποκτήσουν αυτοπεποίθηση και να καταλάβουν ότι το να μεγαλώνει μια γυναίκα δεν σημαίνει απαραίτητα ότι γερνάει. Η εμμηνόπαυση είναι ένα νέο σκαλοπάτι στη ζωή μας, μια δεύτερη εφηβεία όπως έχει χαρακτηριστεί από αρκετούς.

Η αρχή της εμμηνόπαυσης: Οι αλλαγές στον κύκλο

Ξεκινώντας το στάδιο της εμμηνόπαυσης, πολλές γυναίκες παρατηρούν αλλαγές στον κύκλο τους. Ακανόνιστος κύκλος, μικρότερη διάρκεια κύκλου ή κάποιες φορές μπορεί και να μην έρχεται περίοδος για κάποιους μήνες. Αιτία αυτών των αλλαγών είναι οι διακυμάνσεις των ορμονικών επιπέδων που προκύπτουν από τη μείωση των ωαρίων.

Τα συμπτώματα όμως που μπορεί να βιώσει μια γυναίκα σε αυτή τη φάση της ζωής της, δεν τελειώνουν εδώ. Αυξημένη ή μειωμένη ροή αίματος, συναισθηματικές μεταπτώσεις, διαταραχές μνήμης είναι κάποια από αυτές. Αλλά και εξάψεις, εφιδρώσεις κυρίως τη νύχτα, κατάθλιψη, μειωμένη λίμπιντο, κολπική ξηρότητα, κόπωση. Και τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης δεν σταματούν εδώ: Ανήσυχος ύπνος, πονοκέφαλοι, συσσώρευση λίπους κυρίως γύρω από τη μέση, είναι κάποια από τα συμπτώματα που ανάλογα με την περίπτωση κάποια τα βιώνει πιο έντονα ή πιο ήπια. Θα υπάρχουν όμως και οι «τυχερές» που θα βιώσουν αυτή τη φάση της ζωής τους χωρίς να αντιμετωπίσουν κανένα πρόβλημα.

Η εμμηνόπαυση δεν θα αλλάξει, εσύ όμως μπορείς να αλλάξεις

Η στάση της κάθε γυναίκας απέναντι στην εμμηνόπαυση μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στο πώς θα τη βιώσει. Μια θετική στάση θα την βοηθήσει να αντιμετωπίσει τα σωματικά και τα ψυχολογικά προβλήματα που μπορεί να προκύψουν ηπιότερα. Ένα παράδειγμα τέτοιο είναι η Κίνα, που η κοινωνία αντιμετωπίζει την εμμηνόπαυση ως ένα φυσιολογικό στάδιο που βιώνει η γυναίκα στη ζωή της μεγαλώνοντας και έτσι αναφέρουν σπανιότερα ότι ταλαιπωρούνται από εξάψεις. Διαφορετικές αντιλήψεις , διαφορετικός τρόπος  ζωής, διαφορετικές διατροφικές συνήθειες, είναι κάποια από αυτά που διαχωρίζουν τις γυναίκες στον Δυτικό κόσμο που η εμμηνόπαυση έχει ιατρικοποιηθεί...

Θετικά πρότυπα

Θετικά πρότυπα θα μπορούσε να δει κάποιος αρκετά πλέον στο Instagram. Γυναίκες που ενώ έχουν περάσει το 55ο έτος της ηλικίας τους φαίνονται πολύ νεότερες και φωτογραφίζονται, έχοντας μεγάλη απήχηση. Σε αυτό συμβάλει φυσικά το αυστηρό πρόγραμμα υγιεινής διατροφής και η συστηματική άσκηση. Άλλο ένα θετικό παράδειγμα είναι η τραγουδίστρια Λούλου που ενώ έχει περάσει το 60ο έτος της ηλικίας της, λάνσαρε τη δική της σειρά καλλυντικών.

Άλλαξε στάση

Απόκτησε θετική εικόνα για τον εαυτό σου. Πίστεψε ότι μπορείς να καταφέρεις όποιους στόχους θέλεις να επιτύχεις και εστίασε στις δικές σου επιθυμίες δοκιμάζοντας καινούργια πράγματα.

Διάβασε, δες, νιώσε και αφιέρωσε χρόνο σε ευχάριστες δραστηριότητες.

Όπως είχε γράψει και ο Τζορτζ Έλιοτ: Δεν είναι ποτέ αργά για να γίνεις αυτό που θα μπορούσες να είχες γίνει...

Διάβασε επίσης: «Το ορμονικό μου χάος»: Πώς βιώνει την εμμηνόπαυση η Αθανασία Παππά, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εμμηνόπαυσης

Διάβασε επίσης: Εμμηνόπαυση και λίπος στην κοιλιά: Γιατί αυξάνεται και τι μπορείς να κάνεις για να το μειώσεις

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i