"Το ορμονικό μου χάος": Πώς βιώνει την εμμηνόπαυση η Αθανασία Παππά, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εμμηνόπαυσης

Μια αληθινή μαρτυρία για το... ορμονικό χάος που μπορεί να προκαλέσει η εμμηνόπαυση.

mature-friends-women-laughing-together-picture-id1180926158 Ridofranz

Γράφει η Αθανασία Παππά, Επισκέπτρια Υγείας, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Αντιρευματικού Αγώνα (ΕΛΕΑΝΑ) και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εμμηνόπαυσης (ΕΛΕΤΕΜ)

Κάθε γυναίκα θα βιώσει την εμμηνόπαυση. Και ο τρόπος που θα συμβεί αυτός μπορεί να είναι μοναδικός. Παρόλα αυτά είναι σημαντικό να μοιραζόμαστε μεταξύ μας την εμπειρία και το βίωμα. Αυτό ακριβώς κάνει η Αθανασία Παππά και την ευχαριστούμε πολύ! Το παρακάτω κείμενο είναι το πώς η ίδια βιώνει τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, με τα δικά της λόγια, σε πρώτο πρόσωπο.

Το ορμονικό μου χάος

Η χρονική περίοδος πριν την εμμηνόπαυση κατά την διάρκεια της οποίας εμφανίζονται συμπτώματα ορμονικών αλλαγών ονομάζεται περιεμμηνόπαυση ή προεμμηνόπαυση. Και ενώ κάποιες γυναίκες δεν αντιμετωπίζουν τίποτα άλλο εκτός από ανωμαλίες στην περίοδο τους πριν την τελευταία έμμηνο ρύση, εγώ ανήκω σε αυτές τις γυναίκες που αντιμετωπίζουν μια ποικιλία συμπτωμάτων αυτή την περίοδο που την βιώνω. Με τρομάζει ιδιαίτερα το γεγονός ότι τα συμπτώματα μπορεί να διαρκέσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα, ίσως 8 ή 10 ή περισσότερα χρόνια. Είναι δύσκολο να προβλέψει κάποιος πόσο θα διαρκέσει και αυτό που με ενοχλεί περισσότερο είναι η διαχείριση των συμπτωμάτων και ειδικά των εξάψεων δημοσίως.

Αλλαγή του τρόπου ζωής και καλύτερη υγεία

Τον τελευταίο χρόνο με απασχολεί περισσότερο η αλλαγή του τρόπου ζωής μου ώστε να έχω καλύτερη υγεία. Είναι μια εποχή που θέλω να συγκεντρωθώ περισσότερο στον εαυτό μου, να ξεκινήσω κάποια πράγματα που ανέβαλα χρόνια π.χ. να μάθω να χορεύω το τανγκό που πάντα θαύμαζα τα ζευγάρια που το χορεύουν με τόση χάρη, να ασκούμαι περισσότερο και να κόψω κάποιες κακές συνήθειες όπως το κάπνισμα μετά από 25 χρόνια ως καπνίστρια. Να προσέξω περισσότερο την διατροφή μου και κάνω τον προληπτικό έλεγχο μου και ιδιαίτερα την εξέταση μαστού και να επανεξετάσω όχι μόνο θέματα που αφορούν την υγεία μου αλλά και τις σχέσεις μου με άλλους τομείς της ζωής μου. Συχνά κάνω διάφορες ερωτήσεις στον εαυτό μου και προσπαθώ να βρω τις απαντήσεις με την υποστήριξη του ψυχιάτρου μου ή ενός ψυχολόγου. Κάποια από τα θέματα που με απασχολούν μπορεί να είναι: Είναι η οικογένεια μου όπως την περίμενα; Ανάπτυξα τις σχέσεις που ήθελα; Πόσο ικανοποιημένη είμαι με ό,τι έχω καταφέρει μέχρι σήμερα; Τι είδους αλλαγές θα έκανα για να γίνω πιο ευτυχισμένη; Πολλές φορές βιώνω συναισθήματα απώλειας, τύψεων ή θλίψη όταν συνειδητοποιώ ότι δεν έχω πετύχει όσα θα ήθελα και ότι τα περιθώρια στενεύουν. Εξαιτίας αυτού του συλλογισμού κάποιες φορές νιώθω ότι βάζω περισσότερη ενέργεια στις δημιουργικές μου δραστηριότητες.

Τα γκρίζα μου μαλλιά, ένα διακριτικό τιμής

Δεν μπορώ να παραβλέψω τις ρυτίδες μου αλλά ούτε και τα γκρίζα μου μαλλιά που τα βλέπω να αυξάνονται. Και παρεμπιπτόντως μου αρέσουν και έτσι αποφάσισα να μην τα κρύψω βάφοντάς τα αλλά να τα αφήσω ως ένα διακριτικό τιμής. Για την επιδερμίδα μου, το δώρο που της χάρισα είναι να σταματήσω το κάπνισμα -ναι, τα κατάφερα- και να πίνω πολύ νερό. Προσπαθώ να μην ξεχνάω την αντηλιακή κρέμα μου, δίνοντας έμφαση σε σημεία που συνήθως ξεχνιούνται όπως στο πίσω μέρος του λαιμού, τα χείλη. Πριν λίγους μήνες επισκέφτηκα τον οφθαλμίατρο για να ανακαλύψουμε ότι η πρεσβυωπία είναι και αυτή παρούσα. Γυαλιά φοράω από μικρή ηλικία για να διαβάζω αλλά σκέφτηκα ότι τώρα πρέπει να βρω έναν πιο σικ σκελετό που δεν είναι απαραίτητο να με μεγαλώνει.

Η πρόκληση των προσωπικών σχέσεων

Η σχέση με τον σύντροφο μου έχει και αυτή τις διακυμάνσεις της. Μπορεί να ακουστεί κοινότυπο, αλλά η ειλικρίνεια είναι το κλειδί και η καλύτερη αντιμετώπιση. Πολλές φορές παρανοεί την αρνητική μου διάθεση και τις ενέργειες μου. Αρκετές φορές μπορεί να νιώσει ότι τον απορρίπτω αλλά στην ουσία αυτό που πραγματικά συμβαίνει είναι οι ορμόνες να βρίσκονται σε ένα χάος και να έχω μια δύσκολη μέρα, μια κακή ορμονική μέρα όπως συνηθίζω να την αποκαλώ. Αρκετές φορές θέλω τα παράθυρα και τον ανεμιστήρα ανοικτά για να είμαι πιο άνετα τη νύχτα και θα ήθελα ο σύντροφος μου να είναι δίπλα μου και να με στηρίζει σε όλο αυτό. Είναι μια σημαντική περίοδος για κατανόηση διατηρώντας ανοικτές τις διόδους επικοινωνίας. Οι μεταβολές των συναισθημάτων και η μειωμένη υπομονή μπορεί να αλλάξει ακόμα και τον τρόπο που αντιδρώ πλέον σε κάποια σχόλια ή ακόμα και σε αστεία. Για μένα είναι μια πολύ αγχωτική περίοδος γεμάτη αλλαγές που δεν υπάρχει μια ξεκάθαρη συνταγή αντιμετώπισης.

Προεμμηνόπαυση και παιδιά

Σημαντική είναι και η ειλικρινής επικοινωνία με τα παιδιά μου. Τους εξηγώ τι είναι η περιεμμηνόπαυση την οποία βιώνω, πως με κάνει να αισθάνομαι και ζητάω την κατανόηση τους. Αρκετές φορές με πιάνουν τα γέλια όταν κάθομαι στον καναπέ χωρίς να κουνιέμαι καθόλου και ξαφνικά ιδρώνω, κοκκινίζω, πιάνω το στέρνο μου και βλέπω την μικρή κόρη μου να γουρλώνει τα μάτια της και να με κοιτάει έντρομη νομίζοντας ότι είμαι άρρωστη. Καθησυχάζω τα παιδιά μου για τις στιγμές εκείνες που νιώθουν ότι με καταπονούν περισσότερο, όταν νιώθω περισσότερο κουρασμένη ή είμαι λιγότερο υπομονετική μαζί τους, ότι δεν ευθύνονται αυτά αλλά οι ορμονικές μου αλλαγές. Εξάψεις, ασθενής μνήμη, οξυθυμία και μερικές φορές κατάθλιψη είναι τα κύρια συμπτώματα και για να τα αντιμετωπίσω καλύτερα ζητάω την κατανόηση τους, την βοήθεια τους και την συνεργασία τους. Έτσι όταν ανοίγω τα παράθυρα μες το καταχείμωνο καταλαβαίνουν πλέον ότι πρέπει να φορέσουν ένα πουλόβερ παραπάνω και δεν έχω καμία πρόθεση να τα παγώνω...

Η Ελληνική Εταιρεία Εμμηνόπαυσης

Το καλοκαίρι του 2019 με μια ομάδα γυναικών που βρίσκονται ήδη στην εμμηνόπαυση ιδρύσαμε την Ελληνική Εταιρεία Εμμηνόπαυσης στην οποία είμαι πρόεδρος. Σκοπός είναι να μοιραστούμε όλες αυτές τις στιγμές, να έρθουμε πιο κοντά, να έχουμε μια έγκυρη επιστημονική προσέγγιση σε όλα τα ερωτήματα που μας απασχολούν γύρω από όλες αυτές τις αλλαγές που βιώνουμε, να σπάσουμε τις προκαταλήψεις και να περάσουμε το μήνυμα ότι μπορούμε να μεγαλώσουμε χωρίς απαραίτητα να γεράσουμε... Εδώ θα μας βρεις για να μοιραστούμε το ταξίδι...

Διάβασε επίσης: Ιδιοπαθής αρθρίτιδα: Μια πραγματική ιστορία από την Αθανασία Παππά πρόεδρο της ΕΛΕΑΝΑ

Διάβασε επίσης: Μπαίνεις στην εμμηνόπαυση; Αυτές είναι οι 20 ενδείξεις!

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i