Σύνδρομο πυελικής συμφόρησης: Τι είναι και πώς θα το προλάβεις

Ο αγγειοχειρουργός εξηγεί τι είναι το σύνδρομο πυελικής συμφόρησης, ποια είναι τα συμπτώματα και οι θεραπευτικές επιλογές.

γυναίκα πόνος κοιλιά utkamandarinka

Το σύνδρομο πυελικής συμφόρησης σχετίζεται με συνεχή πόνο χαμηλά στη λεκάνη, την πύελο, και είναι μία κατάσταση που προτιμά νέες γυναίκες.

Τι είναι το σύνδρομο πυελικής συμφόρησης

Πρόκειται για μία κατάσταση που επηρεάζει κυρίως γυναίκες μεταξύ 20 και 45 ετών, με δύο ή περισσότερες εγκυμοσύνες, που βιώνουν χρόνιο πυελικό πόνο, πόνο δηλαδή στην περιοχή της λεκάνης που έχει διάρκεια πάνω από έξι μήνες. Τα παραπάνω συμπτώματα ειδικά όταν συνδυάζονται με κιρσούς των γεννητικών οργάνων ή υποτροπή σε κιρσούς των κάτω άκρων, δημιουργούν σοβαρές υπόνοιες για σύνδρομο πυελικής συμφόρησης.

Το σύνδρομο και η εγκυμοσύνη

Η βασική αιτιολογία για την παρουσία του συνδρόμου πιστεύεται ότι είναι πολυπαραγοντική. Και αυτό γιατί το σύνδρομο πυελικής συμφόρησης είναι άθροισμα πολλών διαφορετικών συμπτωμάτων στην περιοχή της πυέλου λόγω συσσώρευσης φλεβικού αίματος. Κυρίαρχο αίτιο, ωστόσο, φαίνεται να είναι η εγκυμοσύνη. Το επιπλέον βάρος και η αυξημένη ροή του αίματος στα γεννητικά όργανα σε συνδυασμό με την αυξημένη κυκλοφορία ορμονών (οιστρογόνων) που "αδυνατίζουν" το φλεβικό τοίχωμα, είναι ο κύριος λόγος εμφάνισης του συνδρόμου. Σε μερικές έγκυες γυναίκες μπορούν να δημιουργηθούν πυελικοί κιρσοί που σχετίζονται με φλεβική παλινδρόμηση σε μια ωοθήκη ή στην έσω λαγόνιο φλέβα. Αυτοί μπορούν να οδηγήσουν στην εμφάνιση κιρσών στον κόλπο, στα χείλη του αιδοίου ή και στους μηρούς. Οι κιρσοί αυτοί μπορούν να προκαλέσουν τοπικά ενοχλήματα και συνήθως υποχωρούν μετά την εγκυμοσύνη αν και όχι πάντα, οπότε πρέπει να αντιμετωπιστούν.

Ποιον γιατρό να επισκεφθείς;

Συνήθως οι γυναίκες με τα παραπάνω συμπτώματα επισκέπτονται γιατρούς δύο ειδικοτήτων. Τους γυναικολόγους όπου αναφέρουν τα συμπτώματα από την πύελο και αγγειοχειρουργούς λόγω των κιρσών των κάτω άκρων. Οι μεν πρώτοι πρέπει να έχουν υψηλό δείκτη υποψίας ώστε να συμπεριλάβουν το εν λόγω σύνδρομο μέσα στη διάγνωσή τους, οι δε δεύτεροι να γνωρίζουν ότι οι κιρσοί των κάτω άκρων είναι δυνατό να προέρχονται από φλεβική παλινδρόμηση στην πύελο. Είναι όμως σημαντικό και οι δύο ειδικοί να διαθέτουν την αντίστοιχη εμπειρία να διακρίνουν τις περιπτώσεις στις οποίες αυτό συμβαίνει. Το σίγουρο είναι ότι απαιτείται συνεργασία μεταξύ των ειδικοτήτων για να καταλήξουν οι ειδικοί στη διάγνωση του συνδρόμου.

Διάγνωση και θεραπεία

Για να καταλήξει ο γιατρός σου στη διάγνωση, θα πρέπει πρώτα να αποκλείσει άλλες κοινές αιτίες πυελικού πόνου όπως η ενδομητρίωση, το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, ασθένειες του ουροποιητικού συστήματος, φλεγμονώδεις παθήσεις της πυέλου κτλ. Η αρχική υποψία για σύνδρομο πυελικής συμφόρησης τίθεται από το ιστορικό κι ενισχύεται από την παρουσία κιρσών σε άτυπες θέσεις όπως στο εσωτερικό των μηρών, στους γλουτούς, στο αιδοίο ή έχουμε υποτροπή των κιρσών στα κάτω άκρα. Εργαστηριακή επιβεβαίωση προσφέρουν απεικονιστικές μέθοδοι όπως: -Υπερηχογραφικός έλεγχος (triplex) -Αξονική ή Μαγνητική Φλεβογραφία -Λαπαροσκόπηση, η οποία δίνει τη δυνατότητας ταυτόχρονης αντιμετώπισης. -Ψηφιακή Φλεβογραφία, η οποία είναι επεμβατική μέθοδος κι εφαρμόζεται μόνο αν έχουμε αποφασίσει να αντιμετωπίσουμε την πάθηση. Αναφορικά με τη θεραπεία του συνδρόμου πυελικής συμφόρησης η αντιμετώπιση είναι σε κάθε περίπτωση εξατομικευμένη αντιμετώπιση και συμμετέχουν γυναικολόγος, αγγειοχειρουργός και επεμβατικός ακτινολόγος. Υπάρχουν διαφορετικές θεραπευτικές επιλογές για την ανακούφιση των διαφόρων συμπτωμάτων ενώ η μέθοδος εκλογής είναι ο εμβολισμός των φλεβών. Ευχαριστούμε τον αγγειοχειρουργό Αθανάσιο Σιαφάκα, επιστημονικό υπεύθυνο του Κέντρου Φλεβικών Παθήσεων VeinCenter.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i