Τα νύχια του αθλητή κινδυνεύουν από μύκητες

Οι μύκητες στα νύχια είναι ένα πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα.

νύχια καλοκαίρι μύκητες eternalcreative

Από τον Dr. Χριστόφορο Τζερμιά, Δερματολόγο-Αφροδισιολόγο εξειδικευμένο στα LASER, Συνιδρυτή της Ευρωπαϊκής Εταιρείας LASER Δερματολογίας (ESLD), Επιστημονικό Διευθυντή των IQ Skin Clinics (Intensive Quality Skin Clinics)(www.iqskinclinics.comwww.tzermias.gr)

Οι μύκητες στα νύχια μπορούν να εμφανιστούν σε οποιονδήποτε, είτε γυμνάζεται είτε όχι. Ωστόσο, ένας αθλητής μπορεί να αποκτήσει ευκολότερα μύκητες, που μπορεί να οδηγήσουν σε επώδυνη εμπειρία εάν δεν φροντίζει σωστά την υγιεινή των ποδιών του. Εάν αθλείσαι, είτε επαγγελματικά είτε ερασιτεχνικά, αφιέρωσε λίγο χρόνο για να διαβάσεις τις σημαντικές συμβουλές για την πρόληψη και την θεραπεία από μύκητες στα νύχια.

Τα συμπτώματα που προκαλούν οι μύκητες στα νύχια

H πρόληψη είναι η καλύτερη προσέγγιση για την αντιμετώπιση των μολύνσεων από μύκητες στα νύχια. Η ονυχομυκητίαση είναι μια πολύ συχνή πάθηση των νυχιών που προκαλεί δυσάρεστες αλλαγές στα νύχια. Τα κάνει να κιτρινίζουν και να σκουραίνουν, τα κάνει πιο παχιά, σκληρά και εύθραυστα, που ξεφλουδίζουν, σπάνε ή πέφτουν από το δέρμα. Οι μύκητες αναπτύσσονται σε σκοτεινό, υγρό και ζεστό περιβάλλον, οπότε τι καλύτερο μέρος από ένα ζευγάρι αθλητικά παπούτσια με ιδρωμένα πόδια, κυρίως κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Όμως, και οι αθλητές της κολύμβησης ή του πόλο, ή γενικά όσοι εντάσσουν στην προπόνηση την πισίνα, αντιμετωπίζουν ίδιες πιθανότητες μόλυνσης, αφού συνήθως περπατούν ξυπόλυτοι στις πισίνες, τα αποδυτήρια ή τα ντους.

Πώς μπορείς να προλάβεις τη λοίμωξη

Ένας αθλητής ή κάποιος που γυμνάζεται μπορεί να προλάβει τη μόλυνση από μύκητες στα νύχια, μόνο όταν ακολουθεί συγκεκριμένους κανόνες και είναι σχολαστικός με την υγιεινή των ποδιών του.

Καθαρά και στεγνά πόδια. Είναι το πρώτο και σημαντικότερο βήμα πρόληψης. Προϋποθέτει άνετα και καλά αεριζόμενα αθλητικά παπούτσια, τα οποία πρέπει να φροντίζετε να αλλάζετε συχνά, όπως και τις κάλτσες, κατά τη διάρκεια μιας πολύωρης προπόνησης που κάνει τα πόδια να ιδρώνουν εύκολα. Αμέσως μετά την προπόνηση ή την σωματική άσκηση, να βγάζετε παπούτσια και κάλτσες. Η παραμονή των ποδιών σας σε ιδρωμένα παπούτσια, που μπορεί να φιλοξενούν μύκητες, είναι ένας εύκολος τρόπος για να προσβάλλει τα νύχια σας. Μετά από κάθε ντους ή έξω από την πισίνα, να στεγνώνετε καλά τα πόδια σας με χαρτί υγείας μέχρι και στην περιοχή ανάμεσα στα δάκτυλα. Μην χρησιμοποιείτε κοινές πετσέτες με άλλους και μην δανείζετε τη δική σας πετσέτα σε τρίτους, καθώς οι μύκητες είναι μεταδοτικοί.

Μην περπατάτε ξυπόλυτοι σε κοινόχρηστους χώρους. Ειδικά στο γυμναστήριο, στα αποδυτήρια, στα ντους και στο χώρο γύρω από την πισίνα, να φοράτε πάντα σαγιονάρες, που προστατεύουν τα πόδια σας από την άμεση επαφή με το έδαφος.

Εάν έχετε ήδη μύκητες στα νύχια, κάνετε ό,τι μπορείτε για να αποτρέψετε τη μετάδοση της μόλυνσης σε άλλους. Ακολουθείτε όλα τα παραπάνω βήματα και μην μοιράζεστε πετσέτες, κάλτσες, παπούτσια, λευκά είδη ή διάφορα εργαλεία φροντίδας νυχιών με τρίτους, μέχρι να θεραπευτεί πλήρως η μόλυνση στα νύχια σας.

Η θεραπεία της ονυχομηκυτίασης

Η ονυχομυκητίαση αντιμετωπίζεται από δερματολόγο με διάφορες μεθόδους, ανάλογα με την σοβαρότητα της μόλυνσης. Συνήθως, περιλαμβάνει εφαρμογή εξελιγμένων LASER και τοπικού αντιμυκητιασικού σκευάσματος με ή χωρίς φαρμακευτική αγωγή από το στόμα. Για τον σωστό καθορισμό της θεραπείας είναι απαραίτητος ο λεπτομερής διαγνωστικός έλεγχος. Αυτός ξεκινάει με μικροσκοπική εξέταση και λήψη ρινισμάτων από τα νύχια του ασθενή, ώστε να βρεθεί το είδος του μύκητα. Μετά γίνεται αντιμυκητόγραμμα, δηλαδή εξέταση που μετράει την αντίδραση και ευαισθησία του μύκητα στις θεραπευτικές ουσίες που θα χορηγηθούν. Η θεραπεία είναι ασφαλής, εφαρμόζεται με ακρίβεια στην περιοχή της βλάβης, χωρίς να επηρεάζει το δέρμα γύρω από τα νύχια. Αν κριθεί απαραίτητο από τον δερματολόγο, μπορεί να αφαιρεθεί κάποιο ή κάποια προσβεβλημένα νύχια. Αυτό γίνεται σε πολύ σοβαρές περιπτώσεις, αλλά τα νέα νύχια μεγαλώνουν υγιή, απαλλαγμένα από μύκητες. Ο αριθμός των συνεδριών για την ολοκλήρωση της θεραπείας καθορίζεται από τον δερματολόγο και είναι σημαντικό να ακολουθεί ο ασθενής τις οδηγίες του γιατρού.

Διάβασε επίσης: Έχω ψωρίαση στα νύχια μου; Πώς την αναγνωρίζω;

Διάβασε επίσης: Σπάνε τα νύχια μου! Τι να κάνω; (& άλλα προβλήματα των άκρων βρίσκουν λύση)

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i