Τα συμπτώματα της ηπατίτιδας C, πώς κολλάει και ποιοι πρέπει να εξεταστούν άμεσα

Τα συμπτώματα της ηπατίτιδας C και τι σχέση έχει η χρονολογία που γεννήθηκες με τη νόσο;

κοπέλα υγεία ήλιος swissmediavision

Το 2016 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έθεσε ως στόχο την εξάλειψη της νόσου ως το 2030. Ανάμεσα στις χώρες που δεσμεύτηκαν να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για την υλοποίηση αυτού του φιλόδοξου στόχου ήταν και η Ελλάδα. Μάθε τα βασικά για τα συμπτώματα της ηπατίτιδας C και πώς μεταδίδεται και γίνε κι εσύ μέρος αυτής της παγκόσμιας προσπάθειας.

Τα συμπτώματα της ηπατίτιδας C

Ένας λόγος που η ηπατίτιδα C αποκαλείται «αθόρυβη νόσος» είναι όταν κάποιος μολυνθεί, συνήθως δεν εκδηλώνονται συμπτώματα παρά μόνο όταν η νόσος έχει προκαλέσει ήδη σοβαρές βλάβες στον οργανισμό.

Συνήθως τα αρχικά συμπτώματα της ηπατίτιδας είναι ήπια και θα μπορούσαν να οφείλονται σε πολλές ασθένειες ή ακόμη και σε ιώσεις. Για παράδειγμα, μπορεί να συμπεριλαμβάνουν αδυναμία, αίσθηση κόπωσης, ίκτερο, απώλεια όρεξης και ναυτία, χαμηλό πυρετό, διαταραχές του γαστρεντερικού και πόνο στην κοιλιά. Ακόμη και αυτά τα γενικά όμως συμπτώματα δεν παρουσιάζονται σε όλους.

Ηπατίτιδα C: Ελένη Φουρέιρα, Μαρία Μπεκατώρου και άλλοι διάσημοι κάνουν θόρυβο για μια αθόρυβη νόσο!

Ηπατίτιδα Α και Β, το εμβόλιο και γιατί οι Έλληνες από 38 έως 73 ετών πρέπει να κάνουν εξέταση για ηπατίτιδα C

Τα συμπτώματα της ηπατίτιδας που παρουσιάζονται τελικά στους ανθρώπους που έχουν χρόνια ηπατίτιδα C χωρίς να έχουν θεραπεία είναι σοβαρά. Το βασικότερο σύμπτωμα είναι οι σοβαρές βλάβες στο συκώτι, που προκαλούν τελικά κίρρωση του ήπατος (καταστροφή του συκωτιού) σε ποσοστό 10 -15% των ασθενών. Επιπλέον, οι ασθενείς µε κίρρωση έχουν αυξηµένο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο του ήπατος και επιπλοκές, όπως η νεφρική ανεπάρκεια και σακχαρώδη διαβήτη.

Πώς γίνεται η διάγνωση της ηπατίτιδας C;

Πρόκειται για μια απλή εξέταση αίµατος για την ανίχνευση αντισωμάτων του ιού. Η εξέταση γίνεται σχεδόν σε όλα τα μικροβιολογικά εργαστήρια, στα συμβεβλημένα ιατρεία του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. ή στα μικροβιολογικά εργαστήρια των δημόσιων νοσοκομείων.

Πότε πρέπει να κάνω εξέταση για ηπατίτιδα C;

Σύμφωνα με το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ηπατίτιδα C, συστήνεται η εξέταση αντισωμάτων του ιού της ηπατίτιδας C σε όλα τα άτομα του γενικού πληθυσμού που έχουν γεννηθεί μεταξύ 1945 και 1980. Υπάρχουν όμως και μερικές συνθήκες που αυξάνουν τις πιθανότητες να έχεις εκτεθεί στον ιό, οπότε θα ήταν καλό να κάνεις την εξέταση.

  • Αν είσαι πρώην ή ενεργός χρήστης ενδοφλεβίων ναρκωτικών ουσιών
  • Έχεις υποβληθεί σε µετάγγιση αίµατος (ή παραγώγων του) ή σε µεταµόσχευση οργάνου, πριν από το 1992
  • Έχεις υποβληθεί ή υποβάλλεσαι σε αιµοκάθαρση
  • Έχεις εκτεθεί σε µη επαρκώς αποστειρωµένα ιατρικά ή παραϊατρικά εργαλεία
  • Είσαι ερωτικός σύντροφος ατόµου µε ηπατίτιδα C
  • Έχεις πολλαπλούς ερωτικούς συντρόφους
  • Η μητέρα σου έχει διαγνωστεί με ηπατίτιδα C

Θεραπεύεται η ηπατίτιδα C;

Ναι, σήµερα, η ηπατίτιδα C µπορεί να θεραπευθεί πλήρως. Από το 2014 έχουν αλλάξει εντυπωσιακά οι δυνατότητες θεραπείας της νόσου, µε την κυκλοφορία αρκετών νέων φαρµάκων, τα οποία είναι ιδιαίτερα ασφαλή και αποτελεσµατικά. Τα φάρµακα αυτά είναι δισκία που λαµβάνονται από το στόµα, πρακτικά δεν έχουν αντενδείξεις και µπορεί να χορηγηθούν σχεδόν σε όλους ασθενείς, προσφέροντας πιθανότητες πλήρους ίασης συνήθως πάνω από 95%.

Με πληροφορίες από τον ιστότοπο kanoumethoryvo.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i