Τεχνητή νοημοσύνη στην υγεία + 2 apps για άνοια και πολλαπλή σκλήρυνση

Τα apps και η τεχνητή νοημοσύνη στην υγεία θα κάνουν τη διαφορά τα επόμενα χρόνια.

τεχνητή νοημοσύνη ismagilov

Η τεχνητή νοημοσύνη στην υγεία θα είναι ο επιστημονικός τομέας που θα μας δώσει τις σημαντικότερες εξελίξεις τα επόμενα χρόνια. Συνδυαστικά με την εξέλιξη των apps για την υγεία, οι ασθενείς και οι γιατροί θα μπορούν να παρακολουθούν πιο αποτελεσματικά την πρόοδο και τη θεραπεία μιας νόσου.

Τι θα αλλάξει η τεχνητή νοημοσύνη στην υγεία μας

Η εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να αλλάξει πραγματικά τα δεδομένα. Σήμερα εφαρμόζεται στις κλινικές μελέτες με εντυπωσιακά αποτελέσματα: Παρέχει τη δυνατότητα στις επιστημονικές ομάδες να παρακολουθούν στενά όλη τη διαδικασία, από το σχεδιασμό μέχρι τα αποτελέσματα των κλινικών μελετών τους σε όλο τον κόσμο. Αυτό σημαίνει πιο έγκυρη και έγκαιρη καταγραφή τους αλλά και τη δυνατότητα διεξαγωγής ακόμα περισσότερων μελετών. Δεν είναι όμως μόνο αυτή η εφαρμογή της. Η τεχνητή νοημοσύνη «μπαίνει» και στη διάγνωση νοσημάτων, όπως διάφορες μορφές καρκίνου, αλλά και στην «ανάγνωση» διαγνωστικών εξετάσεων, όπως η μαστογραφία, για να δώσει ακριβή αποτελέσματα.

Το πρώτο πρόγραμμα για την άνοια στα ελληνικά

Οι άνθρωποι που ζουν με άνοια ανέρχονται σήμερα στα 50 εκατομμύρια παγκοσμίως, ενώ στη χώρα μας ξεπερνούν τους 200.000, αριθμός που προβλέπεται να υπερβεί τους 600.000 το 2050. Τα τελευταία χρόνια και με την ανάπτυξη των νέων τεχνολογιών έχουν διαμορφωθεί αρκετές εφαρμογές για την εξάσκηση των νοητικών λειτουργιών. Ωστόσο, οι περισσότερες από αυτές είναι στην αγγλική γλώσσα. Γι’ αυτό και το Sociable, που στηρίχθηκε από την εταιρεία ELPEN και είναι η πρώτη διαδραστική με το γιατρό παρέμβαση για την άνοια στα ελληνικά, αποτελεί σημαντικό βήμα. Ο σχεδιασμός του έγινε από επαγγελματίες υγείας και ειδικούς πληροφορικής, οι οποίοι προχώρησαν στη δημιουργία «παιχνιδιών» για την ενδυνάμωση των νοητικών λειτουργιών. Περιλαμβάνοντας ένα ευρύ φάσμα ασκήσεων διαφορετικού βαθμού δυσκολίας, το Sociable στοχεύει στην ενίσχυση της μνήμης, της αντίληψης, της γλώσσας, της οπτικο-χωρικής ικανότητας, του προσανατολισμού, των εκτελεστικών ικανοτήτων, των κατασκευαστικών ικανοτήτων, της προσοχής και της λογικής. Το Sociable είναι εύκολο στη χρήση ακόμα κι από άτομα που δεν είναι εξοικειωμένα με το ψηφιακό περιβάλλον.

Αpp-date της παρακολούθησης των ασθενών με πολλαπλή σκλήρυνση

Θα το φανταζόσουν ότι ένα app θα μπορούσε να αλλάξει τη ζωή ενός ασθενούς με πολλαπλή σκλήρυνση; Ότι θα μπορούσε να βοηθήσει το γιατρό του να διαπιστώσει έγκαιρα την εξέλιξη της νόσου και να του χορηγήσει την καταλληλότερη θεραπεία; Κι όμως, μπορεί να γίνει συνδυάζοντας τις εξελίξεις στην τεχνητή νοημοσύνη και τις επιστημονικές γνώσεις. Και για την ακρίβεια, ήδη γίνεται, καθώς ορισμένοι ασθενείς στην Ευρώπη μπορούν να χρησιμοποιήσουν το app Floodlight για να παρακολουθήσουν την εξέλιξη της νόσου τους. Το βασικό κέρδος από την ψηφιακή παρακολούθηση είναι ότι παρέχει περισσότερα «όπλα» τόσο στους ίδιους τους ασθενείς όσο και στους γιατρούς τους, ώστε να αναγνωρίζουν άμεσα τις αλλαγές και να αντιμετωπίζουν πιο αποτελεσματικά τη νόσο.

Διάβασε επίσης: Πρόληψη άνοιας: Τα tips και πώς θα αναγνωρίσεις τα συμπτώματα

Διάβασε επίσης: Κετογονική διατροφή: Πώς βελτιώνει το Αλτσχάιμερ, την πολλαπλή σκλήρυνση, την ημικρανία και τον αυτισμό

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i