Θα έχουν ανοσία στον κορονοϊό όσοι «κόλλησαν»; Ο Σωτήρης Τσιόδρας απαντά

Η ανοσία στον κορονοϊό είναι το επόμενο hot topic για τους επιστήμονες.

κορονοϊός 1180187740

Η ανοσία στον κορονοϊό θα είναι το επόμενο καλό πράγμα που μπορεί να μας συμβεί! Όχι μόνο εξασφαλίζει πως θα μπορούμε να επιστρέψουμε χωρίς φόβο στη δουλειά, στη σχολή, στο γυμναστήριο, στην καθημερινότητα αλλά και πως δεν θα αποτελούμε «απειλή» για ανθρώπους στις ευπαθείς ομάδες.

Έχουν ανοσία στον κορονοϊό όσοι έχουν περάσει COVID-19;

«Με τα ως σήμερα δεδομένα από παρόμοιους κορονοϊούς, καθώς και τους ιούς SARS και MERS, φαίνεται πως μετά από λοίμωξη με το νέο ιό οι περισσότεροι θα έχουν κάποιο βαθμό ανοσίας. Και πως κάποιοι, θα έχουν πιο σημαντικό βαθμό ανοσίας από τους άλλους», απαντά ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας Σωτήρης Τσιόδρας. Και, όπως εξηγεί ο καθηγητής, με τα μέχρι τώρα δεδομένα που έχουμε από άλλους κορονοϊούς, η «απάντηση των αντισωμάτων», η ανοσία στον κορονοϊό με απλά λόγια, θα διαρκέσει τουλάχιστον ένα έτος. Και στην πορεία είναι πιθανό να παρατηρούμε μείωσή της.

Ανοσία της αγέλης και πώς θα την κατακτήσουμε

«Εάν είναι αλήθεια ότι η λοίμωξη δημιουργεί ανοσία στα περισσότερα ή όλα τα άτομα και ότι η προστασία διαρκεί ένα έτος ή περισσότερο, τότε η μόλυνση όλο και περισσότερων ανθρώπων σε έναν πληθυσμό, θα οδηγήσει στη συσσώρευση της αποκαλούμενης ανοσίας της αγέλης» απαντά ο καθηγητής.

Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Σημαίνει πως ένα μολυσμένο άτομο έχει όλο και λιγότερες πιθανότητες να έρθει σε επαφή με ένα πρόσωπο που δεν έχει περάσει τη λοίμωξη, ένα ευαίσθητο στη λοίμωξη πρόσωπο. Και αν είναι αρκετά διαδεδομένη η ανοσία της αγέλης, θα αρχίσει να μειώνεται ο αριθμός των νέων μολύνσεων ακόμα και χωρίς υπόλοιπα μέτρα για την επιβράδυνση της μετάδοσης. Θα περιοριστεί ο ιός ή θα εξαφανιστεί τελείως μέχρι να εξασθενήσει η μετάδοση του ιού – αν δεν εξαφανιστεί – ή γεννηθούν αρκετά νέα άτομα που είναι ευαίσθητα στη λοίμωξη.

Διάβασε επίσης: Τι είναι η ανοσία της αγέλης; Γιατί η Βρετανία τη συζητά ως προστασία από τον κορονοϊό;

Διάβασε επίσης: Ανοσία στον κορονοϊο: Θα κυκλοφορούμε με «διαβατήριο αντισωμάτων» τους επόμενους μήνες;

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i