Θηλώματα του δέρματος και πώς αντιμετωπίζονται

Εμφανίζονται κατά κανόνα μετά την ηλικία των είκοσι ετών και πληθαίνουν με την πάροδο του χρόνου.

BeFunky-collage (1)

Από την Αθηνά Ματέκοβιτς Νταλαμάγκα / MD, PhD, Ιατρός Δερματολόγος - Αφροδισιολόγος (mydermatology.gr)

Οι περισσότεροι από εμάς θα εμφανίζουμε αργά ή γρήγορα θηλώματα στο δέρμα μας. Τα αποκαλούμε και “κρεατοελιές”. Πρόκειται για μικρές, μακρόστενες προσεκβολές του δέρματος, που στην επιστημονική ορολογία χαρακτηρίζονται ως ακροχορδώνες ή θηλώματα. Αγγλικά αποκαλούνται απλά skintags.

Τι είναι

Πρόκειται για καλοήθη ογκίδια του δέρματος που εμφανίζονται συνήθως στην περιοχή του λαιμού ή στις πτυχές  - όπως μασχάλες, μηροβουβωνικές, υπομαζικές περιοχές. Το μέγεθός τους ποικίλει από λίγα χιλιοστά έως και μερικά εκατοστά. Το χρώμα τους μπορεί να είναι ίδιο με του περιβάλλοντος δέρματος ή λίγο πιο σκούρο. Έχουν μαλακή και ελαστική σύσταση και  συνήθως κρέμονται από λεπτό μίσχο.

Εμφανίζονται κατά κανόνα μετά την ηλικία των είκοσι ετών και πληθαίνουν με την πάροδο του χρόνου.

Τι τα προκαλεί

Τα αίτια που οδηγούν στην εμφάνισή τους δεν έχουν πλήρως διαλευκανθεί. Η κληρονομικότητα φαίνεται να παίζει σημαντικό ρόλο, όπως επίσης ορμονικοί και μεταβολικοί παράγοντες. Τα θηλώματα εμφανίζονται συχνότερα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, σε υπέρβαρα άτομα, καθώς και σε όσους πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ.

Παρά την ονομασία τους, η αιτιολογική συσχέτισή τους με τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων –HPV (humanpapillomavirus) δεν έχει αποδειχθεί και για το λόγο αυτό δεν θεωρούνται μεταδοτικά.

Τι κινδύνους ενέχουν

Τις  περισσότερες φορές δεν προκαλούν ενοχλήματα.

Συχνά όμως είναι πολυάριθμα και δημιουργούν δυσμορφίες, επιβαρύνοντας ψυχολογικά τους πάσχοντες.

Τα μεγαλύτερα σε μέγεθος θηλώματα μπορούν εύκολα να σκαλώσουν και να τραυματιστούν, με αποτέλεσμα αιμορραγία και τοπική φλεγμονή. Επίσης, μπορεί να συστραφεί ο μίσχος τους και να προκληθεί πόνος, διόγκωση και νέκρωση του θηλώματος.

Πώς αντιμετωπίζονται

Καθώς πρόκειται για καλοήθεις βλάβες που δεν προκαλούν νοσηρότητα, η επιλογή της αφαίρεσης των θηλωμάτων συνήθως γίνεται για αισθητικούς λόγους.

Η διαδικασία αφαίρεσης είναι σχετικά απλή και δεν αφήνει σημάδια. Με την χρήση τοπικής αναισθησίας,η χειρουργική αποκοπή τους είναι εντελώς ανώδυνη. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί διαθερμοπηξία, κρυοθεραπεία ή λέιζερ (CO2 laser) για την αφαίρεσή τους. Το δέρμα πρέπει να προστατευθεί από την άμεση έκθεση στον ήλιο μετά την επέμβαση, συνεπώς η καταλληλότερη εποχή για να απαλλαγείτε από τα θηλώματα είναι οι χειμερινοί μήνες.

Ρωτήστε την/το δερματολόγο σας εάν νομίζετε ότι έχετε θηλώματα. Παρόμοια μορφολογία μπορεί να έχουν και άλλες, σοβαρότερες βλάβες του δέρματος όπως μυρμηκιές, κονδυλώματα, σπίλοι, νευροϊνώματα κλπ. Μόνο ο ειδικός ιατρός μπορεί να διαγνώσει με ακρίβεια το πρόβλημα και να σας προτείνει την ενδεδειγμένη θεραπευτική αντιμετώπιση.

Διάβασε ακόμα: 7 πολύ άσχημα πράγματα που κάνεις στο δέρμα σου (διατροφή, περιποίηση, συνήθειες)

Διάβασε ακόμα: Οι 7 συνήθειες για την περιποίηση προσώπου που πρέπει να υιοθετήσεις στα 30

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i