Τι είναι η αξονική τομογραφία, πότε συστήνεται και πότε αποφεύγεται

Γιατί σου σύστησε ο γιατρός να κάνεις αξονική τομογραφία; Τι θα δει με αυτή την εξέταση, τι να γνωρίζεις και πότε αποφεύγεται;

εξετάσεις μαγνητική αξονική ακτινογραφία γιατρός istock

Συνεργάστηκε ο δρ Ευάγγελος Πετσάλης, ακτινολόγος, επιστημονικός υπεύθυνος Ακτινοδιαγνωστικού Τμήματος στο Κέντρο Προληπτικής Ιατρικής Ορθοβιοτική.

Η αξονική και η μαγνητική τομογραφία είναι δύο διαφορετικές μέθοδοι απεικόνισης που χρησιμοποιούνται πια πολλές δεκαετίες, παραμένουν όμως εξετάσεις αιχμής για τη διάγνωση πολλών και διαφορετικών παθήσεων. Είναι και οι δύο "τομογραφίες", δηλαδή κατά τη διάρκειά τους γίνεται λήψη πολλών εικόνων (τομών) του οργάνου ή της περιοχής του σώματος που εξετάζεται επιτρέποντας στο γιατρό να έχει λεπτομερή εικόνα. Ωστόσο, διαφοροποιούνται ως προς την τεχνική που χρησιμοποιείται και ως προς το είδος της διάγνωσης που απαιτείται κάθε φορά.

Διάβασε επίσης: Μπαμπά, εξετάσεις έκανες; Οι προληπτικές εξετάσεις που πρέπει να κάνουν οι άντρες

Διάβασε επίσης: Τι δείχνουν οι εξετάσεις για την υγεία σου; Αποκωδικοποίησε τα αποτελέσματα από τις εξετάσεις αίματος

Η αξονική τομογραφία

Η πλήρης ονομασία της είναι αξονική ή υπολογιστική τομογραφία (Computed Tomography – CT). Στην τεχνική αυτή χρησιμοποιούνται ακτίνες Χ. Ο αξονικός τομογράφος έχει τη δυνατότητα να αποτυπώσει μόνο οριζόντιες φωτογραφίες του εξεταζόμενου σημείου, σε αντίθεση με το μαγνητικό, που μπορεί να λάβει φωτογραφίες από πολλές γωνίες.

Πότε συνιστάται

Είναι μια πιο γρήγορη εξέταση, συγκριτικά με τη μαγνητική τομογραφία, που δίνει στο γιατρό πολλές απαντήσεις. Ωστόσο, μερικές φορές δεν είναι τόσο λεπτομερής όσο η μαγνητική. Επιλέγεται περισσότερο για την άμεση αξιολόγηση τραυμάτων και πόνων στα οστά, τη διάγνωση ισχαιμικού ή εγκεφαλικού επεισοδίου και πόνους στην κοιλιά και στο έντερο. Είναι, επίσης, η κατάλληλη εξέταση για τις αποτιτανώσεις, δηλαδή περιοχές με συσσωρευμένο ασβέστιο, όπως π.χ. στην αθηρωμάτωση, γι’ αυτό και επιλέγεται για εκτίμηση καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Τι να περιμένεις κατά την εξέταση

Είναι πολύ πιο γρήγορη διαδικασία. Και πάλι θα χρειαστεί να μπεις σε θαλαμίσκο, είναι όμως πιο μεγάλος από εκείνον της μαγνητικής. Είναι επίσης αθόρυβη. Ενδέχεται να χρειαστεί η λήψη σκιαγραφικού υγρού. Σε αυτή την περίπτωση, πριν την εξέταση ο γιατρός θα σου βάλει "πεταλούδα" για να υπάρχει πρόσβαση σε φλέβα και κάποια στιγμή κατά τη διάρκειά της θα εγχύσει το υγρό. Εάν έχεις αλλεργία στο σκιαγραφικό υγρό, είναι σημαντικό να το αναφέρεις.

Πότε αποφεύγεται

Η βασική της αντένδειξη είναι η εγκυμοσύνη, σε όλα τα στάδια. Είναι επίσης μια εξέταση που αποφεύγεται στα παιδιά, λόγω της ακτινοβολίας, εκτός κι αν είναι σημαντική για τη διάγνωση.

Γιατί μπορεί να χρειαστεί να κάνεις και τις δύο εξετάσεις

Η αξονική τομογραφία είναι γρήγορη και θα δώσει άμεσα κάποιες απαντήσεις στο γιατρό σου. Εάν χρειαστεί περισσότερη διερεύνηση, είναι πιθανό να χρειαστεί να κάνεις συμπληρωματικά μαγνητική τομογραφία.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i