Τι είναι το εξάρθρημα του ώμου; Και γιατί είναι τόσο σημαντική η σωστή 1η αντιμετώπιση;

Το εξάρθρημα του ώμου είναι συχνότερο στους ανθρώπους που κάνουν αθλήματα επαφής και αθλήματα που χρησιμοποιούν το χέρι τους πάνω από το επίπεδο του ώμου.

woman-lifting-weights-picture-id600678002

Από τον Γρηγόριο Π. Αβραμίδη, ορθοπαιδικό χειρουργό, επιμελητής Γ' Ορθοπαιδικής Κλινικής Ιδ. Θεραπευτηρίου ΥΓΕΙΑ και Ιδ. Θεραπευτηρίου ΜΗΤΕΡΑ (www.grigoriosavramidis.gr)

Η άρθρωση του ώμου έχει το μεγαλύτερο εύρος κίνησης σε σχέση με τις υπόλοιπες αρθρώσεις του ανθρώπινου σώματος. Αυτή όμως η μεγάλη ελευθερία κινήσεων του ώμου έχει σαν αποτέλεσμα να είναι και η πιο ασταθής. Το εξάρθρημα του ώμου είναι ένα συχνό πρόβλημα, που προκύπτει όταν η κεφαλή του βραχιονίου βγαίνει εκτός τροχιάς σε σχέση με την επιφάνεια της ωμογλήνης.

Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο

Πολλοί παράγοντες μπορεί να ευθύνονται για την εμφάνιση ή την υποτροπή ενός εξαρθρήματος της άρθρωσης του ώμου:

  • Ηλικία του ασθενούς, με τους νεότερους να εμφανίζουν υψηλότερα ποσοστά επανεξαρθρημάτων.
  • Φύλο του ασθενούς, με τους άνδρες να υποτροπιάζουν συχνότερα.
  • Επίπεδο της αθλητικής του δραστηριότητας, με τους επαγγελματίες αθλητές και έπειτα τους ερασιτέχνες να έχουν υψηλές πιθανότητες υποτροπής.
  • Αθλήματα επαφής π.χ πολεμικές τέχνες, πάλη καθώς και τα αθλήματα που παίζονται πάνω από το επίπεδο της κεφαλής π.χ. μπάσκετ, βόλεϊ.
  • Χαλαρότητα των συνδέσμων του ώμου (υπερελαστικότητα).
  • Οστικό έλλειμμα λόγω των πολλών εξαρθρημάτων στην ωμογλήνη ή/και στην κεφαλή του βραχιονίου.
  • Ιστορικό προηγούμενου επεισοδίου εξαρθρήματος μπορεί να οδηγήσει σε αστάθεια του ώμου και σε επαναλαμβανόμενα εξαρθήματα.

Ποια είναι η σημασία της σωστής αντιμετώπισής του 1ου εξαρθρήματος του ώμου;

Το πρώτο εξάρθρημα του ώμου είναι ιδιαίτερα σημαντικό να αντιμετωπιστεί έγκαιρα και σωστά. Ειδικά σε νέους σε ηλικία ασθενείς με έντονη αθλητική δραστηριότητα το ποσοστό υποτροπής του εξαρθρήματος φτάνει στο 90% και περισσότερο. Έτσι η συντηρητική θεραπεία συχνά αποτυγχάνει σε ασθενείς με αυξημένο κίνδυνο υποτροπής. Η αρθροσκοπική αποκατάσταση δίνει την λύση σε αυτούς τους ασθενείς.

Αντίθετα σε μεγαλύτερης ηλικίας ασθενείς, με χαμηλό επίπεδο αθλητικής δραστηριότητας που έχουν αποκλειστεί συνοδές βλάβες του ώμου, το ποσοστό υποτροπής είναι μικρότερο και έχει θέση η συντηρητική αντιμετώπιση με φυσικοθεραπεία και εγκύμναση.

Ποιές είναι οι συνηθέστερες ανατομικές βλάβες που προκαλεί ένα εξάρθρημα ώμου;

Οι συνήθεις βλάβες που μπορεί να προκληθούν από ένα εξάρθρημα ώμου είναι η ρήξη στον επιχείλιο χόνδρο της ωμογλήνης (βλάβη bankart), το κάταγμα στην ωμογλήνη ή και στην κεφαλή του βραχιονίου (βλάβη Hill-Sachs). Τέλος, σε μεγαλύτερους σε ηλικία ασθενείς μπορεί να δημιουργηθεί ρήξη του τενοντίου πετάλου μετά από ένα εξάρθρημα του ώμου.

Ποια είναι η αντιμετώπιση του εξαρθρήματος του ώμου;

Η αντιμετώπιση του εξαρθρήματος του ώμου εξαρτάται από πολλούς παράγοντες και εξαρτάται από το προφίλ του κάθε ασθενούς. Μπορεί να περιλαμβάνει αποκλειστικά φυσικοθεραπεία και εκγύμναση όταν οι απαιτήσεις του ασθενούς είναι χαμηλές σε επίπεδο δραστηριότητας καθώς και σε μεγαλύτερους σε ηλικία ασθενείς. Από την άλλη πλευρά, υπερέχει η αρθροσκοπική αποκατάσταση σε νέους ασθενείς και σε άτομα με έντονη αθλητική δραστηριότητα.

Η σωστή επιλογή και εφαρμογή της κατάλληλης αρθροσκοπικής τεχνικής μας επιτρέπει να μειώσουμε την πιθανότητα νέου επεισοδίου εξαρθρήματος (να βγει ξανά ο ώμος), μέχρι και σε ποσοστό μικρότερο από 1-2% σε νέους, καθώς και σε αθλητές με υψηλές απαιτήσεις.

Η εκτίμηση του προβλήματος καθώς και η αντιμετώπισή του από εξειδικευμένο στις παθήσεις του ώμου ορθοπαιδικό χειρουργό, μπορεί να προσφέρει εξαιρετικά αποτελέσματα και να προστατέψει τον ασθενή και τον αθλητή από μεγάλο διάστημα αποχής, υποτροπές, επαναλαμβανόμενη αστάθεια και βαρύτερες χειρουργικές επεμβάσεις.

Διάβασε επίσης: Πόνος στον αυχένα; Μήπως φταίει το κινητό σου;

Διάβασε επίσης: Πόνος στο γόνατο από το τρέξιμο; Λύσε το πρόβλημα!

Τι είναι το εξάρθρημα του ώμου; Και γιατί είναι τόσο σημαντική η σωστή 1η αντιμετώπιση; - εικόνα 1

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i