Τι είναι το σύνδρομο Guillain – Barre που ανέφερε η Μαίρη Συνατσάκη;

Σε τηλεοπτική της εμφάνιση, η Μαίρη Συνατσάκη είπε μεταξύ άλλων πως ως μωρό έχει παρουσιάσει το σύνδρομο Guillain - Barre.

μαλλιά που φριζάρουν

Η Μαίρη Συνατσάκη ανέφερε σε πρόσφατη τηλεοπτική της εμφάνιση πως όταν ήταν 18 μηνών παρουσίασε το σύνδρομο Guillain - Barre. Μάλιστα, όπως ανέφερε η ίδια, η κατάσταση ήταν πολύ σοβαρή και κανείς δεν ήξερε τι το έχει προκαλέσει.

Τι είναι το σύνδρομο Guillain - Barre

Όπως αναφέρεται στον ιστότοπο του Σωματείου Φροντίδας Ατόμων με Νευρομυικές Παθήσεις, το σύνδρομο Guillain - Barre είναι ένα αυτοάνοσο νόσημα άγνωστης αιτιολογίας. Εκφράζεται ως αδυναμία μετάδοσης νευρικών σημάτων από και προς τον εγκέφαλο, με άμεσο αντίκτυπο στη λειτουργία των μυών και των αντανακλαστικών.

Παρουσιάζεται σε οποιαδήποτε ηλικία και αφορά τόσο το γυναικείο όσο και το ανδρικό φύλο. Ανήκει στα σπάνια νοσήματα και εμφανίζεται με συχνότητα 1 ή 2: 100.000 ανθρώπους.

Ποια είναι τα συμπτώματα

Τα συμπτώματα από το σύνδρομο Guillain - Barre αφορούν αρχικά σε μούδιασμα και αδυναμία των ποδιών. Τα μουδιάσματα αυτά προχωρούν συμμετρικά σε όλο το σώμα και τα άνω άκρα. Σε σπάνιες περιπτώσεις τα άτομα οδηγούνται σε παράλυση και προβλήματα σε αναπνευστικό και καρδιαγγειακό σύστημα. Στην περίπτωση αυτή χρειάζεται άμεση ιατρική παρακολούθηση συνήθως σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Σε τι μπορεί να οφείλεται το σύνδρομο Guillain - Barre

Έχει διαπιστωθεί πως εμφανίζεται συχνά μετά από βακτηριακή ή ιογενή λοίμωξη του αναπνευστικού ή γαστρεντερικού συστήματος ή κατόπιν εμβολιασμού. Τα συμπτώματα μπορούν να εξελιχθούν μέσα σε μερικές ώρες ή μέρες ή ακόμα εβδομάδες. Από την έναρξη των συμπτωμάτων και μέσα σε 2 εβδομάδες επέρχεται η μέγιστη αδυναμία, η οποία μέσα σε μία εβδομάδα υποχωρεί σταδιακά, δίνοντας τη δυνατότητα πλήρους ανάκαμψης, χωρίς όμως να αποκλείεται η πιθανότητα της υποτροπής.

Πώς γίνεται η διάγνωση

Η διάγνωση ξεκινά από την κλινική εξέταση και λήψη ιατρικού ιστορικού από ειδικό νευρολόγο. Στη συνέχεια χρειάζονται νευροφυσιολογικές εξετάσεις και πιθανώς οσφυονωτιαία παρακέντηση και εξέταση εγκεφαλονωτιαία υγρού.

Αντιμετώπιση – Θεραπεία

Ο γιατρός θα αποφασίσει τον τρόπο αντιμετώπισης των συμπτωμάτων. Συνήθως η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει:

  • Πλασμαφαίρεση
  • Χορήγηση ανοσοσφαιρινών
  • Χορήγηση κορτικοειδών
  • Αντιμετώπιση των επιμέρους συμπτωμάτων – αναπνευστική υποστήριξη με αναπνευστήρα, καρδιακή παρακολούθηση
  • Φυσικοθεραπεία και κατάλληλες ασκήσεις για διατήρηση ευελιξίας και ενδυνάμωσης των άκρων και αποφυγή θρομβώσεων (στη φάση της παράλυσης)

Διάβασε επίσης: Η Lady Gaga αποκαλύπτει ότι υποφέρει από ρευματοειδή αρθρίτιδα – μια νόσο που «αγαπά» τις γυναίκες

Διάβασε επίσης: Τι είναι η θρόμβωση, τα συμπτώματα και ποιοι ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i