Βγαίνει ο ώμος σου; Βάλε τέλος στο πρόβλημα, όχι στις κινήσεις σου

Ο τραυματισμός που κάνει τον ώμο να βγαίνει δεν χρειάζεται να σημαίνει περιορισμό της ενεργής, γεμάτης κίνηση καθημερινότητας.

πόνος στον ώμο

Εξάρθρημα ώμου

Ο ώμος είναι η άρθρωση με το μεγαλύτερο εύρος κίνησης στο σώμα και έχει τη δυνατότητα να εκτελεί κινήσεις σε πολλαπλά επίπεδα. Αυτή η ελευθερία κινήσεων, όμως, πραγματοποιείται σε βάρος της σταθερότητας της άρθρωσης. Έτσι, ο ώμος είναι η άρθρωση που εξαρθρώνεται συχνότερα.

Ένα εξάρθρημα συμβαίνει συνήθως έπειτα από τραυματισμό και απαιτεί την άσκηση σημαντικής βίας. Σε ορισμένους ανθρώπους, οι οποίοι έχουν γεννηθεί με χαλαρές αρθρώσεις, το εξάρθρημα μπορεί να συμβεί και με μικρότερη βία. Αν οι βλάβες δεν αποκατασταθούν σωστά μετά το πρώτο επεισόδιο, το πρόβλημα γίνεται χρόνιο και τα επεισόδια που «βγαίνει» ο ώμος επαναλαμβάνονται.

Αυτή η κατάσταση ονομάζεται «υποτροπιάζον εξάρθρημα» και προκαλεί αστάθεια στην άρθρωση.

Το τέλος της δραστήριας ζωής

Το εξάρθρημα ώμου είναι ένας σοβαρός τραυματισμός που ορισμένες φορές σημαίνει το τέλος της αθλητικής καριέρας ή τον περιορισμό μιας δραστήριας και ενεργούς ζωής. Είναι ένας τραυματισμός που, αν δεν αντιμετωπιστεί σωστά, αφήνει τον ασθενή με ένα συνεχή φόβο και διαρκή επαγρύπνηση για το πότε θα είναι η επόμενη φορά.

Δεν είναι λίγες οι φορές που ο ώμος «βγαίνει» κατά τη διάρκεια του ύπνου. Πρόκειται για μια κατάσταση που ταλαιπωρεί πολύ τον πάσχοντα και δημιουργεί προβλήματα όχι μόνο στις αθλητικές δραστηριότητες, αλλά και στην καθημερινότητά του.

Υπάρχουν πολλές μελέτες που δείχνουν ότι όλοι οι δείκτες ποιότητας ζωής επηρεάζονται αρνητικά, ενώ συχνά αποτελεί αιτία απόσυρσης αθλητών από την ενεργό δράση.

πώς θα βελτιώσω τη ζωή μου

Η λύση

Στις περιπτώσεις που η συντηρητική αντιμετώπιση δεν έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα, δηλαδή την επούλωση των βλαβών στη σωστή ανατομική τους θέση, προκαλείται αποσταθεροποίηση της άρθρωσης και ευνοείται η εμφάνιση υποτροπών.

Σε αυτές τις περιπτώσεις επιλέγεται η αρθροσκοπική αποκατάσταση των ανατομικών βλαβών του ώμου. Η επέμβαση πραγματοποιείται μέσα από τομές στο δέρμα, μήκους 5 χιλιοστών, με τη βοήθεια οπτικών ινών μικρού μεγέθους που εισάγονται στην άρθρωση και αναδεικνύουν μεγεθυμένο το εσωτερικό της.

Οι τραυματισμένοι ιστοί καθηλώνονται στην ανατομική τους θέση με χρήση ειδικών εργαλείων και ραμμάτων. Η πρόοδος της τεχνολογίας και των τεχνικών που χρησιμοποιούνται επιτρέπει την πλήρη αποκατάσταση των βλαβών και συνδυάζει την πολύ μεγάλη αποτελεσματικότητα με ελάχιστη νοσηρότητα και ταλαιπωρία του ασθενούς. Μια επιτυχημένη επέμβαση και ένα πρόγραμμα αποκατάστασης που την ακολουθεί βοηθούν τον ασθενή να επανέλθει πλήρως στις προεγχειρητικές του δραστηριότητες πολύ σύντομα.

Ευχαριστούμε τον Εμμανουήλ Μπριλάκη, oρθοπαιδικό χειρουργό, επιμελητή του Ορθοπαιδικού Τμήματος Αθλητικών Κακώσεων του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών (Κλινική Ψυχικού), συνεργάτη του Κέντρου Αρθροσκόπησης και Χειρουργικής Ώμου του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών και υπεύθυνο ορθοπαιδικό του Γυναικείου Τμήματος Basket του Ολυμπιακού Πειραιώς και του Πανιωνίου ΓΣ (www.BrilakisOrthopaedics.gr).

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i