Βλέπεις πράσινα κόπρανα στην τουαλέτα; Τι μπορεί να σημαίνει και τι να κάνεις

Τα πράσινα κόπρανα μπορεί να συνδέονται με τη διατροφή σου ή με προβλήματα υγείας.

τουαλέτα μικρόβια υγεία doomu

Τα πράσινα κόπρανα, παρότι ακούγεται λίγο... μπλιαχ, δεν είναι κάτι ασυνήθιστο. Για την ακρίβεια, μπορεί να υπάρχουν πολλές αιτίες, από συμπληρώματα διατροφής μέχρι φάρμακα. Μπορεί όμως να συνδέονται επίσης με προβλήματα υγείας, οπότε αν έχεις αμφιβολία είναι σημαντικό να μιλήσεις με τον γιατρό σου, όπως συμβουλεύει η Shanti Eswaran, MD, γαστρεντερολόγος στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν.

Γιατί βλέπεις πράσινα κόπρανα

Παίρνεις αντιβιοτικά

Εάν ήσουν άρρωστη και χρειάστηκε να πάρεις αντιβίωση, μπορεί να δεις αλλαγή στο χρώμα των κοπράνων σου. «Τα αντιβιοτικά θα διαφοροποιήσουν το βακτηριακό περιεχμένο των κοπράνων και μπορεί να οδηγήσουν σε αλλαγή στο χρώμα τους» εξηγεί η Shanti Eswaran.

Περνάς γαστρεντερίτιδα

Τα βακτήρια που ευθύνονται για τη γαστρεντερίτιδα μπορεί να σου προκαλέσουν εμετούς και διάρροιες αλλά και πράσινα κόπρανα. Οι βακτηριακές μολύνσεις αλλάζουν τη χλωρίδα του εντέρου ενώ αν εκδηλωθεί διάρροια είναι πιο πιθανό να δεις πράσινα κόπρανα εξαιτίας της γρήγορης μετακίνησης της τροφής στο πεπτικό.

Έχεις πρόβλημα με το συκώτι ή τη χολή

Το συκώτι, η χολή και το γαστρεντερικό σύστημα συνδέονται στενά μεταξύ τους. Όταν το ένα αντιμετωπίζει πρόβλημα, επηρεάζονται και τα άλλα. Η χολή που παράγεται στο ήπαρ και αποθηκεύεται στη χοληδόχο κύστη μπορεί να είναι κίτρινη ή πράσινη. Αυτό σημαίνει ότι τα πράσινα κόπρανα μπορεί να σε προειδοποιούν ότι μπορεί να υπάρχει πρόβλημα σε ένα από αυτά τα δύο όργανα.

Καταναλώνεις τρόφιμα με χρωστικές

Μήπως τρως συχνά γλυκά και μπισκότα με χρωματιστό frosting; Κάποια συσκευασμένα τρόφιμα περιέχουν χρωστικές οι οποίες παρότι θεωρούνται ασφαλείς για κατανάλωση περνούν στο πεπτικό σου. Οι τροφές και τα γλυκά με πράσινο, μπλε και κίτρινο χρώμα μπορεί να οδηγήσουν σε πράσινα κόπρανα. Σε αυτή την περίπτωση, το πράσινο αυτό χρώμα σε προειδοποιεί ότι τρως πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα και πιθανότατα χρειάζεται να τα περιορίσεις.

Παίρνεις συμπλήρωμα σιδήρου

Το συμπλήρωμα σιδήρου είναι γνωστό πως «δυσκολεύει» το στομάχι, με παρενέργειες όπως η διάρροια, η ναυτία και άλλες στομαχικές διαταραχές. Η πιο συχνή παρενέργεια όμως είναι η αλλαγή στο χρώμα των κοπράνων, από πολύ σκούρο μέχρι πιο ανοιχτό πράσινο. Εάν δεν έχεις άλλα προβλήματα, δεν χρειάζεται να διακόψεις το συμπλήρωμα.

Να ανησυχήσεις ή όχι;

Τα πράσινα κόπρανα δεν χτυπούν καμπανάκι κινδύνου, ωστόσο καλό είναι να το πεις στο γιατρό σου. Εάν όμως παρατηρήσεις άλλη αλλαγή στο χρώμα τους, θα πρέπει να μιλήσεις άμεσα με τον παθολόγο. Το κόκκινο αίμα στα κόπρανα ή τα μαύρα κόπρανα δεν είναι φυσιολογικά και μπορεί να κρύβουν σοβαρά προβλήματα υγείας.

Διάβασε επίσης: Τι «λένε» τα αέρια στο έντερο για την υγεία σου;

Διάβασε επίσης: Τι πρέπει να ελέγχεις στη λεκάνη (Μήπως επιπλέουν τα κόπρανά σου;)

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

ΥΓΕΙΑ Δευ, 28 Νοε 2022

Καρκίνος του μαστού και κάπνισμα: Δύο πολύ σημαντικές πληροφορίες για όλες μας

Όπως δείχνει μεγάλη αναδρομική μελέτη πληθυσμού, το κάπνισμα όχι μόνο συνδέεται με την εμφάνιση καρκίνου του μαστού αλλά μπορεί να αυξάνει και τη θνητότητα μετά τη διάγνωση.

ΓΡΑΦΕΙ: ΕΛΕΝΗ ΔΑΣΚΑΛΑΚΗ

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i