Ποια είναι τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα που αυξάνουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου;

Aμερικανική μελέτη συνδέει τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα με υψηλότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου.

υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα istock

Η αυξημένη κατανάλωση υπερεπεξεργασμένων τροφίμων συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο θανάτου, με τα έτοιμα προς κατανάλωση κρέατα, πουλερικά και προϊόντα με βάση τα θαλασσινά, τα ζαχαρούχα ποτά, τα επιδόρπια με βάση τα γαλακτοκομικά και τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα πρωινού να δείχνουν τις ισχυρότερες συσχετίσεις, σύμφωνα με 30χρονη αμερικανική μελέτη που δημοσιεύτηκε στο The BMJ.

Ποια είναι τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα;

Τα υπερβολικά επεξεργασμένα τρόφιμα περιλαμβάνουν συσκευασμένα αρτοσκευάσματα και σνακ, ανθρακούχα ροφήματα, δημητριακά με ζάχαρη και έτοιμα προς κατανάλωση προϊόντα.

Συχνά περιέχουν χρώματα, γαλακτωματοποιητές, γεύσεις και άλλα πρόσθετα και έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες, πρόσθετα σάκχαρα, κορεσμένα λιπαρά και αλάτι, αλλά στερούνται βιταμινών και φυτικών ινών.

Τα αυξανόμενα στοιχεία συνδέουν τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα με υψηλότερο κίνυδνο για παχυσαρκία, καρδιοπάθειες, διαβήτη και καρκίνου του εντέρου, αλλά λίγες μακροπρόθεσμες μελέτες έχουν εξετάσει τις συνδέσεις με όλες τις αιτίες και τους συγκεκριμένους θανάτους, ειδικά λόγω καρκίνου.

Πώς διεξήχθη η μελέτη

Για να αντιμετωπιστεί αυτό το κενό γνώσης, οι ερευνητές παρακολούθησαν την υγεία 74.563 εγγεγραμμένων γυναικών νοσοκόμων από 11 πολιτείες των ΗΠΑ στη Μελέτη Νοσηλευτών Υγείας (1984-2018) και 39.501 ανδρών επαγγελματιών υγείας και από τις 50 πολιτείες των ΗΠΑ (1986-2018) χωρίς ιστορικό καρκίνου, καρδιαγγειακών παθήσεων ή διαβήτη.

Κάθε δύο χρόνια, οι συμμετέχοντες παρείχαν πληροφορίες για τις συνήθειες της υγείας και του τρόπου ζωής τους και κάθε τέσσερα χρόνια συμπλήρωναν ένα λεπτομερές ερωτηματολόγιο τροφίμων. Η συνολική διατροφική ποιότητα αξιολογήθηκε επίσης χρησιμοποιώντας τη βαθμολογία εναλλακτικής υγιεινής διατροφής-2010 (AHEI).

Κατά τη διάρκεια μιας μέσης περιόδου παρακολούθησης 34 ετών, οι ερευνητές εντόπισαν 48.193 θανάτους, μεταξύ των οποίων:

  • 13.557 θανάτους λόγω καρκίνου,
  • 11.416 θανάτους λόγω καρδιαγγειακών παθήσεων,
  • 3.926 θανάτους λόγω αναπνευστικών παθήσεων και
  • 6.343 θανάτους λόγω νευροεκφυλιστικών ασθενειών.

Σε σύγκριση με τους συμμετέχοντες στο χαμηλότερο τρίμηνο πρόσληψης εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων (μέσος όρος 3 μερίδες την ημέρα), εκείνοι στο υψηλότερο τρίμηνο (μέσος όρος 7 μερίδες την ημέρα) είχαν 4% υψηλότερο κίνδυνο συνολικών θανάτων και 9% υψηλότερο κίνδυνο άλλων θανάτων, συμπεριλαμβανομένου 8% υψηλότερου κινδύνου νευροεκφυλιστικών θανάτων.

Σε απόλυτους αριθμούς, το ποσοστό θανάτου από οποιαδήποτε αιτία μεταξύ των συμμετεχόντων στο χαμηλότερο και το υψηλότερο τρίμηνο πρόσληψης υπερεπεξεργασμένης τροφής ήταν 1.472 και 1.536 ανά 100.000 άτομα έτη, αντίστοιχα.

Η συσχέτιση μεταξύ της πρόσληψης υπερεπεξεργασμένης τροφής και του θανάτου διέφερε σε συγκεκριμένες ομάδες τροφίμων, με το κρέας, τα πουλερικά και τα έτοιμα προς κατανάλωση προϊόντα με βάση τα θαλασσινά να παρουσιάζουν τις ισχυρότερες και πιο σταθερές συσχετίσεις, ακολουθούμενα από τα ροφήματα με ζάχαρη και τα τεχνητά ζαχαρούχα ροφήματα, τα επιδόρπια με βάση τα γαλακτοκομικά και τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα πρωινού.

Η συσχέτιση ήταν λιγότερο έντονη αφού ελήφθη υπόψη η συνολική διατροφική ποιότητα, υποδηλώνοντας ότι η διατροφική ποιότητα έχει ισχυρότερη επίδραση στη μακροπρόθεσμη υγεία από την κατανάλωση υπερεπεξεργασμένων τροφίμων, σημειώνουν οι συγγραφείς.

Αυτή είναι μια μελέτη παρατήρησης, επομένως δεν μπορούν να εξαχθούν σταθερά συμπεράσματα σχετικά με την αιτία και το αποτέλεσμα, και οι συγγραφείς επισημαίνουν ότι το σύστημα ταξινόμησης των υπερεπεξεργασμένων τροφίμων δεν καταγράφει την πλήρη πολυπλοκότητα της επεξεργασίας των τροφίμων, οδηγώντας σε πιθανή εσφαλμένη ταξινόμηση. Επιπλέον, οι συμμετέχοντες ήταν επαγγελματίες υγείας και κυρίως λευκοί, περιορίζοντας τη γενίκευση των ευρημάτων.

Ωστόσο, αυτή ήταν μια μεγάλη μελέτη με μακρά παρακολούθηση, χρησιμοποιώντας λεπτομερείς, επικυρωμένες και επαναλαμβανόμενες μετρήσεις, και τα αποτελέσματα ήταν παρόμοια μετά από περαιτέρω αναλύσεις, παρέχοντας μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στα συμπεράσματα.

Οι υπερεπεξεργασμένες τροφές προκαλούν 32 προβλήματα υγείας | Πώς να τα αποφύγεις

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i