Τα υπερβολικά επεξεργασμένα τρόφιμα αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων

Οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.

επεξεργασμένα τρόφιμα iStock

Τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο υψηλής αρτηριακής πίεσης, καρδιακών παθήσεων, καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών επεισοδίων, σύμφωνα με δύο νέες μελέτες. Οι επιστήμονες κρούουν τώρα τον κώδωνα του κινδύνου προς όλες τις κυβερνήσεις του κόσμου.

Η παγκόσμια κατανάλωση έντονα επεξεργασμένων ειδών, όπως δημητριακά, μπάρες πρωτεΐνης, ανθρακούχα ποτά, έτοιμα γεύματα και fast food, έχει εκτοξευθεί τα τελευταία χρόνια. Στο Ηνωμένο Βασίλειο και στις ΗΠΑ, πολύ περισσότερο από το ήμισυ της μέσης διατροφής αποτελείται πλέον από εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα (UPF). Για ορισμένες κοινωνικές ομάδες, όπως είναι οι νέοι ή άνθρωποι που έχουν χαμηλότερα εισοδήματα, η διατροφή τους μπορεί να περιλαμβάνει και 80% επεξεργασμένα τρόφιμα.

Δύο μεγάλες μελέτες που παρουσιάστηκαν στο μεγαλύτερο συνέδριο για την καρδιά στον κόσμο έδειξαν τον καταστροφικό αντίκτυπο που έχουν τα επεξεργασμένα τρόφιμα στην καρδιαγγειακή υγεία.

Η πρώτη μελέτη, η οποία παρακολούθησε 10.000 γυναίκες για 15 χρόνια, διαπίστωσε ότι εκείνες με το υψηλότερο ποσοστό επεξεργασμένων τροφίμων στη διατροφή τους είχαν 39% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν υψηλή αρτηριακή πίεση από εκείνες με το χαμηλότερο ποσοστό. 

Η υψηλή αρτηριακή πίεση, ή υπέρταση, αυξάνει τον κίνδυνο σοβαρών καρδιακών παθήσεων, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων, της περιφερικής αρτηριακής νόσου, των ανευρυσμάτων της αορτής, των νεφρικών παθήσεων και της αγγειακής άνοιας.

Η δεύτερη μελέτη, που ανέλυσε τα αποτελέσματα ερευνών στις οποίες συμμετείχαν 325.000 άνδρες και γυναίκες, έδειξε ότι όσοι έτρωγαν τις περισσότερες επεξεργασμένες τροφές είχαν 24% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρδιαγγειακά επεισόδια, συμπεριλαμβανομένων καρδιακών προσβολών, εγκεφαλικών επεισοδίων και στηθάγχης.

Η αύξηση της ημερήσιας κατανάλωσης επεξεργασμένων τροφίμων στην πρόσληψη θερμίδων κατά 10% συσχετίστηκε με 6% αυξημένο κίνδυνο καρδιακής νόσου. Και εκείνοι που οι επεξεργασμένες τροφές αποτελούσαν λιγότερο από το 15% της διατροφής τους διέτρεχαν τον μικρότερο κίνδυνο για οποιοδήποτε καρδιακό πρόβλημα, σύμφωνα με την έρευνα που είχε ως επικεφαλής το Τέταρτο Στρατιωτικό Ιατρικό Πανεπιστήμιο στο Xi'an της Κίνας.

Τα ευρήματα παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας στο Άμστερνταμ, όπου χιλιάδες κορυφαίοι καρδιολόγοι, επιστήμονες και ερευνητές του κόσμου ενημερώθηκαν για τις νέες μελέτες. Οι ειδικοί προέβησαν επίσης σε εκκλήσεις προς τις κυβερνήσεις των κρατών για επείγουσα δράση.

Τα επεξεργασμένα τρόφιμα

Τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα είναι προϊόντα που έχουν περάσει από πολλαπλές διεργασίες κατά την παρασκευή τους. Συχνά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι και ζάχαρη και μπορεί να περιέχουν πρόσθετα και συντηρητικά. Συχνά, τα τρόφιμα είναι χαμηλά σε φυτικές ίνες και στερούνται των θρεπτικών συστατικών που υπάρχουν σε φρέσκα ή ελάχιστα επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά, το απλό γιαούρτι και το σπιτικό ψωμί.

Προηγούμενες μελέτες έχουν συνδέσει την κατανάλωση υψηλών επιπέδων εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων με μια σειρά προβλημάτων υγείας, όπως με την παχυσαρκία, τον διαβήτη τύπου 2 και τον καρκίνο.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Άμστερνταμ, ένας από τους ερευνητές της πρώτης μελέτης, ο Anushriya Pant, του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ, δήλωσε ότι πολλοί άνθρωποι αγνοούν ότι τα τρόφιμα που υποθέτουν ότι είναι υγιεινά, όπως τα σάντουιτς που αγοράζονται στο κατάστημα, τα wraps, οι σούπες και τα γιαούρτια με χαμηλά λιπαρά, είναι στην πραγματικότητα υπερβολικά επεξεργασμένα. "Θα μπορούσε να είναι ότι τα τρόφιμα που νομίζετε ότι είναι υγιεινά συμβάλλουν στην πραγματικότητα στην ανάπτυξη υψηλής αρτηριακής πίεσης", δήλωσε ο ίδιος.

Οι γυναίκες συνήθως καταναλώνουν περισσότερες επεξεργασμένες τροφές από τους άνδρες, πρόσθεσε ο Pant. Χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για να διαπιστωθεί αν αυτό οφείλεται στην εμπορική προώθηση εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων διατροφής και τροφίμων με χαμηλά λιπαρά προς τις γυναίκες.

Ο Δρ Chris van Tulleken, ένας από τους κορυφαίους ειδικούς στο ζήτημα και συγγραφέας του μπεστ σέλερ Ultra Processed People, δήλωσε: "Τα ευρήματα αυτών των νέων εγγράφων είναι απολύτως συνεπή με ένα μεγάλο και αυξανόμενο σύνολο εργασιών που δείχνουν ότι η αυξανόμενη κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.

"Πολλά από αυτά θα μας είναι γνωστά ως 'junk food', αλλά υπάρχουν πολλά βιολογικά, ελευθέρας βοσκής, 'ηθικά' τρόφιμα που μπορεί να πωλούνται ως υγιεινά, θρεπτικά, φιλικά προς το περιβάλλον ή χρήσιμα για την απώλεια βάρους. Σχεδόν κάθε τρόφιμο που προωθείται με τον ισχυρισμό ότι είναι "υγιεινό" στη συσκευασία είναι επεξεργασμένο" σημειώνει.

Και συνεχίζει: "Υπάρχουν πλέον σημαντικές ενδείξεις ότι τα προϊόντα αυτά προκαλούν φλεγμονές στο έντερο, διαταράσσουν τη ρύθμιση της όρεξης, μεταβάλλουν τα επίπεδα των ορμονών και προκαλούν μυριάδες άλλες επιδράσεις που πιθανώς αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών και άλλων ασθενειών με τον ίδιο τρόπο που το κάπνισμα".

Ο γιατρός ζήτησε χαρακτηριστικά να προστεθούν μαύρες προειδοποιητικές ετικέτες στις συσκευασίες των UPF, όπως συμβαίνει ήδη στη Χιλή και το Μεξικό, και δήλωσε ότι θα πρέπει να υπάρξει στενός έλεγχος του μάρκετινγκ στα επεξεργασμένα τρόφιμα, ιδίως δε των διαφημίσεων που απευθύνονται σε παιδιά.

Ήδη το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσε ότι έχει ήδη εισαγάγει νομοθεσία για τον περιορισμό της τοποθέτησης και της προώθησης ορισμένων προϊόντων στα σούπερ μάρκετ, ώστε να αποθαρρύνει τις ανθυγιεινές επιλογές τροφίμων. Όλες οι κυβερνήσεις θα πρέπει τώρα να λάβουν μέτρα για την υγεία του πληθυσμού.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i