Γιατί όλοι βάζουν βούτυρο στον καφέ;

Το τελευταίο διάστημα ακούγεται όλο και πιο συχνά: αν προσθέσεις βούτυρο στον καφέ σου θα σε βοηθήσει να αδυνατίσεις αλλά και να έχεις καλύτερη υγεία. Ποια είναι όμως η αλήθεια;

shutterstock_119845843

Σε περίπτωση που δεν το έχεις ακούσει, η νέα τάση στον καφέ είναι να ρίχνεις μέσα βούτυρο! Σύμφωνα με τον άνθρωπο που επινόησε αυτό το ρόφημα, τον Dave Asprey, αν και περιέχει πάνω από 450 θερμίδες αυτός ο καφές -που περιέχει επιπλέον 1-2 κουταλιές του γλυκού βούτυρο από γάλα που έχει παραχθεί από ζώα που τρώνε μόνο γρασίδι και 1-2 από ένα λάδι χαμηλό σε τριγλυκερίδια που χωνεύεται εύκολα- έχει πολλές ευεργετικές ιδιότητες: μειώνει το αίσθημα της πείνας, συμβάλλει στο αδυνάτισμα και βελτιώνει την ενέργεια και τις αθλητικές επιδόσεις. Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι χάρη στο ρόφημα αυτό έχασε 50 ολόκληρα κιλά, ενώ τον βοήθησε να κοιμάται καλύτερα και να έχει μεγαλύτερη διαύγεια πνεύματος.  Τώρα, στα άμεσα σχέδιά του είναι να ανοίξει ένα καφέ στην Σάντα Μόνικα της Καλιφόρνια, όπου θα σερβίρεται ο καφές με αυτή ακριβώς τη συνταγή. Ανάμεσα σ' αυτούς που προτιμούν ήδη τον καφέ τους με βούτυρο είναι ήδη πολλοί αθλητές, αλλά και σταρ του Χόλιγουντ.

Έχει όμως νόημα να βάζει κανείς βούτυρο στον καφέ του;

Σύμφωνα με την Jenna A. Nell, αθλητική διαιτολόγο, μάλλον όχι.  «Είναι αλήθεια ότι το λίπος σε χορταίνει περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, οπότε προσθέτοντας λιπαρά στον καφέ σου μπορεί να κάνει να νιώθεις χορτάτος για περισσότερη ώρα», λέει. «Ωστόσο, δεδομένου ότι έτσι μετατρέπεις ένα ρόφημα που είχε γύρω στις 80 θερμίδες σε ένα που σου δίνει περισσότερες από 400, είναι μάλλον απίθανο να χάσεις βάρος με αυτό τον τρόπο. Επιπλέον, τα συστατικά του –καφές, βούτυρο και φυτικά έλαια- δεν είναι από τις τροφές που συμβάλλουν στο αδυνάτισμα είτε από μόνα τους είτε σε συνδυασμό. Οπότε, αντί να επικαλεστούμε την επιστήμη, είναι ίσως καλύτερο να το σκεφτούμε με απλή λογική: χωρίς γυμναστική κανείς δεν μπορεί να χάσεις βάρος τρώγοντας κάτι».

Τι γίνεται σε ό,τι αφορά τα πιθανά οφέλη για την υγεία;

«Τα ροφήματα που περιέχουν καφείνη, όπως ο καφές και το τσάι, έχουν κάποια οφέλη για την υγεία –προσφέρουν αντιοξειδωτικά, ενισχύουν την πνευματική λειτουργία και ακρίβεια, μειώνουν ακόμα και το συνολικό κίνδυνο θνησιμότητας- όμως δύσκολα θα αποκαλούσε κανείς το συγκεκριμένο καφέ υγιεινό», λέει η Nell. «Το σώμα μας για να λειτουργήσει σωστά χρειάζεται τα λιπαρά –κυρίως τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα που υπάρχουν στο ψάρι, τους ξηρούς καρπούς και τους σπόρους- όμως προσθέτοντάς τα στον καφέ, δεν αυξάνουμε τη θρεπτική αξία τους. Αντίθετα, έρευνες έχουν δείξει ότι για πολλά άτομα η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας κορεσμένου λίπους μπορεί να αυξήσει την κακή χοληστερίνη LDL. Αν κάποιος ανήκει σ’ αυτή την κατηγορία, ίσως δεν θα έπρεπε να προσθέτει βούτυρο στον καφέ του».

Το τελικό συμπέρασμα; Αν θέλεις να δοκιμάσεις να πίνεις έτσι τον καφέ σου, μπορείς να το κάνεις –αλλά μόνο επειδή σου αρέσει η γεύση!

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i