Keep your mind & body in good shape

Μην ξεχάσεις την εγγραφή σου στο newsletter

Mελομακάρονα ή κουραμπιέδες; Η διαιτολόγος συστήνει

Η διατροφολόγος μας αναλύει την καλυτερη επιλογή στα γιορτινά γλυκά. Τι να διαλέξεις; Μελομακάρονο ή κουραμπιέ;

Ευχαριστούμε τη διαιτολόγο – διατροφολόγο, Μάρα Αθανασοπούλου

Όλοι τρώμε γλυκά στις γιορτές.  Αλλά δεν τρώμε μόνο γλυκά. Στις γιορτές αλλάζουν κατά πολύ οι διατροφικές μας συνήθεις. Πέρα από την κατανάλωση πολλών γλυκών, η κατανάλωση ιδιαίτερων  φαγητών κοσμούν τα γιορτινά τραπέζια. Συνήθως όλα αυτά που καταναλώνουμε μας προσφέρουν πολλά λιπαρά , αρκετές θερμίδες και σχεδόν καθόλου αντιοξειδωτικά, βιταμίνες και  άλλες χρήσιμές για τον οργανισμό θρεπτικές ουσίες.

  Σίγουρα δεν μπορούμε να το ελέγξουμε απόλυτα αυτό, αλλά στο χέρι μας είναι να κάνουμε κάποιες έξυπνές επιλογές.  Για παράδειγμα αυτή ανάμεσα στον κουραμπιέ και στο μελομακάρονο. Και τα δύο αυτά γλυκά είναι εξίσου νόστιμα και περιέχουν , ανάλογα βέβαια και τον τρόπο παρασκευής, περίπου τις ίδιες θερμίδες . Ποιες είναι όμως οι διαφορές ανάμεσα σε αυτά τα δύο γλυκά ;

1)  Το βούτυρο με το οποίο φτιάχνεται ο κουραμπιές περιέχει κορεσμένα λιπαρά οξέα η κατανάλωση των οποίων έχουν συνδεθεί με προβλήματα στο καρδιαγγειακό σύστημα. Από την άλλη πλευρά το ελαιόλαδο που υπάρχει στο μελομακάρονο περιέχει αντιοξειδωτικά στοιχεία με κυρίαρχη την  βιταμίνη Ε.  Επιπλέον περιέχει μονοακόρεστα λιπαρά οξέα τα οποία έχουν καρδιοπροστατευτική δράση.

2) Ο κουραμπιές φτιάχνεται από μεγάλες ποσότητες ζάχαρής η οποία είναι απλός υδατάνθρακας. Έτσι δεν προσφέρει τίποτα άλλο από άχρηστες θερμίδες στον οργανισμό αφού δεν έχει καμία θρεπτική αξία. Αντίθετα, το μελομακάρονο περιέχει ως κύρια γλυκαντική ύλη το μέλι το οποίο μας δίνει πληθώρα μετάλλων και ιχνοστοιχείων καθώς και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνες που συμβάλουν στην ορθή λειτουργία του νευρικού συστήματος αλλά και πολλών μεταβολικών διεργασιών.

3) Τα αμύγδαλα στον κουραμπιέ προσφέρουν πολυακόρεστα λιπαρά, πρωτεΐνη, ασβέστιο  καθώς και ιχνοστοιχεία και βιταμίνες. Πολυακόρεστα  λιπαρά, ιχνοστοιχεία και βιταμίνες δίνουν και τα καρύδια που υπάρχουν στο μελομακάρονο.

Το μελομακάρονο είναι καλύτερη επιλογή από τον κουραμπιέ αφού κερδίζει τον τελευταίο στα σημεία !!

Tip:  Φτιάξε ή αγόρασε γλυκά μπουκίτσες (δηλαδή γλυκά σε μέγεθος μπουκιάς). Ένα αρκεί για να σε ευχαριστήσει γευστικά !

Περισσότερα από Διατροφή και Αδυνάτισμα

Τρεις συνταγές με μηλόξυδο που καίνε το λίπος (αφέψημα, ρόφημα και ντρέσινγκ)

Τρεις απλές και εύκολες συνταγές με μηλόξυδο ώστε να διευκολύνεις την απώλεια βάρους.

Δοκιμάσαμε αυτόν τον τρόπο να ξεφλουδίσουμε τα βραστά αυγά και λειτουργεί!

Η δίαιτα το λέει καθαρά: βραστά αυγά. Έλα όμως που δυσκολεύεσαι να ξεφλουδίσεις τα βραστά αυγά, και όταν το κάνεις δεν τα καταφέρνεις.

H συνταγή για το πιο σούπερ πρωινό με νάτσος, αυγά, αβοκάντο και όχι μόνο!

Ναι, μπορείς να ξεκινάς τη μέρα σου γευστικά με το πιο σούπερ πρωινό με αυγά, αβοκάντο και μια συνταγή που έχει όλα όσα χρειάζεσαι για ενέργεια.

Κάνουμε διατροφή paleo! Να το πλάνο σου για δίαιτα paleo με 1.800 θερμίδες

Διατροφή paleo: Το πλάνο διατροφής που χρειάζεσαι για να ακολουθήσεις πιστά την πρωτόγονη διατροφή, το must της σεζόν στην Ελλάδα κι όχι μόνο.

Πώς θα διαλέγεις φρέσκα θαλασσινά

Πώς θα επιλέξεις φρέσκα θαλασσινά; Γωνρίζεις τι πρέπει να προσέξεις; Ο ειδικός μας δίνει τις κατάλληλες οδηγίες.

Είναι ο avolatte ο πιο περίτεχνος καφές που μπορείς να πιεις (ναι, είναι μέσα σε αβοκάντο!);

Το αβοκάντο μπαίνει πια παντού, ακόμα και στον ίδιο μας τον καφέ, κι αυτό γιατί η νέα μόδα, θέλει τον αγαπημένο μας λάτε, να σερβίρεται στη φλούδα του αβοκάντο.

#shapegreece