Έτσι θα καταλάβεις αν το αυγό είναι χαλασμένο

Ένας εύκολος τρόπος που θα σου δείξει αν πρέπει να το καταναλώσεις ή όχι.

αυγό iStock

Τα πρωινά της Κυριακής κυλούν σχεδόν πάντα με αργούς ρυθμούς, κάτι που σου επιτρέπει να απολαύσεις ένα πλούσιο πρωινό, χωρίς την βιασύνη της καθημερινότητας. Μια ομελέτα λαχανικών ή κλασσική είναι ο ιδανικός τρόπος για να ξεκινήσει καλά η μέρα, γεμίζοντας τον οργανισμό σου με ενέργεια και θρεπτικά συστατικά. Και εκεί που αποφάσισες να το ρίξεις στην μαγειρική και να σπάσεις τα αυγά για την ομελέτα σου, τα σχεδία σου φαίνεται πως ναυαγούν καθώς η ημερομηνία λήξης που αναγράφεται πάνω στην συσκευασία τους έχει σβηστεί κατά λάθος. Να τα χρησιμοποιήσεις ή να μην τα χρησιμοποιήσεις; Ιδού η απορία. Πριν βιαστείς όμως και τα πετάξεις, υπάρχουν ορισμένοι τρόποι που μπορούν να σου δείξουν αν ένα αυγό είναι ακόμα φρέσκο ή έχει χαλάσει.

Τα αυγά είναι ακόμα ασφαλή όταν η ημερομηνία λήξης έχει περάσει

Αξίζει να θυμάσαι πως τα αυγά είναι ασφαλή προς κατανάλωση ακόμα και όταν η ημερομηνία λήξης τους έχει περάσει για 2 με 3 ημέρες. Η ημερομηνία που βρίσκεται στην συσκευασία τις περισσότερες φορές αναφέρεται στον βαθμό που τα αυγά διατηρούν την ποιότητα τους, χωρίς ωστόσο να σημαίνει πως απευθείας μόλις περάσει η ημερομηνία αυτή, τα αυγά χαλάνε. Αν παρόλα αυτά διατηρείς τις αμφιβολίες σου για τα αυγά που θέλεις να χρησιμοποιήσεις και είχες καιρό μέσα στο ψυγείο, τα παρακάτω tricks σίγουρα θα σου φανούν χρήσιμα.

Βύθισε το αυγό μέσα σε νερό

Ένας εύκολος τρόπος για να καταλάβεις αν το αυγό είναι ακόμα βρώσιμο, είναι να γεμίσεις ένα μπολ με παγωμένο νερό και να το ρίξεις μέσα, παρατηρώντας το εάν βυθίζεται ή επιπλέει. Αν το αυγό βυθίζεται στον πάτο, τότε μην φοβάσαι τίποτα και χρησιμοποίησέ το κανονικά. Αν πάλι επιπλέει στην επιφάνεια καλύτερα να το πετάξεις, γιατί πιθανότατα να έχει χαλάσει. Εάν πάλι δεν θέλεις να μπεις σε όλη αυτή την διαδικασία, ένας ακόμα τρόπος να μάθεις τι κρύβει μέσα το αυγό σου είναι να το ανακαινίσεις με το χέρι κοντά στο αυτί σου. Αν είναι χαλασμένο να είσαι σίγουρη πως θα ακούσεις περίεργους ήχους μέσα σε αυτό, καθώς ο κρόκος θα είναι πολύ ρευστός.

Η μύτη σου, ο σύμβουλος σου

Σε περίπτωση που όλα τα παραπάνω δεν σε βοήθησαν ιδιαίτερα και είσαι αρκετά τολμηρή, μπορείς πολύ απλά να σπάσεις το αυγό και να το παρατηρήσεις. Όταν το αυγό δεν ενδείκνυται για κατανάλωση, το ασπράδι δείχνει θαμπό και ο κρόκος έχει χάσει το χρώμα του. Η μυρωδιά τέλος δεν μπορεί να ξεγελάσει την μύτη σου, ειδικά όταν πρόκειται για χαλασμένο τρόφιμα. Έτσι αν ένα αυγό μυρίζει περίεργα και όχι ουδέτερα που είναι το φυσιολογικό, μείνε μακριά του για να σωθείς από βέβαιη ζημιά.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i