Τρεις διατροφικές συνήθειες για να αποβάλλεις το νάτριο από τον οργανισμό σου

Η μεγάλη συγκέντρωση νατρίου (αλάτι) είναι ο μεγαλύτερος ένοχος για την κατακράτηση υγρών.

κατακράτηση υργών iStock

Πρήξιμο στην κοιλία, στα άκρα ακόμα και στο πρόσωπο είναι πιθανό να προκάλεσε η χθεσινοβραδινή ακατανίκητη επιθυμία σου να τσιμπολογήσεις ολόκληρο το σακουλάκι με τα πατατάκια καθώς έβλεπες την αγαπημένη σου σειρά. Η υπερβολική κατανάλωση αλατιού τόσο σε τακτική, όσο και λιγότερο συχνή βάση αποτελεί τον κύριο ένοχο της κατακράτησης υγρών, αλλά και του "πρηξίματος" που σε εμποδίζει να κουμπώσεις για μικρότερο ή μεγαλύτερο χρονικό διάστημα το παντελόνι σου.

Όταν όμως η ποσότητα νατρίου που αποθηκεύεται στον οργανισμό οφείλεται σε χρόνια κατανάλωση, τότε τα προβλήματα υγείας που μπορεί να αντιμετωπίσεις είναι πολύ πιο σοβαρά από το σφιχτό κουμπί στο παντελόνι. Συγκεκριμένα, μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο συνδέεται με υψηλή αρτηριακή πίεση, αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου και καρδιακής προσβολής, με την κατακράτηση υγρών να μοιάζει πλέον το "μικρότερο" πρόβλημα. Για να αποφύγεις όμως τις χειρότερες συνέπειες, το πρώτο βήμα είναι να προσέξεις λίγο περισσότερο τις διατροφικές σου επιλογές, αποφεύγοντας συστηματικά τα επεξεργασμένα τρόφιμα, το junk food καθώς και τις παστές τροφές. Και το δεύτερο, η αποτοξίνωση του οργανισμού από τις ήδη αποθηκευμένες ποσότητες αλατιού:

Πιες πολύ νερό

Τα νεφρά είναι το βασικό όργανο του σώματος που είναι υπεύθυνο για την απομάκρυνση του νατρίου μέσω των ούρων. Όσο περισσότερο νερό πίνεις μέσα στην ημέρα, τόσο αυξάνεις τις πιθανότητες να αποτοξινώσεις εύκολα τον οργανισμό σου από την περίσσεια αλατιού. Κατά μέσο όρο, οι ενήλικες χρειάζονται 8 έως 12 ποτήρια νερό την ημέρα, ώστε να αναπληρωθούν οι φυσιολογικές απώλειες, κάτι που σημαίνει ότι ίσως απαιτείται μεγαλύτερη ποσότητα αυτού όταν αισθάνεσαι πρήξιμο στην κοιλιά λόγω της κακής διατροφής.

Επίλεξε τροφές πλούσιες σε νερό

Τα 8 με 12 ποτήρια νερό την ημέρα μπορεί να φαντάζουν πρόκληση, πόσο μάλλον εάν αυτά πρέπει να αυξηθούν ακόμα περισσότερο. Για να καταφέρεις, ωστόσο, να καταναλώσεις την απαιτούμενη ποσότητα νερού, αρκεί να προσθέσεις στις διατροφικές επιλογές σου, τροφές πλούσιες σε υγρά. Τα φρούτα και τα λαχανικά, όπως οι φράουλες, τα πορτοκάλια, τα μήλα, το μαρούλι, τα αγγούρια και οι πιπεριές, αποτελούν πολύτιμες επιλογές. Επιπρόσθετα, το πλιγούρι βρώμης βρασμένο σε νερό, το γιαούρτι, τα smoothies φρούτων και οι σούπες λαχανικών με ελάχιστο έως καθόλου αλάτι θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ευεργετικά, "καθαρίζοντας" τον οργανισμό σου από το πολύ αλάτι.

Και κάλιο

Επίσης τροφές πλούσιες σε κάλιο, φαίνεται πως λειτουργούν αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση της κατακράτησης υγρών. Το κάλιο και το νάτριο συνεργάζονται για τη διατήρηση της ισορροπίας των υγρών και όταν η πρόσληψη του πρώτο στοιχείου είναι υψηλότερη, επιτρέπει στο σώμα να αποβάλλει περισσότερο νάτριο. Στα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο ανήκουν οι μπανάνες, οι πατάτες, τα πορτοκάλια, οι ντομάτες, οι φράουλες, το αβοκάντο και τα φασόλια.

Διάβασε επίσης: Διατροφικές συμβουλές για καλή υγεία

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i