Αυγά ή τυριά; Ένα crash test ανάμεσα στις δύο δημοφιλείς πρωτεΐνες

Τι είναι καλύτερο;

Αυγά ή τυριά iStock

Όταν πρόκειται για γαλακτοκομικά και τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες, το τυρί και τα αυγά συχνά βρίσκονται στο επίκεντρο. Και τα δύο είναι ευέλικτα συστατικά που χρησιμοποιούνται σε διάφορες συνταγές, αλλά πώς είναι διατροφικά;Παρακάτω θα δούμε τις διατροφικές διαφορές μεταξύ τυριού και αυγών. Θα εμβαθύνουμε στα προφίλ μακροθρεπτικών τους συστατικών, στην περιεκτικότητά τους σε βιταμίνες και μέταλλα και θα διερευνήσουμε τα πιθανά οφέλη για την υγεία από το καθένα.

Προφίλ μακροθρεπτικών συστατικών:

Τυρί: Το τυρί είναι κυρίως γνωστό για την περιεκτικότητά του σε πρωτεΐνες και λίπος. Η σύνθεση των μακροθρεπτικών συστατικών του τυριού μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με τον τύπο και την ποικιλία. Κατά μέσο όρο, το τυρί παρέχει σημαντική ποσότητα πρωτεΐνης, απαραίτητη για την ανάπτυξη και την αποκατάσταση των μυών. Ωστόσο, είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι το τυρί μπορεί να είναι πλούσιο σε κορεσμένα λίπη, τα οποία μπορεί να συμβάλλουν σε προβλήματα καρδιαγγειακής υγείας εάν καταναλώνονται σε υπερβολική ποσότητα. Η περιεκτικότητα σε θερμίδες του τυριού είναι σχετικά υψηλή, επομένως ο έλεγχος της μερίδας είναι βασικός.

Αυγά: Τα αυγά αναφέρονται συχνά ως πολυβιταμίνες της φύσης λόγω του εντυπωσιακού θρεπτικού τους προφίλ. Αποτελούν μια πλήρη πηγή πρωτεΐνης, που περιέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα που χρειάζεται ο οργανισμός. Τα αυγά παρέχουν επίσης υγιή λίπη, συμπεριλαμβανομένων των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, τα οποία είναι ευεργετικά για την υγεία της καρδιάς. Ενώ τα αυγά περιέχουν χοληστερόλη, η έρευνα δείχνει ότι η διατροφική χοληστερόλη έχει ελάχιστη επίδραση στα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα για τα περισσότερα άτομα. Τα αυγά είναι σχετικά χαμηλά σε θερμίδες και μπορούν να αποτελέσουν εξαιρετική προσθήκη σε μια ισορροπημένη διατροφή.

Περιεκτικότητα σε βιταμίνες και μέταλλα:

Τυρί: Το τυρί είναι μια καλή πηγή πολλών απαραίτητων βιταμινών και μετάλλων. Είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε ασβέστιο, το οποίο υποστηρίζει την υγεία των οστών, καθώς και σε φώσφορο και ψευδάργυρο. Παρέχει επίσης βιταμίνες Α, Β12 και ριβοφλαβίνη. Ωστόσο, τα διαφορετικά είδη τυριών έχουν ποικίλα θρεπτικά προφίλ, επομένως είναι σημαντικό να επιλέγεις με προσοχή.

Αυγά: Τα αυγά είναι γεμάτα με απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Αποτελούν εξαιρετική πηγή βιταμινών Α, D, Ε και βιταμινών του συμπλέγματος Β, όπως η Β12, το φυλλικό οξύ και η χολίνη. Τα αυγά είναι επίσης πλούσια σε μέταλλα όπως σίδηρο, σελήνιο και ιώδιο. Επιπλέον, περιέχουν λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, αντιοξειδωτικά που υποστηρίζουν την υγεία των ματιών.

Οφέλη για την υγεία:

Τυρί: Ενώ το τυρί προσφέρει θρεπτικά οφέλη, είναι σημαντικό να το καταναλώνεις  με μέτρο λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε θερμίδες και κορεσμένων λιπαρών. Ωστόσο, ορισμένα είδη τυριών, όπως το τυρί cottage ή η φέτα, μπορεί να έχουν χαμηλότερα λιπαρά και θερμίδες, ενώ εξακολουθούν να παρέχουν βασικά θρεπτικά συστατικά. Το τυρί περιέχει επίσης προβιοτικά, τα οποία μπορούν να συμβάλουν στην υγεία του εντέρου και σε ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα.

Ποια είδη τυριού είναι πιο υγιεινά σύμφωνα με τον διαιτολόγο;

Αυγά: Τα αυγά έχουν συσχετιστεί με πολλά οφέλη για την υγεία. Η υψηλής ποιότητας πρωτεΐνη στα αυγά προάγει το αίσθημα πληρότητας και μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση του βάρους. Η μοναδική θρεπτική σύνθεση των αυγών, συμπεριλαμβανομένης της χολίνης, έχει συνδεθεί με την υγεία και την ανάπτυξη του εγκεφάλου. Επιπλέον, τα αυγά είναι πηγή αντιοξειδωτικών και καροτενοειδών, τα οποία υποστηρίζουν την υγεία των ματιών. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι άτομα με συγκεκριμένους διατροφικούς περιορισμούς θα πρέπει να συμβουλεύονται τους ειδικούς. 


Όσο αφορά τη σύγκριση μεταξύ τυριού και αυγών, και τα δύο προσφέρουν ξεχωριστά πλεονεκτήματα. Το τυρί είναι μια καλή πηγή πρωτεϊνών, ασβεστίου και άλλων απαραίτητων βιταμινών και μετάλλων, αλλά θα πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο λόγω της υψηλότερης περιεκτικότητάς του σε θερμίδες και κορεσμένα λιπαρά. Από την άλλη πλευρά, τα αυγά παρέχουν ένα ευρύ φάσμα βασικών θρεπτικών συστατικών, συμπεριλαμβανομένων πρωτεϊνών υψηλής ποιότητας, υγιών λιπαρών, βιταμινών και μετάλλων. Μπορούν να αποτελέσουν πολύτιμη προσθήκη σε μια ισορροπημένη διατροφή. Όπως με κάθε τρόφιμο, ο έλεγχος των μερίδων και οι ατομικές διατροφικές ανάγκες πρέπει να λαμβάνονται υπόψη όταν ενσωματώνεις τόσο το τυρί όσο και τα αυγά στα γεύματά σου.

Με τι αντικαθιστώ τα αλλαντικά στο βραδινό μου τοστ | Η αγαπημένη μου επιλογή

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i