5 σημάδια ότι λειτουργούν τα προβιοτικά σου

Πώς να καταλάβεις ότι τα προβιοτικά "κάνουν" τη δουλειά τους στον οργανισμό σου.

τροφές που ρίχνουν την πίεση iStock

Ενώ το έντερό σου δεν μπορεί να μιλήσει, αυτό το συναίσθημα που νιώθεις όταν πεινάς, αγχώνεσαι ή νιώθεις άβολα λέει πολλά από μόνο του. To έντερο είναι το όργανο που διασπάει την τροφή και την μεταφέρει στο υπόλοιπο σώμα για να έχεις την απαραίτητη ενέργεια, ενώ είναι η δίοδος, πέψη, χρήση και αποβολή της τροφής σου. Καταλαβαίνεις, λοιπόν, πόσο σημαντικό είναι για την γενική σου υγεία, η υγεία του εντέρου σου.

Τα βακτήρια του εντέρου σου επηρεάζονται ξεκάθαρα από την διατροφή σου, οπότε πρέπει να δίνεις το σωστό "καύσιμο" στο σώμα σου για να έχεις ένα ισορροπημένο μικροβίωμα του εντέρου.

Ο καλύτερος τρόπος για να έχεις ένα υγιές μικροβίωμα είναι να καταναλώνεις μια σειρά από φρέσκα, ολικής αλέσεως τρόφιμα, κυρίως από φυτικές πηγές όπως φρούτα, λαχανικά, όσπρια, φασόλια, ξηρούς καρπούς και δημητριακά ολικής αλέσεως. 

Η κύρια δουλειά των προβιοτικών είναι να διατηρήσουν μια υγιή ισορροπία στο σώμα σου. Όταν τα κακά βακτήρια εισέρχονται και αυξάνονται σε αριθμό τα προβιοτικά μπορούν να παρέμβουν για να καταπολεμήσουν τα κακά βακτήρια και να επαναφέρουν το σώμα σου σε ουδέτερη κατάσταση. Αλλά πώς θα καταλάβεις πραγματικά εάν τα προβιοτικά σου λειτουργούν; Λοιπόν, υπάρχουν μερικά σημάδια που δείχνουν ότι όλα δουλεύουν ρολόι στο έντερό σου.

Διάβασε επίσης: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για τα προβιοτικά

5 σημάδια ότι λειτουργούν τα προβιοτικά σου

προβιοτικα_εντερο
Istock

Έχεις λιγότερα αέρια και φούσκωμα

Ένα μη ισορροπημένο μικροβίωμα του εντέρου είναι ο νούμερο ένα εχθρός όταν πρόκειται για το φούσκωμα. Τα καλά νέα είναι ότι η λήψη ενός προβιοτικού μπορεί να ανατρέψει την ισορροπία των αέριων βακτηριακών στελεχών, με αποτέλεσμα να έχεις λιγότερα αέρια και φούσκωμα. Σύμφωνα με μια μελέτη του 2017, τα προβιοτικά μπορούν να μειώσουν τον χρόνο διέλευσης από το έντερο ή τον χρόνο που απαιτείται για την αποβολή της τροφής που καταναλώνεται, κάτι που μπορεί επίσης να ανακουφίσει το φούσκωμα.

Το δέρμα σου είναι πιο καθαρό

Η σχέση μεταξύ του μικροβιώματος του εντέρου και της υγείας του δέρματος ρυθμίζεται μέσω αρκετών μηχανισμών όπως οι φλεγμονώδεις μεσολαβητές και το ανοσοποιητικό σύστημα. Όταν αυτό το σύστημα διακυβεύεται, η απορρύθμιση των βακτηρίων στο έντερο μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονώδεις δερματικές παθήσεις όπως η ατοπική δερματίτιδα, η ροδόχρου ακμή και η ακμή, ενώ η καλή του κατάσταση θα χαρίσει καθαρό και υγιές δέρμα.

Κοιμάσαι όλη τη νύχτα

Ένας καλός βραδινός ύπνος ξεκινά από το έντερο. Η μικροχλωρίδα του εντέρου είναι ικανή να παράγει ή να απελευθερώνει νευροδιαβιβαστές όπως η σεροτονίνη, η οποία επηρεάζει την ποιότητα του ύπνου και η μελατονίνη, η οποία βοηθά στη ρύθμιση του κιρκάδιου ρυθμού και στο συγχρονισμό του κύκλου ύπνου-εγρήγορσης.

Αισθάνεσαι χορτάτη για 3-4 ώρες μετά το γεύμα

Τα προβιοτικά μπορούν να βοηθήσουν στη διάσπαση και την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών από τα τρόφιμα. Αυτή η διαδικασία παράγει ενώσεις όπως λιπαρά οξέα μικρής αλυσίδας που είναι ωφέλιμα για την υγεία του εντέρου - ένα λιπαρό οξύ βραχείας αλυσίδας συγκεκριμένα, το βουτυρικό, είναι απαραίτητο για τον βέλτιστο έλεγχο του σακχάρου στο αίμα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να νιώθεις χορτάτη και να μην έχεις σκαμπανεβάσματα στην όρεξή σου.

Δεν αρρωσταίνεις τόσο συχνά

Το 70% του ανοσοποιητικού συστήματος βρίσκεται μέσα στο έντερο. Όταν έχεις ένα υγιές έντερο, θα έχεις ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα που μπορεί να σε βοηθήσει να προστατευτείς από ασθένειες. Σύμφωνα με το Harvard Health Publishing, τα προβιοτικά έχει αποδειχθεί ότι εκκρίνουν προστατευτικές ουσίες, οι οποίες μπορεί να ενεργοποιήσουν το ανοσοποιητικό σύστημα και να αποτρέψουν τα παθογόνα από το να επικρατήσουν και να δημιουργήσουν σοβαρές ασθένειες

Διάβασε επίσης: Προβιοτικά για το έντερο: Σε πόσο χρόνο θα δράσουν;

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i