Προβιοτικά για το έντερο: Σε πόσο χρόνο θα δράσουν;

Πόσο χρόνο χρειάζονται τα προβιοτικά για να δράσουν για τη διάρροια, τη δυσκοιλιότητα, για το φούσκωμα, για το ανοσοποιητικό.

γυναίκα προβιοτικά χάπια φάρμακα istock

Πιθανότατα ήδη γνωρίζεις ότι τα προβιοτικά σου κάνουν καλό, όχι μόνο για την υγεία του πεπτικού και του εντέρου αλλά για το σύνολο του οργανισμού. Πόσο διάσημα όμως χρειάζεται να τα παίρνεις για να δεις αποτελέσματα; Και πόσο σημαντική ή όχι διαφορά μπορούν να κάνουν στη ζωή σου;

Σε πόσο διάστημα θα δράσουν τα προβιοτικά

Αυτό εξαρτάται από αρκετά πράγματα. Για παράδειγμα, γιατί τα παίρνεις, το είδος των προβιοτικών και την ποσότητα που παίρνεις. Επίσης, τα αποτελέσματα διαφέρουν από άνθρωπο σε άνθρωπο και μπορεί να πάρει από λίγες ημέρες έως μερικούς μήνες για να δεις διαφορά.

Πότε θα δράσουν τα...

Προβιοτικά για τη διάρροια

Ανασκόπηση 63 μελετών που έγινε το 2010 βρήκε πως ο συνδυασμός θεραπείας ενυδάτωση με προβιοτικά μπορεί να μειώσει τη διάρκεια και τη συχνότητα των λοιμώξεων διάρροιας έως και σε μόλις 2 ημέρες.

Προβιοτικά για ανοσοποιητικό και την υγεία του εντέρου

Εάν παίρνεις προβιοτικά για την καλύτερη υγεία του ανοσοποιητικού και του εντέρου τα αποτελέσματα μπορεί να αργήσουν περισσότερο. Μελέτη του 2018 βρήκε πως άνθρωποι που έπαιρναν μια υψηλή δόση προβιοτικού ροφήματος με Lactobacillus για 12 εβδομάδες είχαν λιγότερες λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού και συμπτώματα γρίπης από την ομάδα που πήρε το placebo. Είχαν επίσης καλύτερους δείκτες ανοσίας.

Προβιοτικά για το σύνδρομο του ευρέθιστου εντέρου

Σε μελέτη του 2011, άνθρωποι με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου που πήραν προβιοτικό Saccharomyces boulardii για 4 εβδομάδες, είδαν μεγαλύτερη βελτίωση των συμπτωμάτων τους από εκείνους που πήραν placebo.

Προβιοτικά για το φούσκωμα

Σε μελέτη του 2014, συμμετέχοντες που πήραν ένα συμπλήρωμα προβιοτικών είδαν σημαντική βελτίωση στο φούσκωμα σε μόλις 21 ημέρες. Και σε μια μικρή μελέτη του 2011, εκείνοι που πήραν προβιοτικό είχαν βελτίωση στο φούσκωμα μετά από 4 εβδομάδες και τα συμπτώματά τους βελτιώθηκαν ακόμη περισσότερο στις 8 εβδομάδες.

3 λόγοι που τα προβιοτικά σου δεν ήταν αποτελεσματικά

1. Δεν ακολούθησες τις οδηγίες. Εάν λένε να πάρεις το συμπλήρωμα με το φαγητό, πάρε το με το φαγητό. Και δώσε σημασία στην ημερομηνία λήξης.

2. Δεν τα αποθήκευσες σωστά. Όπως οι νέες σχέσεις, τα προβιοτικά είναι ευαίσθητα. Εάν δεν φυλαχτούν σωστά -ορισμένα χρειάζονται ψυγείο- οι καλλιέργειες θα πεθάνουν.

3. Διάλεξες το λάθος στέλεχος. Διαφορετικές καλλιέργειες αντιμετωπίζουν διαφορετικά συμπτώματα. Μίλησε με το γιατρό ή με το φαρμακοποιό προτού διαλέξεις προβιοτικό.

Διάβασε επίσης: Προβιοτικά: Πώς να τα αποθηκεύουμε για να μη μειώνεται η δράση τους

Διάβασε επίσης: Τι "λένε" τα αέρια στο έντερο για την υγεία σου;  

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i