Καρπούζι: 4 εκπληκτικά οφέλη του πιο ζουμερού καλοκαιρινού φρούτου

Το πιο δημοφιλές φρούτο του καλοκαιριού είναι ένα "θαύμα" της φύσης.

Καρπούζι iStock

Το καρπούζι είναι το πιο γνωστό φρούτο του καλοκαιριού και ενώ όλοι το απολαμβάνουμε, οι περισσότεροι δεν ξέρουμε τα εκπληκτικά οφέλη που έχει για την υγεία του σώματος. Αυτό το κόκκινο φρούτο με την λαχταριστή γλυκιά του γεύση, είναι γεμάτο βιταμίνη Cαντιοξειδωτικά και πολλά ακόμη συστατικά που μπορεί να συμβάλλουν καθοριστικά στην γενική υγεία του οργανισμού σου. 

Το καρπούζι είναι ένα νόστιμο και δροσιστικό φρούτο, το οποίο περιέχει επίσης μόλις 46 θερμίδες ανά φλιτζάνι, οπότε όχι μόνο κάνει καλό αλλά δεν σου φορτώνει extra θερμίδες. Εμείς συγκεντρώσαμε σε αυτό το άρθρο, 4 απίστευτες ιδιότητες του καρπουζιού που θα σε εκπλήξουν -ευχάριστα- και θα σε κάνουν να εκτιμήσεις παραπάνω το απόλυτο φρούτου του καλοκαιριού.

Διάβασε επίσης: Παχαίνει το καρπούζι; Τι πρέπει να γνωρίζεις σύμφωνα με την διαιτολόγο

Καρπούζι: 4 απίστευτα οφέλη για την υγεία που θα σε ξαφνιάσουν

καρπουζι_οφελη

Το καρπούζι μπορεί να ενισχύσει την υγεία του ανοσοποιητικού σου.

Το λαχταριστό καρπούζι καλύπτει το 25% της ημερήσιας αξίας σου σε βιταμίνη C. Η δύναμή του να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σου σύστημα είναι, λοιπόν, αναμφισβήτητη. Πολλές μελέτες έχουν συνδέσει αυτή την απαραίτητη βιταμίνη με την ποιοτική άμυνα του ανοσοποιητικού. Στην περίπτωση των φρούτων, ειδικότερα, η έρευνα δείχνει ότι η πρόσληψη βιταμίνης C μέσω μπορεί να βοηθήσει στην προώθηση της παραγωγής κολλαγόνου, η οποία είναι κρίσιμη για την υποστήριξη της κυτταρικής δομής και της υγείας του ανοσοποιητικού.

Μπορεί να βοηθήσει στην εξουδετέρωση των καρκινικών κυττάρων.

Το καρπούζι έχει υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά που βοηθούν στην εξουδετέρωση των ελεύθερων ριζών στο σώμα, και οι οποίες έχουν την ικανότητα να σχηματίζουν καρκινικά κύτταρα. Πώς όμως το καρπούζι έχει την ικανότητα να το κάνει αυτό; Λοιπόν, όπως και άλλα αγαπημένα φρούτα του καλοκαιριού με κόκκινο χρώμα, το καρπούζι περιέχει υψηλές ποσότητες λυκοπενίου, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό με ιδιότητες πρόληψης του καρκίνου. Τα αντιοξειδωτικά όπως το λυκοπένιο βοηθούν στην καταπολέμηση του καρκίνου, προάγουν την αντιγήρανση και επιδιορθώνουν τα κατεστραμμένα κύτταρα στο σώμα.

Μπορεί να προστατεύσει την όρασή σου.

Το καρπούζι όπως αναφέρθηκε παραπάνω είναι πλούσιο τόσο σε λυκοπένιο όσο και σε βιταμίνη C, ένα άλλο ισχυρό αντιοξειδωτικό που είναι καλό για την όρασή σου. Στη μελέτη ορόσημο Age-related Eye Disease Study σε 5.000 άτομα ηλικίας 55 έως 89 ετών, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα με μέτρια εκφύλιση της ωχράς κηλίδας επιβράδυναν την εξέλιξη της νόσου μετά τη λήψη καθημερινών συμπληρωμάτων που περιέχουν βήτα-καροτίνη, βιταμίνη C, βιταμίνη Ε και ψευδάργυρο.

Θα μπορούσε να βελτιώσει τη λίμπιντο σου.

Ένα δελτίο τύπου του 2008 από το Texas A&M University σχετικά με μια μελέτη που έγινε έγινε εκεί, ενημέρωσε ότι ένας ερευνητής πρότεινε μια συγκεκριμένη ευεργετική λειτουργία του φυτοθρεπτικού συστατικού κιτρουλίνης, που βρίσκεται σε αφθονία στο καρπούζι. Όταν τρως καρπούζι, τα ένζυμα στο σώμα σου μετατρέπουν την κιτρουλίνη σε αργινίνη, ένα αμινοξύ που είναι καλό για την καρδιά και το κυκλοφορικό σύστημα επειδή χαλαρώνει τα αιμοφόρα αγγεία, καθιστώντας τα πιο εύκαμπτα.

Διάβασε επίσης: Πέντε λόγοι υγείας για να καταναλώνεις περισσότερες φράουλες

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i