6 πρωινά hacks για καλύτερη πέψη και τέλος στα φουσκώματα

Πώς να ξεκινήσεις την ημέρα σου πιο ανάλαφρη.

Καλύτερη πέψη iStock

Σίγουρα η κατανάλωση μίας κουταλιάς ελαιόλαδου ή μερικών σπόρων παπάγιας μπορεί να έχουν ευεργετικά αποτελέσματα στη λειτουργία του εντέρου σου, αλλά τα πράγματα μπορεί να είναι ακόμη πιο απλά από όσο φαντάζεσαι. Μερικά απλά βήματα στο πρωινό σου μπορούν να βοηθήσουν και να ενισχύσουν την καλή λειτουργιά του πεπτικού σου συστήματος. Όπως έχεις ακούσει πολλάκις  "η αρχή είναι το ήμισυ του παντός" και αυτό ισχύει ακόμη και για το έντερό σου.

Ορισμένες αλλαγές στην πρωινή σου ρουτίνα μπορεί να σε ανακουφίσουν από τη δυσκοιλιότητα και τα ενοχλητικά φουσκώματα. Η υγεία του εντέρου διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη γενική υγεία του οργανισμού και είναι στο χέρι σου να το βοηθήσεις. Παρακάτω, θα βρεις 6 πανεύκολα hacks για ένα σωστό ξεκίνημα που θα ενισχύσει τη λειτουργία του εντέρου σου. Έξι μικρές συνήθειες που θα σε απαλλάξουν από το φούσκωμα και θα σου επιτρέψουν να απολαύσεις την ημέρα σου γεμάτη υγεία και ευεξία.

Διάβασε επίσης: Οι καλύτερες τροφές να καταναλώσεις με άδειο στομάχι

6 πρωινά hacks για καλύτερη πέψη και οριστικό τέλος στα φουσκώματα

Πιες πρώτα νερό

Το να μένεις ενυδατωμένη είναι το μυστικό για αψεγάδιαστο δέρμα, καλύτερη πέψη, ισορροπία ορμονών, ποιοτικότερο ύπνο, οπότε γιατί να μην ξεκινάς την ημέρα σου με ένα ποτήρι νερό; Αυτή η πρωινή συνήθεια βοηθά στην αποβολή των τοξινών και υποστηρίζει τις πρωινές κινήσεις του εντέρου. Το νερό είναι απαραίτητο, επίσης, για την καλή λειτουργία των κυττάρων και την εύρυθμη λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Πριν ξεκινήσεις να καταναλώσεις το πρωινό σου γεύμα, πιες ένα ποτήρι νερό (πρόσθεσε μία φέτα λεμόνι και λίγα φύλλα μέντας) και δες το ενοχλητικό φούσκωμα να εξαφανίζεται.

Δώσε προσοχή στο πρωινό γεύμα σου - Να είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά

Δεν είναι τυχαία η προτροπή των ειδικών να καταναλώνεις ένα πλούσιο πρωινό γεύμα. Λόγω του κιρκάδιου ρυθμού του σώματος, δημιουργούμε λιγότερο οξύ στο στομάχι κατά τις βραδινές ώρες με αποτέλεσμα αν τρως μεγαλύτερα γεύματα το βράδυ να μην μπορείς να τα αφομοιώσεις. Έτσι, λοιπόν, ένα πλούσιο πρωινό εκτός από την απαραίτητη ενέργεια που σου προσφέρει, σε κρατά γεμάτη και δε σε οδηγεί σε βραδινή υπερφαγία.  Σε αυτό το σημείο, αξίζει να αναφέρουμε ότι το αργό μάσημα της τροφής, συμβάλλει, επίσης στην καλύτερη πέψη, ενώ ταυτόχρονα ηρεμεί το μυαλό σου για να ξεκινήσεις την ημέρα σου ομαλά.

Επίλεξε τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες και τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση

Οι φυτικές ίνες είναι ένας υδατάνθρακας που το σώμα δεν μπορεί να αφομοιώσει, επομένως περνά από το σώμα άπεπτο και πηγαίνει προς το έντερο, προάγοντας την κανονικότητα και ανακουφίζοντας τα προβλήματα του γαστρεντερικού συστήματος. Τροφές που είναι μία πλούσια πηγή φυτικών είναι η βρώμη, η κινόα, τα μήλα, το μπρόκολο και πολλές ακόμη. Επιπλέον, οι τροφές που έχουν υποστεί ζύμωση όπως είναι το κεφίρ, το ψωμί με προζύμι και το ξινολάχανο περιέχουν και τροφοδοτούν υγιεινά προβιοτικά στο σώμα, τα οποία είναι ευεργετικά για την υγιή πέψη

Προτίμησε το τζίντζερ τσάι

Το τζίντζερ δεν προσφέρει απλά αυτή την ιδιαίτερη γεύση στα ροφήματα και στα γεύματά σου, αλλά χάρη στις αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του που μπορεί να υποστηρίξει την πέψη και να καταπολεμήσει το φούσκωμα διεγείροντας την παραγωγή σάλιου και στομαχικού οξέος.

Κινήσου 

"Κινήσου εσύ για να κινηθεί το έντερό σου", είναι μία έκφραση που αξίζει να προσθέσεις στην πρωινή σου ρουτίνα. Η βόλτα στο τετράγωνο πριν πας στην εργασία σου ή μερικές ασκήσεις γιόγκα ενεργοποιούν το πεπτικό σου σύστημα και σε ανακουφίζει από το ενοχλητικό φούσκωμα.

Χαλάρωσε το νευρικό σου σύστημα

Όταν τα επίπεδα του στρες είναι ανεβασμένα, είναι σχεδόν αδύνατο να λειτουργεί σωστά το πεπτικό σου σύστημα. Κυριολεκτικά, όταν είσαι χαλαρή το σώμα σου μπορεί να κάνει σωστά της απαραίτητες λειτουργίες για να νιώθεις και να είσαι υγιής. Ξεκίνησε, λοιπόν, την ημέρα σου με 4 βαθιές αναπνοές, χαλαρωτική μουσική ή με την πρώτη καταγραφή στο ημερολόγιό σου.

Διάβασε επίσης: Δυσκοιλιότητα στις διακοπές; 7 τροφές για να τη νικήσεις

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i