Δυσκοιλιότητα στις διακοπές; 7 τροφές για να τη νικήσεις

Οι υψηλές θερμοκρασίες και η αφυδάτωση προκαλούν προβλήματα στη λειτουργία του εντέρου.

διακοπές iStock

Το καλοκαίρι φέρνει συνήθως μαζί του δυσκοιλιότητα, καθώς οι υψηλές θερμοκρασίες προκαλούν αφυδάτωση του σώματος, γεγονός που κάνει δύσκολη την επίσκεψή σου στην τουαλέτα. 

Αντί να επιλέξεις τα καθαρτικά χωρίς ιατρική συνταγή που συχνά μετατρέπουν ένα πρόβλημα σε ένα μεγaλύτερο πρόβλημα μακροπρόθεσμα, δοκίμασε αυτές τις απολύτως φυσικές "θεραπείες" για να διορθώσεις την ανισορροπία στο έντερό σου το συντομότερο δυνατό.

Ναι, υπάρχει ένας αριθμός διαθέσιμων θεραπευτικών επιλογών που θα σε βοηθήσουν στην δυσκοιλιότητα, αλλά όταν πρόκειται για τη φροντίδα του εντέρου σου μπορείς να βασιστείς σε ορισμένα τρόφιμα. Μπορείς, πραγματικά, να αποφύγεις τη δυσκοιλιότητα και άλλα σχετικά προβλήματα με την τουαλέτα ακολουθώντας μια ποιοτική δίαιτα που αποτελείται από θρεπτικά στοιχεία ικανά να υποστηρίξουν την υγιή πέψη, ενώ παράλληλα αυξάνουν και μαλακώνουν τα κόπρανα σου. Ποιες είναι όμως μερικές από τις καλύτερες τροφές που μπορούν να σε βοηθήσουν να ξεμπλοκάρεις το σύστημά σου;

Διάβασε επίσης: Αέρια στο έντερο, φούσκωμα στην κοιλιά και βαρυστομαχιά; Μπορεί για όλα να φταίει το άγχος

Σε έπιασε δυσκοιλιότητα στις διακοπές; 7 τροφές για να την νικήσεις

δυσκοιλιοτητα_τροφες
Istock

Γλυκοπατάτα 

Οι γλυκοπατάτες μπορούν να βοηθήσουν στην δυσκοιλιότητα του εντέρου επειδή είναι πλούσιες σε αδιάλυτες ίνες. Οι αδιάλυτες ίνες δίνουν όγκο στα κόπρανα, ο όγκος αυτός διεγείρει το πεπτικό σου σύστημα και προωθεί τις κινήσεις του εντέρου. Επομένως, αντικατέστησε τις λαχταριστές τηγανητές πατάτες με βραστές ή φούρνου γλυκοπατάτες και αντιμετώπισε την ενοχλητική δυσκοιλιότητα.

Ακτινίδιο

Η έρευνα έχει δείξει ότι η κατανάλωση ακτινιδίου κάθε μέρα βοηθά στη μείωση του χρόνου που χρειάζονται τα κόπρανα για να κινηθούν μέσα από το έντερο και αυξάνει τη συχνότητα των κενώσεων. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι θα μπορούσε να οφείλεται σε ένα μείγμα αντιοξειδωτικών, φυτικών ινών και νερού που περιέχουν τα ακτινίδια. Επιπλέον, τα ακτινίδια μπορούν να βοηθήσουν αποτελεσματικά στην ανακούφιση της δυσκοιλιότητας επειδή περιέχουν ένα ένζυμο που ονομάζεται ακτινιδίνη, το οποίο μπορεί να βοηθήσει στην πέψη και να προάγει τις κινήσεις του εντέρου

Μαυρομάτικα φασόλια

Τα μαύρα φασόλια είναι ένα άλλο θρεπτικό τρόφιμο που θα σε βοηθήσει να πας αμέσως τουαλέτα, επειδή είναι υψηλά σε φυτικές ίνες και περιέχουν θρεπτικά συστατικά όπως το μαγνήσιο, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στην προώθηση της τακτικής κινητικότητας του εντέρου.

Μπρόκολο

Το μπρόκολο περιέχει σουλφοραφάνη, η οποία μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της πέψης και στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας. Μη χάνεις, λοιπόν, χρόνο και βράσε μια μικρή ποσότητα.

Σπόροι chia

Οι σπόροι chia μπορούν να βοηθήσουν το έντερο σoυ, επειδή είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες και μπορούν να απορροφήσουν νερό για να βοηθήσουν στη συγκέντρωση των κοπράνων και στην τόνωση των κινήσεων του εντέρου. Οι σπόροι chia είναι μια εξαιρετική πηγή διαλυτών φυτικών ινών, οι οποίες βοηθούν στη δημιουργία όγκου στα κόπρανα και στη μετακίνηση του μέσω του πεπτικού σου συστήματος.

Λιναρόσποροι

Άλλη μία εξαιρετική πηγή σε φυτικές ίνες, αλλά και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι οι λιναρόσποροι. Μη διστάσεις, λοιπόν, να τα προσθέσεις στη διατροφή σου για να αντιμετωπίσεις τη δυσκοιλιότητα του καλοκαιριού.

Δαμάσκηνα, σταφίδες και άλλα αποξηραμένα φρούτα

Τα αποξηραμένα φρούτα, ειδικά τα δαμάσκηνα, είναι ένα άλλο εξαιρετικό τρόφιμο για την καλή λειτουργία του εντέρου. Εκτός από το ότι είναι καλή πηγή φυτικών ινών - οι οποίες γνωρίζουμε ότι βοηθούν στην υποστήριξη της κινητικότητας του εντέρου γενικά - τα δαμάσκηνα είναι επίσης μια καλή πηγή σορβιτόλης. Η σορβιτόλη είναι μια αλκοόλη ζάχαρης που βοηθά στην επιτάχυνση των διαδικασιών στο έντερο.

Διάβασε επίσης: Φύλλα Αλεξανδρείας: Πόσο αποτελεσματικά είναι για τη δυσκοιλιότητα και την απώλεια βάρους;

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i