Φύλλα Αλεξανδρείας: Πόσο αποτελεσματικά είναι για τη δυσκοιλιότητα και την απώλεια βάρους;

Το αφέψημα από φύλλα Αλεξανδρείας ή σέννας θεωρούνται φυσικό καθαρτικό. Είναι όμως ασφαλή ή/και αποτελεσματικά για τη δυσκοιλιότητα και την απώλεια βάρους;

Αφέψημα με φύλλα σέννας istock

Φύλλα Αλεξανδρείας, φύλλα Αιγύπτου ή φύλλα σέννας: Όπως κι αν τα βρεις στην αγορά μιλάμε για το ίδιο φυτό, οι αποξηραμένοι λοβοί του οποίου χρησιμοποιούνται από την αρχαιότητα για την καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας. Μπορείς να τα βρεις αποξηραμένα ή ως προσθήκη σε φυτικά σκευάσματα για την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας και των αερίων στο έντερο.

Για τη δυσκοιλιότητα, πριν την κολονοσκόπηση, για αιμορροΐδες

Συχνότερα το αφέψημα σέννας συστήνεται για την ανακούφιση από τη δυσκοιλιότητα και την "ενεργοποίηση" του εντέρου, όπου στις περισσότερες περιπτώσεις θα δράσει σε διάστημα 6-12 ωρών. Μπορεί επίσης να δοθεί ως συμπληρωματικό της προετοιμασίας για κολονοσκόπηση.

Διαβάστε Επίσης

Κάποιοι χρησιμοποιούν το αφέψημα από φύλλα Αιγύπτου για να ανακουφίσουν τη δυσφορία που σχετίζεται με τις αιμορροΐδες, μία κατάσταση που επιδεινώνεται από τη χρόνια δυσκοιλιότητα, ωστόσο η αποτελεσματικότητα της σέννας για την ανακούφιση των συμπτωμάτων των αιμορροΐδων δεν έχει μελετηθεί διεξοδικά.

Θυμήσου: Μόνο ο γαστρεντερολόγος ή ο παθολόγος σου θα μπορούσαν να προσφέρουν έγκυρες και εξατομικευμένες πληροφορίες για την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας και των αιμορροΐδων.

Είναι τα φύλλα Αλεξανδρείας κατάλληλα για απώλεια βάρους;

Παρότι η σέννα μπορεί να περιλαμβάνεται στα φυτικά ροφήματα και σκευάσματα που ισχυρίζονται ότι ενισχύουν το μεταβολισμό και βοηθούν την απώλεια βάρους, δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή επιστημονικές αποδείξεις που να υποστηρίζουν τη χρήση τους σε μια ρουτίνα αποτοξίνωσης ή απώλειας βάρους. Για την ακρίβεια, η χρήση φύλλων Αλεξανδρείας για απώλεια βάρους μπορεί να είναι επικίνδυνη.

Διαβάστε Επίσης

Η σέννα δεν συστήνεται για συχνή ή μακροχρόνια χρήση καθώς μπορεί να διαφοροποιήσει τη λειτουργία του ιστού του εντέρου και να προκαλέσει εξάρτηση από καθαρτικά.

Επιπλέον, μία πρόσφατη μελέτη σε πάνω από 10.000 γυναίκες βρήκε ότι εκείνες που χρησιμοποιούσαν καθαρτικά για απώλεια βάρους ήταν 6 φορές πιο πιθανό να αναπτύξουν κάποια διατροφική διαταραχή.

Ασφάλεια, ποιοι δεν πρέπει να το χρησιμοποιούν και πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες

Το αφέψημα σέννας θεωρείται γενικά ασφαλές για τους περισσότερους ενήλικες και παιδιά άνω των 12 ετών. Παρ' όλα αυτά, μπορεί να παρουσιάσει παρενέργειες. Οι πιο συχνές είναι οι κράμπες στο στομάχι, η ναυτία και η διάρροια. Ωστόσο, αυτά τα συμπτώματα είναι συνήθως ήπια και τείνουν να υποχωρούν σχετικά γρήγορα.
Η μακροχρόνια λήψη φύλλων Αλεξανδρείας μπορεί να οδηγήσει σε υπακτική εξάρτηση, διαταραχές ηλεκτρολυτών και ηπατική βλάβη. Επιπλέον, η σέννα μπορεί να αλληλεπιδράσει αρνητικά με ορισμένους τύπους φαρμάκων, όπως:

  • αραιωτικά του αίματος
  • διουρητικά
  • στεροειδή
  • ρίζα γλυκόριζας
  • φάρμακα για τον καρδιακό ρυθμό

Τέλος, η σέννα δεν συνιστάται γενικά για γυναίκες που είναι έγκυες ή θηλάζουν.

Αναφορικά με τη δοσολογία, ακολουθήστε τις οδηγίες της συσκευασίας ή συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i