Διάρροια στην περίοδο ή δυσκοιλιότητα: Γιατί συμβαίνει;

Oρισμένες γυναίκες παρατηρούν εντερικές διαταραχές, όπως διάρροια ή δυσκοιλιότητα, κατά την έμμηνο ρύση. Τι ισχύει και σε τι μπορεί να οφείλεται;

Γυναίκα με πόνο χαμηλά στην κοιλιά - πόνοι περιόδου, ενδομητρίωση istock

Μήπως κάποιες φορές παρουσιάζεις διάρροια στην περίοδο, δυσκοιλιότητα, φούσκωμα ή όλα τα παραπάνω μαζί; Μάθε ποιος είναι ο "ένοχος".

Διάρροια στην περίοδο και άλλες εντερικές διαταραχές

Πολλές γυναίκες παρουσιάζουν ήπιες εντερικές διαταραχές τις μέρες κοντά στην περίοδό τους. Σε κάποιες όμως τα συμπτώματα είναι λίγο πιο έντονα με αποτέλεσμα να περιορίζονται οι καθημερινές τους δραστηριότητες.

Συνδέονται οι εντερικές διαταραχές με τις ορμόνες;

Ναι, τα συμπτώματα αυτά που παρουσιάζονται τις ημέρες της περιόδου σου συνήθως δεν έχουν καμία σχέση με το πεπτικό σου σύστημα. Και με τι έχουν σχέση; Με τις ορμόνες! Οι ορμόνες που απελευθερώνει ο οργανισμός κατά την περίοδο μπορεί να προκαλέσουν φούσκωμα, κατακράτηση υγρών και κράμπες στην κοιλιά. Οι προσταγλανδίνες, μια από αυτές τις ορμόνες, προκαλούν επίσης φλεγμονή στον οργανισμό. Και μπορεί εσύ να νιώθεις ότι το φούσκωμα και οι κράμπες είναι στην κοιλιά σου, στην πραγματικότητα όμως επικεντρώνονται στη μήτρα.

Διάβασε επίσης: Ο έμμηνος κύκλος σου έχει μεγαλώσει πολύ; Τι μπορεί να σημαίνει για την υγεία σου;

Ο οικογενειακός γιατρός Donald Ford, MD, εξηγεί πως η αύξηση της προγεστερόνης μπορεί να προκαλέσει δυσκοιλιότητα. Η ορμόνη αυτή ευθύνεται για την πάχυνση των τοιχωμάτων της μήτρας και η παραγωγή της κορυφώνεται αμέσως πριν την ωορρηξία. "Αυτό προκαλεί δυσκοιλιότητα, συνήθως μια δυο μέρες πριν ή μετά την ωορρηξία", εξηγεί ο γιατρός. Η διάρροια στην περίοδο μπορεί να συμβεί όταν οι προσταγλανδίνες αρχίσουν να χαλαρώνουν τους λείους μύες, καθώς ξεκινά η έμμηνος ρύση. "Πολλές διαδικασίες στο σώμα τελικά σχετίζονται μεταξύ τους" λέει ο Dr Ford. Γι' αυτό και μην απορείς που εσύ ή και κάποιες φίλες σου έχετε διάρροια στην περίοδο!

Διάβασε επίσης: Τι αποκαλύπτει για την υγεία σου η περίοδός σου

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i