Τι αποκαλύπτει για την υγεία σου η περίοδός σου

Δεν έχεις τακτική περίοδο, έχεις μεγαλύτερη ροή, έχεις αίμα ανάμεσα στις περιόδους; Τι αποκαλύπτει για την υγεία σου η περίοδός σου;

έμμηνος κύκλος, γονιμότητα, καθυστέρηση απουσία περιόδου περίοδος Neyya

Οι μικρές ή έντονες αλλαγές στην περίοδό σου μπορεί να είναι σημάδια που στέλνει ο οργανισμός σου ότι κάτι συμβαίνει. Τι αποκαλύπτει για την υγεία σου η περίοδός σου;

Έναν μήνα δεν έχεις καθόλου περίοδο

Τι μπορεί να σημαίνει: Είσαι υπερβολικά κουρασμένη, στρεσαρισμένη ή έχεις κάποια ορμονική διαταραχή

Ο υποθάλαμος, το σημείο του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνο για τη λειτουργία των ωοθηκών, είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο σε γενικότερες αλλαγές στη συνολική χημεία του εγκεφάλου που προκαλούνται από παράγοντες, όπως για παράδειγμα η έλλειψη ύπνου, η υπερβολική άσκηση, οι ασυνήθιστα υψηλές ή χαμηλές θερμοκρασίες ή η κατανάλωση κάποιων φαρμάκων. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις είναι πιθανό ο οργανισμός να δώσει σήμα να αναβληθεί  η ωορρηξία μέχρι οι λειτουργίες του σώματος να επανέλθουν σε φυσιολογικά επίπεδα. Εάν η περίοδος δεν εμφανιστεί και τον επόμενο μήνα, ενημέρωσε το γυναικολόγο σου για να εντοπιστεί η ακριβής αιτία.

Έχεις αίμα ανάμεσα στις περιόδους

Τι μπορεί να σημαίνει: Ίσως έχεις πολύποδα ή ινομύωμα

Οι σταγόνες από αίμα που εμφανίζονται χωρίς να έχεις περίοδο συνήθως δεν έχουν σχέση με τον κύκλο σου. Κλείσε ένα ραντεβού με το γυναικολόγο σου για να σε εξετάσει, γιατί είναι πιθανό να υπάρχει πολύποδας στον κόλπο ή τη μήτρα, κάποιο ινομύωμα, μια λοίμωξη ή κάτι που μπορεί να εξελιχθεί σε κακοήθεια.

Διάβασε επίσης: Πολύποδας στη μήτρα: Τι είναι, τα συμπτώματα και η θεραπεία

Διάβασε επίσης: Τα 10 συμπτώματα υγείας που δεν πρέπει να αγνοείς (πρησμένο πόδι, συχνοουρία, φαγούρα και ό,τι δε φαντάζεσαι)

Έχεις πολύ έντονες κράμπες που δεν περνάνε με απλά παυσίπονα

Τι μπορεί να σημαίνει:  Ίσως να πρόκειται για ενδομητρίωση

Οι πολύ έντονες κράμπες είναι συχνά σημάδια ενδομητρίωσης, την οποία θα πρέπει να αντιμετωπίσεις άμεσα καθώς μπορεί να επηρεάσει τη γονιμότητά σου. Σε κάθε περίπτωση, είναι σκόπιμο να αναζητήσεις την αιτία, αντί απλά να υποφέρεις τους πόνους. Ενημέρωσε επίσης το γιατρό σου σε περίπτωση που γενικά ενώ η περίοδός σου ήταν εντελώς ανώδυνη έγινε ξαφνικά μια ιδιαίτερα επώδυνη εμπειρία.

Η περίοδος έρχεται ξαφνικά χωρίς να προηγηθεί κανένα από τα συνηθισμένα συμπτώματα

Τι μπορεί να σημαίνει: Μάλλον δεν είχες ωορρηξία αυτό το μήνα

Εάν συνήθως η περίοδός σου συνοδεύεται από αίσθηση πρηξίματος, ευαισθησία  στο στήθος και αλλαγές στην όρεξη, η εμφάνιση μιας περιόδου χωρίς καμία… προειδοποίηση μπορεί να σημαίνει ότι δεν προηγήθηκε ωορρηξία και πρόκειται για τη λεγόμενη «ψευδοπερίοδο». Ωστόσο, εάν έχεις παράλληλα ακανόνιστο κύκλο και είσαι υπέρβαρη ή παχύσαρκη ίσως αποτελεί ένδειξη προ-διαβήτη, καθώς η αντίσταση στην ινσουλίνη μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργία των ωοθηκών.

Η περίοδος ήρθε λίγες μέρες νωρίτερα

Τι μπορεί να σημαίνει: Το πιθανότερο είναι να μην σημαίνει απολύτως τίποτα!

Ελάχιστες γυναίκες έχουν τόσο σταθερό κύκλο που μπορούν να προβλέψουν με ακρίβεια κάθε μήνα την περίοδό τους. Οι περισσότερες μπορεί να έχουν μια-δυο μέρες ή ακόμα και μια εβδομάδα απόκλιση, χωρίς αυτό να σημαίνει απολύτως τίποτα για την υγεία και τη γονιμότητά τους.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i