Τα 10 συμπτώματα υγείας που δεν πρέπει να αγνοείς (πρησμένο πόδι, συχνοουρία, φαγούρα και ό,τι δε φαντάζεσαι)

Όλοι οι άνθρωποι και ειδικά οι γυναίκες χρειάζεται να δείξουν προσοχή σε κάποια συχνά συμπτώματα που ίσως υποδηλώνουν σοβαρό πρόβλημα.

22.03.2018

Γράφει: Βίκυ Πασχάλη

Συνεργάστηκε ο δρ Ηλίας Γάτος, χειρουργός γυναικολόγος μαιευτήρας, ειδικός στην εξωσωματική γονιμοποίηση και ενδοσκοπική χειρουργική, διευθυντής της Μονάδας Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής ΕΜΒΙΟ medical center

 

Όλες είμαστε ένοχες: πολλές φορές «ξεχνάμε» έναν ελαφρύ πόνο ή μια παροδική ενόχληση, επειδή είμαστε πολυάσχολες ή πολύ κουρασμένες ή απλώς επειδή δεν έχουμε τη διάθεση να πάμε στο γιατρό.

Στις περισσότερες περιπτώσεις η ενόχληση φεύγει και δεν εμφανίζεται ξανά. Μερικές φορές, όμως, παραμένει η αίσθηση ότι κάτι δεν πάει καλά και αυτό θα μπορούσε να είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι ενός μεγαλύτερου προβλήματος που υποβόσκει.

Ποια είναι τα 10 πιο συχνά συμπτώματα που δε θα πρέπει να αγνοήσεις σε καμία περίπτωση;

1. Ανώμαλη κολπική αιμορραγία

Ανεξάρτητα από την ηλικία σου, κάθε αφύσικη κολπική αιμορραγία ή οι έντονες και δύσοσμες εκκρίσεις πρέπει να εξετάζονται. Παρότι αυτά τα συµπτώµατα θα µπορούσαν να είναι πιθανά ιάσιµες µολύνσεις που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια του παραγωγικού κύκλου, θα µπορούσαν και να σχετίζονται µε νεοπλασίες του τραχήλου, του ενδομητρίου καθώς και των ωοθηκών.

Αν έχεις µπει στην εµµ ηνόπαυση, δε θα πρέπει να έχεις κολπική αιµορραγία ποτέ ξανά.

«Όταν μια μετεμμηνοπαυσιακή γυναίκα βιώνει κολπική αιμορραγία, δεν είναι
κάτι φυσιολογικό» τονίζει ο δρ Ηλίας Γάτος, χειρουργός γυναικολόγος μαιευτήρας. Το σύμπτωμα θα µπορούσε να σημαίνει µια διαταραχή οφειλόμενη σε διάφορες αιτίες, όπως ορμονική διαταραχή λόγω μιας κύστης ωοθήκης, αλλά οπωσδήποτε θα πρέπει να διαφοροδιαγνωστεί για πιθανή υπερπλασία του ενδομητρίου ή νεοπλασία της μήτρας.
Συμπέρασμα «Πρέπει να επικοινωνήσεις αμέσως με το γυναικολόγο σου αν δεις κάποιο από αυτά τα συμπτώματα και να είσαι πολύ σαφής στην περιγραφή τους» επισημαίνει ο ειδικός.

2. Συχνοουρία

Το να ξυπνάς στη μέση της νύχτας είναι ενοχλητικό, αλλά πιθανότατα ακίνδυνο.
Αν όμως νιώθεις την ανάγκη να σηκωθείς για να ουρήσεις τρεις ή περισσότερες φορές τις ώρες του ύπνου σου, κάτι δεν πηγαίνει καλά. «Πιθανές
αιτίες θα µπορούσαν να είναι μια κυστίτιδα ή μια ουρολοίμωξη, ένας πολύποδας ή ένα θήλωμα στην κύστη, ή κάποια άλλη διαταραχή στο
ουροποιητικό σύστημα» αναφέρει ο δρ Ηλίας Γάτος.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Αυτά είναι τα 20 πράγματα που πρέπει να πετάξεις για να είσαι ΠΙΟ ΥΓΙΗΣ στο σπίτι

Πολλοί καλοήθεις όγκοι µπορεί να πιέζουν την κύστη σου, κάνοντάς σε να επισκέπτεσαι πολύ συχνά την τουαλέτα. Θα µπορούσε, επίσης, να φταί-ει ο σακχαρώδης διαβήτης,ειδικά αν ταυτόχρονα νιώθεις πολύ έντονη δίψα που δεν µπορεί να ικανοποιηθεί.

«Είναι ένα συνεπακόλουθο: αν πηγαίνεις πιο συχνά στην τουαλέτα και πίνεις περισσότερα υγρά, τότε μπορείς να κοιμάσαι ήσυχη» επισηµαίνει  ο ειδικός. Έχε το νου σου µήπως νιώθεις πιο έντονη κούραση, αλλά είναι πιο πιθανό να είσαι θύµα αφυδάτωσης ή κόπωσης (ως αποτέλεσµα των διακοπών του νυχτερινού σου ύπνου).

Συμπέρασμα Μην αμελείς τις τακτικές εξετάσεις των ούρων (γενική ούρων και καλλιέργεια) και τις θεραπείες.

3. Αλλαγές στο στήθος:

Οι νεοπλασίες του μαστού είναι η κύρια αιτία θανάτου των γυναικών. Πρέπει να εντοπίζουμε και να ζητάμε τη γνώμη ειδικού για τις αλλαγές αυτές.

• Ρώγες που έχουν βυθιστεί μέσα στο δέρμα.
• Κοκκινίλες στη ρώγα ή στο δέρμα γύρω από το στήθος.
• Ζάρες στο δέρμα γύρω από τη θηλή ή και στη θηλή.

Συμπέρασμα Η αυτοεξέταση για τυχόν αλλαγές στο μαστό και τη θηλή και
μετά από κάποια ηλικία ο προληπτικός έλεγχος (υπέρηχος μαστού και μαστογραφία) και η εξέταση από τον ειδικό γιατρό είναι απαραίτητα για κάθε γυναίκα.

4. Φούσκωμα στην κοιλιά

Είναι φυσιολογικό να το νιώθεις µετά την κατανάλωση ενός φαγητού που
είναι πλούσιο σε λιπαρά, όσπρια κ.λπ. Αυτό που δεν είναι φυσιολογικό
είναι να νιώθεις έτσι καθηµερινά. Αν και η πιθανότητα να αναπτύξει μία
γυναίκα καρκίνο των ωοθηκών είναι μικρή –μία στις εβδομήντα γυναίκες χωρίς οικογενειακό ιστορικό–, ο καρκίνος των ωοθηκών θα μπορούσε να ευθύνεται για αυτό.

«Ο καρκίνος των ωοθηκών είναι πιο σπάνιος από τους υπόλοιπους και πιο απόκρυφος. Σε προχωρημένες καταστάσεις εμφανίζεται με μεταβολή του όγκου της κοιλιάς λόγω συσσώρευσης ασκιτικού υγρού. Συχνά μπορεί
να µη νιώθεις πόνο. Είναι περισσότερο µια αίσθηση δυσφορίας. Είναι ένας
συνεχής, ήπιος πόνος και αυτή είναι η διαφορά» λέει ο ειδικός.

Συμπέρασμα Εάν τα συμπτώματα επιμένουν, πρέπει να γίνεται γυναικολογική εξέταση, υπερηχογράφημα των έσω γεννητικών οργάνων (Doppler) και εξειδικευμένος έλεγχος (καρκινικοί δείκτες) από τον ειδικό γιατρό για να αποκλειστούν οι πιθανότητες για όγκο στις ωοθήκες.

Για τα υπόλοιπα έξι συμπτώματα κάνε κλικ στη gallery:

 

Editor's Picks

Περισσότερα από Υγεία

Best of network

#shapegreece