Αυτά είναι τα 20 πράγματα που πρέπει να πετάξεις για να είσαι ΠΙΟ ΥΓΙΗΣ στο σπίτι

Επιχείρηση καθαριότητα: πώς θα είσαι πιο υγιής με 20 πράγματα που αξίζει να ξεφορτωθείς από το σπίτι, την τσάντα, τη ζωή σου.

pragmata-kathariotita-spiti

Το ήξερες πως ο δρόμος για τον πιο υγιή εαυτό σου περνάει μέσα από το... σκουπιδοτενεκέ; Κι όμως, μερικές φορές για να γίνεις πιο υγιής δεν χρειάζεται να αγοράσεις διάφορα πράγματα αλλά να πετάξεις!

Ξεκινάμε την επιχείρηση καθαριότητα για καλύτερη υγεία:

1. Ξεφορτώσου τα παλιά πλαστικά δοχεία

Κάνε έναν έλεγχο στα ντουλάπια που φυλάς τα πλαστικά δοχεία αποθήκευσης και πέτα οτιδήποτε από διαφανές, σκληρό πλαστικό με την επισήμανση 7 ή «pc» (σημαίνει πολυκαρβονικό).

«Πρόκειται για είδη δοχείων που μπορεί να περιέχουν BPA (Διασφαινόλη-Α)», λέει η Sonya Lunder, MPH, επικεφαλής αναλύτρια στο Environmental Working Group, που συμβουλεύει επίσης να πετάξεις τα σπασμένα ή γρατζουνισμένα τάπερ. Το ίδιο και τα παλιά. Γιατί ενώ οι κατασκευαστές έχουν σταματήσει τη χρήση του ΒΡΑ σε πολλά από τα καινούργια πλαστικά δοχεία, τα παλιότερα πιθανότατα περιέχουν αυτή την ουσία.

Επιπλέον, το πλύσιμο των πλαστικών δοχείων στο πλυντήριο των πιάτων, μπορεί να οδηγήσει στην έκλυση αυτής της χημικής ουσίας. Η Lunder προειδοποιεί επίσης να μη βάζουμε κανένα είδος πλαστικού στους φούρνους μικροκυμάτων ώστε να είμαστε 100% ασφαλείς. «Γενικά, το γυαλί είναι ασφαλέστερο» λέει.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: 6 σημεία στην εμφάνισή σου αποκαλύπτουν προβλήματα υγείας (η αραίωση στα μαλλιά δείχνει θυρεοειδή;)

2. Ξεφορτώσου τα αρωματικά χώρου

Παρότι ορισμένες εταιρίες έχουν πρόσφατα ανακοινώσει πως έχουν καταργήσει τις φθαλάτες, ουσίες που χρησιμοποιούνταν για να παραμένει περισσότερο ένα άρωμα, πολλά αρωματικά χώρων (σε στερεή μορφή, σπρέι ή στην πρίζα) περιέχουν ακόμη τα συγκεκριμένα χημικά, τα οποία σε μεγάλες δόσεις μπορεί να έχουν βλαβερή επίδραση στην αναπαραγωγή ή την ανάπτυξη.

«Εκείνα τα προϊόντα είναι απλά χημικά αρώματα που προσθέτεις στον αέρα», λέει η Lunder, που επισημαίνει πως είναι πολύ πιο υγιεινό να φροντίσεις τη ρίζα μιας δυσάρεστης οσμής παρά να τη συγκαλύψεις με χημικά.

 ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ: 5 μικρές αλλαγές τώρα για καλή υγεία και καλύτερη ζωή στα 20, στα 30 και αργότερα! 

3. Ξεφορτώσου το αντιβακτηριακό σαπούνι

Το αντιβακτηριακό σαπούνι δεν σκοτώνει περισσότερα βακτήρια από το κανονικό – και μπορεί να μην είναι ασφαλές, σύμφωνα με αναφορά του FDA το 2014. Η τρικλοζάνη, το δραστικό συστατικό στα αντιβακτηριακά καθαριστικά, έχει φανεί ότι μεταβάλει τις ορμόνες στα  ζώα ενώ υπάρχει επίσης ανησυχία ότι το χημικό αυτό μπορεί να συμβάλει σε αντίσταση στα αντιβιοτικά.

Για να είσαι πιο υγιής, συμβουλέψου την gallery που ακολουθεί:

Απομάκρυνε τις έξυπνες συσκευές

Απομάκρυνε τις έξυπνες συσκευές

Καλά, δεν εννοούμε να πετάξεις το iPhone ή το Android εντελώς, αλλά θα πρέπει να αποσυνδέεσαι πού και που. Αρχικές έρευνες υποδεικνύουν πως η υπερπληροφόρηση –αυτό συμβαίνει όταν χρησιμοποιείς συνεχώς έξυπνες συσκευές- σχετίζεται με κατάθλιψη και άγχος.Πρόσφατες μελέτες υποδεικνύουν πως αυτό ισχύει περισσότερο για ανθρώπους που είναι ασχολούνται συνεχώς με τα smartphones και τα tablets τους και για εκείνους που χρησιμοποιούν πολλές συσκευές ταυτόχρονα (οι ειδικοί τους αποκαλούν media multitasking).Σβήσε και φύλαξε στο συρτάρι τις συσκευές σου τουλάχιστον μερικές φορές την εβδομάδα για να κάνει ένα διάλειμμα ο εγκέφαλός σου, ιδανικά με ένα σταθερό πρόγραμμα (για παράδειγμα, τα Σαββατοκύριακα μετά τις 9 το βράδυ ή τα πρωινά του Σαββατοκύριακου μέχρι το μεσημέρι).

Ξεφορτώσου τα απομεινάρια φαγητών που ξεμένουν στο ψυγεί

Ξεφορτώσου τα απομεινάρια φαγητών που ξεμένουν στο ψυγεί

Όταν αφορά αναλώσιμο φαγητό που περιέχει ζωικά συστατικά ο βασικός κανόνας είναι πως το τρώμε, το πετάμε ή το καταψύχουμε μέσα σε τρεις μέρες, λέει ο Michael P. Doyle, PhD, διευθυντής του Center for Food Safety στο Πανεπιστήμιο της Τζόρτζια.«Η λιστερίωση σχετίζεται με τρομαχτικά πράγματα όπως μηνιγγίτιδα, αποβολές ακόμη και θάνατο» λέει. «Το μικρόβιο μπορεί να πολλαπλασιαστεί σε εκατομμύρια σε θερμοκρασία ψύξης σε λιγότερο από μία εβδομάδα».

Πόσα ρούχα έχεις;

Πόσα ρούχα έχεις;

Ρίξε μια ματιά στη ντουλάπα σου. Πόσα από τα ρούχα σου έχεις φορέσει την τελευταία χρονιά;Πολλές γυναίκες που έχουν χάσει βάρος κρατάνε στη ντουλάπα τους τα παλιά τους ρούχα για την περίπτωση που ξαναπαχύνουν, ενώ άλλες φυλάνε τα σούπερ στενά τζιν που φορούσαν στο σχολείο ελπίζοντας πως μπορεί κάποτε να τους κάνουν ξανά.Και στις δύο αυτές περιπτώσεις, το να βλέπεις εκείνα τα ρούχα σου προκαλεί ένα άγχος. Και αυτό ακριβώς είναι που δεν θέλεις να νιώθεις την ώρα που ντύνεσαι!

Ξεφορτώσου τα παλιά lip gloss

Ξεφορτώσου τα παλιά lip gloss

Οτιδήποτε χρησιμοποιείται γύρω από το στόμα σου συγκεντρώνει γρήγορα πολλά βακτήρια και όσο περισσότερο μένουν τα βακτήρια στο υγρό σωληνάριο, τόσο πολλαπλασιάζονται.Αυτό αυξάνει τις πιθανότητες μόλυνσης αν εισέλθουν μέσα σε κάποια αμυχή ή ρωγμή στο ευαίσθητο δέρμα των χειλιών.Γι’ αυτό το λόγο, οι ειδικοί συστήνουν να πετάς τα lip gloss ή τα κραγιόν έξι μήνες μετά το άνοιγμά τους ή στην ημερομηνία λήξης τους – όποιο είναι πρώτο.

Ξεφορτώσου την παλιά μάσκαρα

Ξεφορτώσου την παλιά μάσκαρα

Τα υγρά είδη μακιγιάζ, συμπεριλαμβανομένης της μάσκαρα, μπορεί να υποθάλπουν πολλά μικρόβια, λέει ο Thomas Steinemann, MD, εκπρόσωπος της American Academy of Ophthalmology. Γι’ αυτό συστήνει να πετάς τα ανοιγμένα είδη μακιγιάζ δύο με τρεις μήνες μετά το άνοιγμα.«Κάθε φορά που χρησιμοποιείς μάσκαρα μεταφέρεις με το βουρτσάκι μικρόβια στις βλεφαρίδες σου» λέει.«Επιπλέον, μολύνεται ακόμη περισσότερο το βουρτσάκι από τυχόν βακτήρια που βρίσκονται στις βλεφαρίδες ή στα βλέφαρά σου, τα οποία μετά εισέρχονται στο υγρό και σε θερμοκρασία περιβάλλοντος προϊόν όπου ενθαρρύνεται η ανάπτυξή τους».Μια από τις βασικές λειτουργίες των βλεφαρίδων είναι να εμποδίζουν τη σκόνη και τα μικρόβια να μπουν στα μάτια σου, έτσι είναι σημαντικό τα είδη του μακιγιάζ σου να είναι όσο το δυνατό πιο αποστειρωμένα» προσθέτει.

Ξεφορτώσου τα ξεχειλωμένα σουτιέν

Ξεφορτώσου τα ξεχειλωμένα σουτιέν

Πότε ήταν η τελευταία φορά που αγόρασες σουτιέν; Το ελαστικό στα σουτιέν μπορεί να ξεχειλώσει με τον καιρό (το πλυντήριο επιταχύνει αυτή τη διαδικασία) που σημαίνει λιγότερη στήριξη για το στήθος σου.«Η αντικατάσταση ενός σουτιέν που δε στηρίζει σωστά το στήθος σου σημαίνει λιγότερη δυσφορία και ενώ αν έχεις μεγάλο στήθος προλαμβάνει τους πόνους στην πλάτη σου.Επίσης μπορεί να καθυστερήσει τη φυσική διαδικασία γήρανσης στους ιστούς του μαστού» λέει η μαστολόγος Kristi Funk, MD. (Αυτή η «φυσική διαδικασία γήρανσης» σημαίνει χαλάρωση.)

Απομάκρυνε την καρέκλα σου

Απομάκρυνε την καρέκλα σου

Παγκόσμιες μελέτες δείχνουν πως ο μέσος άνθρωπος κάθεται 7,7 ώρες τη μέρα και ορισμένοι εκτιμούν πως περνάμε καθιστοί έως και 15 ώρες τη μέρα, λέει ο Robert Emery, καθηγητής επαγγελματικής υγείας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Τέξας.Το υπερβολικό κάθισμα επηρεάζει το μεταβολικό σύστημα του σώματος και μπορεί να οδηγήσει σε παχυσαρκία, υψηλή αρτηριακή πίεση, διαβήτη, καρκίνο και κατάθλιψη.Αλλά δεν είναι τόσο απλό όσο να πηγαίνεις περισσότερη ώρα στο γυμναστήριο, μια συνήθεια που μπορεί να μην αντιστρέφει καν την «ασθένεια του καθίσματος» προσθέτει ο Emery.Ο σύλλογος American Medical Association προτείνει πως ένα γραφείο όπου θα εργάζεσαι από όρθια θέση είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να αντισταθμίσεις προβλήματα υγείας που σχετίζονται με το κάθισμα.

Ξεφορτώσου το απόθεμά σου από αναψυκτικά διαίτης

Ξεφορτώσου το απόθεμά σου από αναψυκτικά διαίτης

Αν δεν το έχεις ήδη κάνει, ίσως πρέπει να ξανασκεφτείς τη συνήθεια να πίνεις αναψυκτικά διαίτης – ειδικά αν προσπαθείς να χάσεις βάρος.Μια πολυσυζητημένη μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Nature βρήκε πως τα χωρίς θερμίδες γλυκαντικά όπως η σακχαρίνη, η σουκραλόζη και η ασπαρτάμη μπορεί να επηρεάζουν τα βακτήρια στο έντερο τα οποία παίζουν σημαντικό ρόλο για έναν υγιή μεταβολισμό.Ερευνητές βρήκαν μια σχέση ανάμεσα σε αυτά τα γλυκαντικά, στα διαφοροποιημένα βακτήρια του εντέρου, στη δυσανεξία στη γλυκόζη και στο μεταβολικό σύνδρομο (όλα τους πρόδρομοι του διαβήτη τύπου 2) σε ποντίκια και ανθρώπους.

Woman Applying Sunscreen --- Image by © Royalty-Free/Corbis

Woman Applying Sunscreen --- Image by © Royalty-Free/Corbis

Όταν μιλάμε για αντηλιακά, η ημερομηνία λήξης τους έχει σημασία, λέει η Beth Lange, PhD, επικεφαλής επιστημονικής ομάδας στο Personal Care Products Council. Τα χημικά που μπλοκάρουν τον ήλιο διασπώνται με τον καιρό, έτσι όσο και να βάλεις δεν πρόκειται να προστατέψει το δέρμα σου από τη γήρανση ή τον κίνδυνο καρκίνου.

Πέτα τις παλιές οδοντόβουρτσες

Πέτα τις παλιές οδοντόβουρτσες

Αν βουρτσίζεις τα δόντια σου το πρωί και το βράδυ όπως θα έπρεπε, τότε οι τρίχες της οδοντόβουρτσας πιθανότατα χαλάνε και φθείρονται συντομότερα απ’ όσο νομίζεις.«Σύμφωνα με την εμπειρία μου, οι τρίχες αρχίζουν να ξεφτίζουν μετά από χρήση περίπου δύο μηνών, έτσι συστήνω στους ασθενείς μου να αντικαθιστούν τις οδοντόβουρτσές τους κάθε τρεις μήνες», λέει η οδοντίατρος και εκπρόσωπος της American Dental Association Ruchi Sahota.Οι φθαρμένες οδοντόβουρτσες είναι λιγότερο αποτελεσματικές στο να καθαρίζουν τα δόντια και να καταπολεμούν την τερηδόνα.

Ξεφορτώσου τη σαβούρα

Ξεφορτώσου τη σαβούρα

«Στο τέλος, είμαστε αυτό που σκεφτόμαστε και αυτό που σκεφτόμαστε επηρεάζεται έντονα από το τι έχουμε τριγύρω μας», λέει η εμψυχώτρια και life coach Gail Blanke, συγγραφέας του Throw Out Fifty Things.Αποκαλεί τα πράγματα που δεν εξυπηρετούν ένα συγκεκριμένο σκοπό ούτε υπάρχουν για να σε κάνουν να νιώθεις καλά «οδοντική πλάκα της ζωής»:«Όσο περισσότερη οδοντική πλάκα της ζωής μαζεύουμε τριγύρω μας, τόσο λιγότερο μπορούμε να εστιάσουμε στο τι είναι αυτό που πραγματικά μας ενδιαφέρει» εξηγεί.Δεν ξέρεις από πού να ξεκινήσεις; Πέτα τα πράγματα που σε ενοχλούν κάθε φορά που τα βλέπεις, όπως κάλτσες που έχεις χάσει το ταίρι τους.Ανεξάρτητα από το τι θα αποφασίσεις να πετάξεις (ή να χαρίσεις), ο στόχος σου είναι να μειώσεις τα αντικείμενα γύρω σου και να κρατήσεις γύρω σου μόνο ότι σου προσφέρει ενέργεια και εκπληρώνει το σκοπό του.

Ξεφορτώσου το σφουγγαράκι της κουζίνας

Ξεφορτώσου το σφουγγαράκι της κουζίνας

Μελέτες δείχνουν πως το σφουγγαράκι της κουζίνας σου είναι πιθανότατα το αντικείμενο με τα περισσότερα μικρόβια στο σπίτι σου, λέει ο Tierno.Παρότι κάποιοι ειδικοί συστήνουν να αποστειρώνεις καθημερινά το σφουγγαράκι στο φούρνο μικροκυμάτων, ο Doyle συστήνει να τα πετάξεις εντελώς.«Όταν χρησιμοποιείς σφουγγαράκι για να καθαρίσεις τα υγρά από ένα κρέας, το οποίο μπορεί να περιέχει επικίνδυνα μικρόβια όπως σαλμονέλα και εκείνο μείνει υγρό σε θερμοκρασία δωματίου, τα μικρόβια αναπτύσσονται γρήγορα και μελέτες δείχνουν πως ακόμη και το πλυντήριο των πιάτων δεν τα σκοτώνει».Συμβουλεύει να χρησιμοποιείς καλύτερα ένα πανάκι για το καθάρισμα των πιάτων, να το αλλάζεις κάθε μερικές μέρες και να πλένεις τα βρώμια μαζί με τη μπουγάδα σου.«Επειδή είναι πιο λεπτό, το πανί στεγνώνει πιο γρήγορα απ’ ότι ένα σφουγγάρι ανάμεσα στα πλυσίματα, γεγονός που μειώνει σημαντικά την ανάπτυξη των βακτηρίων» εξηγεί.

Ξεφορτώσου τα φθαρμένα αθλητικά παπούτσια

Ξεφορτώσου τα φθαρμένα αθλητικά παπούτσια

Τα περισσότερα αθλητικά παπούτσια για τρέξιμο θα πρέπει να αντικαθίστανται κάθε περίπου 500 – 600 χιλιόμετρα, λέει ο Jason Karp, MD, φυσιολόγος άσκησης και συγγραφέας του Running for Women.Για έναν δρομέα που κάνει 50 χιλιόμετρα την εβδομάδα, αυτό σημαίνει περίπου 3 μήνες.Όταν τα παπούτσια είναι φθαρμένα, χάνουν τη στήριξή τους και δεν απορροφούν ικανοποιητικά τις προσκρούσεις στο έδαφος, έτσι μεταδίδεται περισσότερη πίεση στους μύες, τα οστά και τους τένοντες, εκθέτοντάς σε κίνδυνο τραυματισμών, εξηγεί.Αν δεν είσαι δρομέας, να τα αντικαθιστάς κάθε έξι μήνες ή όταν διαπιστώνεις ότι η σόλα τους αρχίζει να δείχνει φθαρμένη.

Ξεφορτώσου τα μουχλιασμένα, φραγμένα φίλτρα αέρα

Ξεφορτώσου τα μουχλιασμένα, φραγμένα φίλτρα αέρα

Αν έχεις συσκευή καθαρισμού αέρα στο σπίτι, μπράβο σου! «Οι συσκευές καθαρισμού του αέρα είναι σημαντικές αφού σύμφωνα με έρευνες η ποιότητα του εσωτερικού αέρα μπορεί να είναι 25-100 φορές χειρότερη από εκείνη του εξωτερικού», λέει ο Philip Tierno, PhD, μικροβιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης.Για την ακρίβεια, ένα σπίτι περίπου 140 τ.μ. μπορεί να συγκεντρώνει 18 κιλά σκόνη!«Ένας στους πέντε Αμερικανούς υποφέρει από αλλεργίες ή άσθμα, τα οποία μπορεί να επιδεινωθούν από τη σκόνη, τη μούχλα και τα βακτήρια στον αέρα, οπότε ένα καλό σύστημα καθαρισμού του είναι πολύ σημαντικό», προσθέτει.Απλά μην ξεχνάς να αντικαθιστάς τα φίλτρα όποτε χρειάζεται διαφορετικά θα μπορούσαν να επιμολύνουν με μούχλα και βακτήρια τον αέρα του σπιτιού σου. Το κάθε πότε χρειάζονται αντικατάσταση εξαρτάται από τη συσκευή και τη χρήση της. Μια σαφής ένδειξη είναι η μυρωδιά μούχλας στο σπίτι.

Ξεφορτώσου τις πλαστικές επιφάνειες κοπής

Ξεφορτώσου τις πλαστικές επιφάνειες κοπής

Όταν κόβεις κάτι επάνω σε μια πλαστική επιφάνεια δημιουργούνται αμυχές (εκείνες οι γραμμούλες που αρχίζεις να βλέπεις μετά τις πρώτες φορές που τη χρησιμοποιείς).Μόλις μπουν τα βακτήρια μέσα σε αυτές τις αμυχές και αρχίσουν να αναπτύσσονται, μπορεί να είναι πολύ δύσκολο να τα ξεφορτωθείς, λέει ο Doyle. Συστήνει να αντικαταστήσεις τις πλαστικές με ξύλινες επιφάνειες κοπής καθώς το ξύλο περιέχει ρητίνη που είναι φυσικό αντιμικροβιακό.Μετάφραση: όταν χαράζεις μια ξύλινη επιφάνεια κοπής και μπαίνουν μέσα βακτήρια, πεθαίνουν αντί να αναπαραχθούν.

Ξεφορτώσου τις λερωμένες θήκες φακών επαφής

Ξεφορτώσου τις λερωμένες θήκες φακών επαφής

«Η χρήση μιας λερωμένης θήκης φακών επαφής είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες κινδύνου για να κολλήσεις λοίμωξης στα μάτια», λέει ο Dr. Steinemann, που συστήνει να αντικαθιστάς τη θήκη των φακών σου τουλάχιστον κάθε τρεις μήνες και στο διάστημα αυτό να την καθαρίζεις κάθε μέρα προσεκτικά, να την αφήνεις να στεγνώνει ανάποδα και να χρησιμοποιείς καινούργιο διάλυμμα.«Ακόμη κι αν φροντίζεις επιμελώς τη θήκη των φακών σου, στην επιφάνειά της συγκεντρώνεται ένα λιπαρό μικροφίλμ το οποίο δρα σαν μαγνήτης για σκόνη και μικρόβια» εξηγεί.«Αν δεν αλλάζεις τακτικά τη θήκη, εκθέτεις τον εαυτό σου σε κίνδυνο για πιθανώς σοβαρή μόλυνση στα μάτια σου όπως ένα έλκος του κερατοειδούς που μπορεί να μολυνθεί –και ακόμη κι αν θεραπευτεί- αφήνει ουλές που θα μπορούσαν να επηρεάζουν την όρασή σου» προσθέτει.

Ξεφορτώσου τα πολυκαιρισμένα μπαχαρικά

Ξεφορτώσου τα πολυκαιρισμένα μπαχαρικά

Τα μπαχαρικά που τα έχεις στα ντουλάπια σου ίσως και για χρόνια, δεν θα σε αρρωστήσουν – αλλά δεν θα προσθέσουν άρωμα και γεύση στο φαγητό σου, κάτι που είναι βασικό όταν προσπαθείς να μαγειρεύεις υγιεινά γεύματα που δεν θα είναι γεμάτα λιπαρά ή θερμίδες.Τα φρέσκα μπαχαρικά μπορεί να κάνουν τη διαφορά ανάμεσα στο άνοστο φαγητό που σε κάνει να παρατήσεις τη δίαιτα και σε ένα εκπληκτικά αρωματικό πιάτο που θα σου κάνει καλό και να ικανοποιήσει όλες τις αισθήσεις σου.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i