Πολύποδας στη μήτρα: Τι είναι, τα συμπτώματα και η θεραπεία

Μάθε τα συμπτώματα που προκαλεί ο πολύποδας στη μήτρα, πώς γίνεται η διάγνωση και τι γίνεται εάν επιβεβαιωθεί. 

Woman body Credit:Eziutka

Ο πολύποδας στη μήτρα είναι ένα μόρφωμα που σχηματίζεται στο εσωτερικό τοίχωμα της μήτρας και συνήθως είναι καλοήθης όγκος που ωστόσο χρειάζεται παρακολούθηση ή και παρέμβαση από τον γυναικολόγο. Ένας πολύποδας μέσα στη μήτρα μπορεί να έχει μέγεθος από μερικά χιλιοστά -περίπου όσο ένας σπόρος σουσαμιού- ή να είναι πολύ μεγαλύτερος, σαν μπαλάκι τού γκολφ. Μπορεί να προσκολληθεί στη μήτρα με μία «βάση», οπότε ονομάζεται επίπεδος πολύποδας ή έναν «μίσχο», όπου ονομάζεται μισχωτός. Οι πολύποδες της μήτρας συνδέονται με τις ορμόνες γι' αυτό και παρουσιάζονται συχνότερα σε γυναίκες που διανύουν την περίοδο της εμμηνόπαυσης, μπορεί όμως να παρουσιαστεί και σε πολύ νεότερες.

Τα συμπτώματα

Τα συμπτώματα που προκαλεί ο πολύποδας στη μήτρα μπορεί να διαφέρουν, να είναι πιο ελαφριά ή πιο έντονα ή να μην υπάρχουν καθόλου. Κάποια χαρακτηριστικά όμως είναι τα παρακάτω:

  • Αιμορραγία ανάμεσα στις περιόδους
  • Πολύ βαριά περίοδος
  • Ακατάστατη περίοδος
  • Αίμα μετά την ερωτική επαφή
  • Κολπική αιμορραγία μετά την εμμηνόπαυση
  • Υπογονιμότητα

Διάβασε επίσης: Ο έμμηνος κύκλος σου έχει μεγαλώσει πολύ; Τι μπορεί να σημαίνει για την υγεία σου;

Παράγοντες κινδύνου

Κάποιες καταστάσεις αυξάνουν τις πιθανότητες να παρουσιαστεί πολύποδας στη μήτρα. Ανάμεσα στους παράγοντες κινδύνου, συμπεριλαμβάνονται:

  • Η προεμμηνόπαυση ή η εμμηνόπαυση
  • Η υπέρταση (υψηλή αρτηριακή πίεση)
  • Η παχυσαρκία
  • Χορήγηση ταμοξιφαίνης για τη θεραπεία του καρκίνου του μαστού

Η διάγνωση και η αντιμετώπιση

Ο γυναικολόγος θα πάρει πλήρες ιατρικό ιστορικό και θα συστήσει διακολπική υπερηχογραφική εξέταση που θα αποκαλύψει εάν υπάρχει ένας πολύποδας ή πολύποδες στη μήτρα σου. Εάν εντοπιστεί πολύποδας, θα χρειαστεί να γίνει υστεροσκόπηση. Πρόκειται για μια ανώδυνη εξέταση που επιτρέπει στο γιατρό να έχει καλύτερη εικόνα του εσωτερικού της μήτρας.

Εάν ο πολύποδας στη μήτρα είναι πολύ μικρός, μπορεί ο γιατρός να τον παρακολουθήσει για ένα διάστημα. Εάν ο γυναικολόγος σου κρίνει ότι πρέπει να αφαιρεθεί αυτό γίνεται χειρουργικά ή με απόξεση, μια διαδικασία που γίνεται στο νοσοκομείο σε λίγα λεπτά με μέθη ή ολική νάρκωση και επιστρέφεις στο σπίτι σου την ίδια ημέρα. Μετά την αφαίρεσή του ο πολύποδας θα σταλεί για βιοψία, και ο γιατρός θα σου δώσει τις απαραίτητες οδηγίες για το διάστημα της ανάρρωσης.

Γιατί είναι σημαντικό να πας στο γιατρό σου

Κάθε ανωμαλία στον έμμηνο κύκλο ή πόνος κατά την ερωτική επαφή σημαίνουν πως πρέπει να επικοινωνήσεις με τον γιατρό σου. Παρότι ο πολύποδας στη μήτρα είναι συνήθως μια καλοήθης κατάσταση υπάρχει η πιθανότητα να υπάρχουν προκαρκινικές αλλοιώσεις ή να εξελιχθεί σε κακοήθεια. Επιπλέον, ο πολύποδας είναι συχνά ένοχος για υπογονιμότητα ή για αποβολή κατά την εγκυμοσύνη.

Διάβασε επίσης: Έχω πολύ αίμα στην περίοδο, τι συμβαίνει;

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i