Έχω πολύ αίμα στην περίοδο, τι συμβαίνει;

Δείχνει κάτι για την υγεία σου αν έχεις πολύ αίμα στην περίοδο; Ο γυναικολόγος απαντά

shutterstock_454672345 By puhhha

Αν έχεις περάσει την εφηβεία, πιθανότατα η περίοδός σου είναι ομαλή και γνωρίζεις ποια είναι τα «φυσιολογικά» για σένα χαρακτηριστικά της. Οπότε,όταν γίνεται κάτι περίεργο, μπορεί να φοβάσαι ότι σημαίνει πως κάτι δεν πάει καθόλου καλά στην υγεία σου.

Συνεργάστηκε ο Δημήτρης Μπιλάλης, MBBCH, MMedSci, FRCOG - CCST, μαιευτήρας-χειρουργός γυναικολόγος, Fellow του Βασιλικού Κολεγίου Μαιευτήρων Γυναικολόγων της Μεγ. Βρετανίας (www.bilalisgynaikologos.gr).

«Σε κάθε ηλικία, ο έμμηνος κύκλος μπορεί να αλλάξει για πολλούς λόγους, όπως τα αντισυλληπτικά χάπια, αλλαγές που σχετίζονται με την ηλικία ή ακόμα και επειδή γέννησες»

εξηγεί ο μαιευτήρας-χειρουργός γυναικολόγος Δημήτρης Μπιλάλης.

«Έχω πολύ αίμα στην περίοδο, δεν προλαβαίνω να αλλάζω ταμπόν!»

Εάν η ροή σου έχει αυξηθεί έντονα για τουλάχιστον 2 μήνες και αλλάζεις τη σερβιέτα ή το ταμπόν περίπου κάθε μία ώρα, ενδέχεται αυτό να οφείλεται σε ινομύωμα ή σε πολύποδα – μια άλλη μορφή καλοήθους όγκου που μπορεί να σχηματιστεί μέσα στη μήτρα ή στον τράχηλο.

«Τόσο τα ινομυώματα που εκβάλλουν στην ενδομητρική κοιλότητα όσο και οι πολύποδες προκαλούν έντονη αιμορραγία στην περίοδο και μερικές φορές σταγόνες αίματος κατά τη διάρκεια του κύκλου σου» εξηγεί ο ειδικός.

Όπως και τα ινομυώματα, οι πολύποδες εμφανίζονται πιο συχνά προς τα 30 και τα 40 και επίσης είναι πολύ σπάνιο να γίνουν κακοήθεις. Ωστόσο, ο γυναικολόγος σου μπορεί να προτείνει βιοψία του ενδομητρίου, κατά την οποία αφαιρείται τμήμα του ιστού του για να αποκλειστεί ο καρκίνος της μήτρας, μια σπάνια περίπτωση. «Ένας άλλος λόγος για την έντονη αιμορραγία μπορεί να είναι μια αποβολή, όπου, παρά την αρχική γονιμοποίηση ενός ωαρίου και την εμφύτευση του εμβρύου, τελικά η κύηση δεν προχωράει» συμπληρώνει ο ειδικός.

Η ενδομητρίωση μπορεί, επίσης, να προκαλέσει έντονη ροή. Ή θα μπορούσε να ευθύνεται μια διαταραχή των ορμονών του θυρεοειδούς αδένα.

Και η περιεμμηνόπαυση είναι πιθανός παράγοντας: Όταν η ωορρηξία γίνεται ακανόνιστη, τα επίπεδα οιστρογόνων και προγεστερόνης μεταβάλλονται και αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα πιο παχύ από το συνηθισμένο ενδομήτριο – και πιο έντονη αιμορραγία όταν αυτό αποβάλλεται.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

ΥΓΕΙΑ Τρι, 07 Νοε 2023

6 αλλαγές στο στήθος σου που δεν είναι καρκίνος

Πονάς, βγήκε υγρό από τη θηλή ή πιάνεις ένα "σβολάκι" στο στήθος σου; Κι όμως, μπορεί να είναι κάτι αθώο απ’ το να είναι καρκίνος του μαστού.

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i