Οι 10+2 πρακτικές αποτοξίνωσης για να ξεκινήσεις τη νέα σεζόν ισορροπημένη

Μην ξεχνάς να ακούς τις ανάγκες του σώματός σου και να κάνεις επιλογές που ταιριάζουν στους στόχους σου.

αποξίνωση iStock

Το φθινόπωρο φέρνει μαζί του μια αίσθηση ανανέωσης. Είναι η ιδανική εποχή για να ξεκινήσεις ένα detox και να βιώσεις μια περίοδο καθαρισμού και αναζωογόνησης που επικεντρώνεται σε φυσικούς τρόπους αποτοξίνωσης του σώματος μέσω της διατροφής και της ήπιας άσκησης. Η αποτοξίνωση μπορεί να βοηθήσει στην απομάκρυνση των τοξινών, την ενίσχυση της ενέργειας και τη βελτίωση της ευεξίας σου. Εδώ θα βρεις αποτελεσματικές τακτικές για μια ήπια διατροφική αποτοξίνωση, που θα σου επιτρέψει να καθαρίσεις το σώμα σου για τη νέα σεζόν.

Αντί για νερό: Η Δρ. Μαρία Ψωμά προτείνει το ιδανικό ρόφημα για επίπεδη κοιλιά

1. Επίλεγε εποχικά τρόφιμα: Το φθινόπωρο προσφέρει ποικιλία νόστιμων και πλούσιων σε θρεπτικά συστατικά προϊόντων. Πρόσθεσε φρούτα και λαχανικά στη διατροφή σου, όπως σταφύλι, αχλάδι, γλυκοπατάτα, κολοκύθα, λάχανο και
καρότο. Είναι γεμάτα βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά που υποστηρίζουν τις διαδικασίες αποτοξίνωσης.

2. Ενυδατώσου με ζεστό νερό με λεμόνι: Ξεκίνα το πρωινό σου με ένα ήπιο τελετουργικό αποτοξίνωσης πίνοντας ζεστό νερό με λεμόνι. Αυτό το απλό ρόφημα βοηθά στην τόνωση της πέψης, την αλκαλοποίηση του σώματος και την ενυδάτωση.

3. Εστίασε σε τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες: Τροφές όπως τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα όσπρια και τα λαχανικά εμπεριέχουν διαιτητικές ίνες που βοηθούν στη σωστή πέψη αλλά και στην αποβολή των τοξινών από το σώμα προάγοντας την κινητικότητα του εντέρου.

4. Μείωσε τα επεξεργασμένα τρόφιμα: Εξάλειψε τα επεξεργασμένα τρόφιμα, καθώς περιέχουν πρόσθετα, συντηρητικά και συστατικά που μπορούν να επιβαρύνουν τις οδούς αποτοξίνωσης του οργανισμού.

5. Περιόρισε τα πρόσθετα σάκχαρα: Η μείωση της πρόσληψης πρόσθετων σακχάρων βοηθά στη σταθεροποίηση των επιπέδων σακχάρου και τη στήριξη της υγιούς ηπατικής λειτουργίας, ενός ζωτικού οργάνου που συμμετέχει στην αποτοξίνωση.

6. Πες "ναι" στα τσάγια από βότανα: Πίνε τσάι από βότανα γνωστά για τις αποτοξινωτικές τους ιδιότητες, όπως τσάι από ρίζα πικραλίδας ή τσάι τζίντζερ, που μπορούν να υποστηρίξουν τη λειτουργία του ήπατος και να βοηθήσουν στην αποβολή των αποβλήτων από το σώμα.

7. Δώσε έμφαση στα αντιοξειδωτικά: Τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά, όπως τα μούρα, τα σκούρα φυλλώδη λαχανικά και οι ξηροί καρποί, μπορούν να εξουδετερώσουν τις επιβλαβείς ελεύθερες ρίζες και να προστατέψουν από τη φθορά τα κύτταρά σου.

8. Πράσινα smoothies: Πρόσθεσέ τα στη ρουτίνα σου χρησιμοποιώντας
συστατικά όπως σπανάκι, λάχανο, αγγούρι και αβοκάντο. Τα smoothies παρέχουν έναν εύκολο και νόστιμο τρόπο για να λάβεις θρεπτικά συστατικά που ενισχύουν την αποτοξίνωση.

9. Δοκίμασε τα καλά λιπαρά: Ένταξε καλά λίπη, όπως αβοκάντο, ελαιόλαδο
και ξηρούς καρπούς, στη διατροφή σου, που υποστηρίζουν την υγεία των κυττάρων και βοηθούν στην απορρόφηση των λιποδιαλυτών βιταμινών.

10. Μέτρο στην κατανάλωση καφεΐνης και αλκοόλ: Κατά τη διάρκεια της αποτοξίνωσης σκέψου να περιορίσεις ή να αποφύγεις την καφεΐνη
και το αλκοόλ, καθώς επιβαρύνουν το συκώτι και αφυδατώνουν το σώμα σου.

11. Κάνε εξάσκηση στη συνειδητή διατροφή: Παρατήρησε τις διατροφικές σου συνήθειες, βελτίωσέ τες και αφιέρωσε χρόνο για να απολαύσεις και να εκτιμήσεις τα γεύματά σου. Μάσησε καλά την τροφή για να βοηθήσεις την πέψη και να ενισχύσεις την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών.

12. Πρόσθεσε την ήπια άσκηση στη ζωή σου: Η γιόγκα, το περπάτημα και οι διατάσεις μπορούν να προάγουν την κυκλοφορία του αίματος και τη λεμφική παροχέτευση, υποστηρίζοντας τις φυσικές διαδικασίες αποτοξίνωσης του σώματος.

Πέντε κοινοί μύθοι αποτοξίνωσης που διαιωνίζονται στη διατροφική κουλτούρα

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i