Keto Vs Vegan: Ποια ενισχύει καλύτερα το ανοσοποιητικό σύστημα;

Οι δίαιτες, vegan και Keto, είναι από τις δημοφιλέστερες παγκοσμίως. Μπορούν, όμως, να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σου σύστημα;

keto istock

Η δίαιτα Keto είναι ένα διατροφικό πρόγραμμα που εστιάζει σε τροφές που παρέχουν πολλά καλά λίπη, επαρκείς ποσότητες πρωτεΐνης και ελάχιστους υδατάνθρακες. Ο στόχος είναι να λαμβάνεις περισσότερες θερμίδες από λίπος παρά από υδατάνθρακες.

Από την άλλη πλευρά, η vegan διατροφή είναι μια διατροφή που έχει ως βάση τα λαχανικά, τα δημητριακά, τους ξηρούς καρπούς, τους σπόρους και τα φρούτα. Όσοι είναι vegan δεν καταναλώνουν τροφές που προέρχονται από ζώα, σ=καθώς και προϊόντα που προέρχονται από κρέας όπως η ζελατίνη και η πυτιά, τα ψάρια, τα οστρακοειδή, τα γαλακτοκομικά, τα αυγά και τα τρόφιμα που τα περιέχουν. Οι βίγκαν αποφεύγουν, επίσης, το μέλι.

Τα τελευταία χρόνια, ο βιγκανισμός έχει κερδίσει την προτίμηση μιας σημαντικής μερίδας του κόσμου. Παρόμοια, και η κετογονική δίαιτα, που συχνά αναφέρεται απλώς ως Keto, έχει γίνει μια δημοφιλής επιλογή για όσους θέλουν να χάσουν βάρος και να διαχειριστούν ορισμένες παθήσεις υγείας.

Όμως τίθεται το ερώτημα "Μπορούν να ωφελήσουν το ανοσοποιητικό σύστημα;"

Διαβάστε επίσης: Πώς να ετοιμάσεις το πιο υγιεινό keto smoothie

Πώς επηρεάζουν το ανοσοποιητικό σύστημα οι Keto και vegan δίαιτες

vegan
istock

 

Από ορισμένες απόψεις, η vegan και η Keto δίαιτα είναι κάπως αντίθετες μεταξύ τους.

Η διατροφή vegan, δεν περιέχει προϊόντα ζωικής προέλευσης, τείνει να είναι χαμηλότερες σε λιπαρά και υψηλότερες σε υδατάνθρακες.

Αντίθετα, η κετο δίαιτα είναι να φέρει το σώμα σε κατάσταση κέτωσης, όπου το αποθηκευμένο λίπος χρησιμοποιείται ως ενέργεια. Για να επιτευχθεί αυτό, είναι απαραίτητο να ακολουθήσεις μια δίαιτα με πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά.

Τα ερωτήματα σχετικά με το ποια από αυτές τις δύο δίαιτες είναι "καλύτερη" έχουν πυροδοτήσει πολλές συζητήσεις, αλλά μία συγκεκριμένη μελέτη επικεντρώθηκε αποκλειστικά στις πιθανές επιπτώσεις των δύο στο ανοσοποιητικό σύστημα.

Τι έδειξε νέα μελέτη

Οι ερευνητές στρατολόγησαν 20 άτομα, με όσο το δυνατόν διαφορετικό συνδυασμό εθνοτήτων, φύλων, δεικτών μάζας σώματος (ΔΜΣ) και ηλικιών. Όλοι οι συμμετέχοντες δοκίμασαν και τις δύο δίαιτες κατά τη διάρκεια της μελέτης, ακολουθώντας τη μία για δύο εβδομάδες και μετά αντίστροφα.

Για να διασφαλιστεί ότι όλα θα ελέγχονται προσεκτικά, η ομάδα έζησε επί τόπου στη Μονάδα Μεταβολικής Κλινικής Έρευνας κατά τη διάρκεια του πειράματος. Τους επιτρεπόταν να τρώνε όσο τους αρέσει, αρκεί να τηρούν τους κανόνες της vegan δίαιτας ή της Keto, και τους παρέχονταν ανάλογα σνακ και γεύματα. Παράλληλα, δείγματα αίματος, ούρων και κοπράνων συλλέγονταν περιοδικά για ανάλυση.

Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν μια πολυ-ομαδική αναλυτική προσέγγιση, συνδυάζοντας πολλούς διαφορετικούς τύπους δεδομένων, συμπεριλαμβανομένων βιοχημικών, μεταβολικών και αλλαγών στο μικροβίωμα. Γενικά, οι συμμετέχοντες κατανάλωναν λιγότερες θερμίδες, ενώ βρίσκονταν σε vegan δίαιτα από ότι όταν ακολουθούσαν τη Keto δίαιτα. Όπως ήταν αναμενόμενο, οι συνθέσεις και των δύο διατροφών διέφεραν πολύ: η vegan δίαιτα είχε περίπου 10% λιπαρά και 75% υδατάνθρακες, ενώ η δίαιτα Keto είχε περίπου 76% λιπαρά και 10% υδατάνθρακες.

Οι ερευνητές εξήγησαν ότι και οι δύο δίαιτες προκάλεσαν "αξιοσημείωτες αλλαγές σε όλους τους συμμετέχοντες". Η στροφή σε μια vegan διατροφή προκάλεσε γρήγορες αλλαγές στα μονοπάτια που συνδέονται με το έμφυτο ανοσοποιητικό σύστημα (μη ειδικό), δηλαδή την άμυνα του οργανισμού έναντι των ιών. Ενίσχυσε, επίσης, τις οδούς που συνδέονται με τα ερυθρά αιμοσφαίρια, κάτι που θα μπορούσε να οφείλεται στην υψηλότερη περιεκτικότητά του σε σίδηρο.

Η εναλλαγή στη δίαιτα Keto οδήγησε γρήγορα σε αυξήσεις στις διαδικασίες που σχετίζονται με το επίκτητο ανοσοποιητικό σύστημα (ειδικό), όπως τα κυτταρικά μονοπάτια που συνδέονται με τα Τ και Β κύτταρα. Η δίαιτα Keto φαινόταν, επίσης, να επηρεάζει μεγαλύτερο αριθμό πρωτεϊνών αίματος και ιστών του σώματος.

Επιπλέον, οι συγγραφείς παρατήρησαν αλλαγές στον μεταβολισμό των αμινοξέων, οι οποίες θα μπορούσαν να εξηγηθούν από την υψηλότερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη της δίαιτας Keto. Ωστόσο, και οι δύο δίαιτες προκάλεσαν αλλαγές στα μικροβιώματα των συμμετεχόντων, ακόμη και μετά την τήρηση των σχεδίων για τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Η σειρά με την οποία οι άνθρωποι ακολούθησαν τις δίαιτες δεν επηρέασε τα αποτελέσματα.

Οι συγγραφείς της μελέτης σημείωσαν ότι τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά ομοιόμορφα λαμβάνοντας υπόψη την ποικιλομορφία των συμμετεχόντων, αλλά τόνισαν ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα με μεγαλύτερα δείγματα για να επιβεβαιώσουν συγκεκριμένα στοιχεία σχετικά με την επιρροή του ανοσοποιητικού συστήματος από τις δύο δίαιτες.

Διαβάστε επίσης: Κετογονική διατροφή: Πώς βελτιώνει το Αλτσχάιμερ, την πολλαπλή σκλήρυνση, την ημικρανία και τον αυτισμό

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i