Από τι κινδυνεύεις αν τρως το μεσημεριανό στο γραφείο σου;

Ήρθε η ώρα να κλείσεις τον υπολογιστή και να κάνεις ένα πραγματικό διάλειμμα από το γραφείο!

γραφειο_διατροφη Istock

Είσαι από αυτούς που πιστεύουν ότι η κατανάλωση του μεσημεριανού στο γραφείο, είναι μία έξυπνη λύση για να κερδίσεις χρόνο και παράλληλα να μη παραλείπεις τα βασικά γεύματα; Δεν είσαι η μόνη! 

Πολλοί εργαζόμενοι επιλέγουν να τρώνε μεσημεριανό την ώρα της εργασίας σου μπροστά από τον υπολογιστή τους. Είναι, όμως, η καλύτερη επιλογή για την υγεία και την καριέρα σου;

Τι δείχνουν οι έρευνες

Σύμφωνα με έρευνα της BUPA, σχεδόν το ένα τρίτο των εργαζομένων στο Ηνωμένο Βασίλειο τρώνε συνήθως μεσημεριανό στο γραφείο τους, με το 43% να λέει ότι ήταν πολύ απασχολημένοι για να σταματήσουν και να κάνουν ένα διάλειμμα από τους υπολογιστές τους έστω και για λίγα λεπτά.

Σε μελέτη του 2012, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Surrey διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που έτρωγαν χωρίς να επικεντρώνονται στο φαγητό τους, έτειναν να τρώνε υπερβολικά. Η Jane Ogden, καθηγήτρια ψυχολογίας υγείας και μία από τις ερευνήτριες της παραπάνω μελέτης, ανάφερε ότι η κατανάλωση φαγητού στο γραφείο σου προκαλεί μειωμένο κορεσμό λόγω των περισπασμών της εργασίας.

Η έκθεση ezCater 2023 Lunch Report, στην οποία συμμετείχαν 5.000 εργαζόμενοι στις ΗΠΑ, διαπίστωσε, επίσης, ότι σχεδόν το 48% των ανθρώπων παραλείπουν ένα πραγματικό διάλειμμα για μεσημεριανό γεύμα τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα. Οι παράγοντες που εμπλέκονται στην απόφασή τους να εργαστούν μέχρι το μεσημεριανό γεύμα είναι ποικίλοι.

Η έκθεση αποκάλυψε ότι το 23% των ανθρώπων είπε ότι το έκαναν για να ολοκληρώσουν την εργασία τους στην ώρα τους, ενώ το 22% φοβόταν ότι δεν θα είχαν αρκετό χρόνο για να ολοκληρώσουν τη δουλειά τους εάν δεν δούλευαν μέχρι το μεσημεριανό γεύμα. Το 20% των συμμετεχόντων είπε ότι είχαν πάρα πολλές συναντήσεις για να κάνουν ένα διάλειμμα. "Αυτά τα δεδομένα υποδηλώνουν ότι οι εργαζόμενοι σκέφτονται τον βραχυπρόθεσμο αντίκτυπο στην παραγωγικότητα και χάνουν τη μεγάλη εικόνα που έχει να κάνει με την υγεία και την ουσιαστική παραγωγικότητά τους", δήλωσε στο Fox News Digital η Diane Swint, εκπρόσωπος της ezCater στη Βοστώνη.

Διαβάστε επίσης: 9 εύκολα και υγιεινά σνακ για το γραφείο

Γιατί δεν πρέπει να τρως στο γραφείο

διατροφη_γραφειο
Istock

1. Μειώνεται η παραγωγικότητά σου

Η έλλειψη ενός ουσιαστικού διαλείμματος οδηγεί σε εξάντληση, στρες και λιγότερη πνευματική διαύγεια. Σε αυτό το σημείο, αξίζει να σε ενημερώσουμε ότι στην ίδια έρευνα το 48% των εργαζομένων δήλωσαν ότι έχουν "μεγαλύτερη διαύγεια" όταν κάνουν διάλειμμα. Όλα τα παραπάνω στοιχεία υποδεικνύουν ότι οι εργαζόμενοι μπορεί να αισθάνονται ότι η παράλειψη των μεσημεριανών διαλειμμάτων τούς εξοικονομεί χρόνο, η πραγματικότητα όμως είναι ότι αυτή η συνήθεια μειώνει τη συγκέντρωση και την παραγωγικότητα. Το 78% των εργαζομένων που συμμετείχαν στην έκθεση λέει ότι το μεσημεριανό διάλειμμα βελτίωσε την απόδοση της εργασίας του.

2. Έχεις κακή πέψη

Στη σημερινή κουλτούρα, όπου οι γρήγοροι ρυθμοί εργασίας επικρατούν σχεδόν σε κάθε εργασιακό χώρο, πολλά άτομα κατά τη διάρκεια του μεσημεριανού γεύματος, πιστεύουν ότι το να τρώνε στο γραφείο τους είναι μια στρατηγική εξοικονόμησης χρόνου για να διασφαλίσουν την έγκαιρη αναχώρηση από το γραφείο. Αν αναρωτιέσαι γιατί δεν χωνεύεις καλά το φαγητό που καταναλώνεις εν ώρα εργασίας, υπάρχει εξήγηση! Όσοι καταναλώνουν τροφή μπροστά από τον υπολογιστή τους, τρώνε γρήγορα, χωρίς επίγνωση, με κακή μάσηση και επομένως κακή πέψη. Η βιαστική κατανάλωση έχει ως αποτέλεσμα να φτάνουν στο στομάχι, μεγαλύτερα σωματίδια τροφής καθιστώντας πιο δύσκολο για το πεπτικό σύστημα να τα διασπάσει και να απορροφήσει αποτελεσματικά τα θρεπτικά συστατικά.

3. Κινδυνεύει η υγεία σου!

Γνώριζες ότι το μέσο γραφείο φιλοξενεί περισσότερα από 10 εκατομμύρια βακτήρια; Αυτό είναι 400 φορές περισσότερο από ότι υπάρχουν σε ένα κάθισμα τουαλέτας.  Τα βακτήρια μεταφέρονται από τα χέρια στα πόμολα της πόρτας, στην κουπαστή της σκάλας, στα κουμπιά του ασανσέρ, στο πόμολο του ψυγείου και του φούρνου μικροκυμάτων και στις βρύσες της κουζίνας και από εκεί ταξιδεύουν μαζί σου στο γραφείο σου. Αν τρως πάνω στο γραφείο, ψίχουλα και λαδιές –ακόμα και αν είναι μικροσκοπικά– προσελκύουν ακόμη περισσότερα βακτήρια.

Επιστήμονες συνέλεξαν με μπατονέτες διάφορα στοιχεία στα γραφεία και βρήκαν ότι ο μεγαλύτερος αριθμός βακτηρίων βρίσκεται σε πληκτρολόγια υπολογιστών, ποντίκια υπολογιστών και ακουστικά τηλεφώνου, και περιέργως τα περισσότερα από αυτά σε διαχωριστικά πάνελ γραφείου.

  • Μάθημα 1ο: Καθάριζε το γραφείο σου και τα πράγματα που αγγίζεις συχνά, ακόμη κι αν υπάρχει συνεργείο καθαρισμού.
  • Μάθημα 2ο: Μην ξεχνάς να πλένεις τα χέρια σου μετά τη χρήση της τουαλέτας και πριν φας. Δεν είναι απαραίτητο να χρησιμοποιείς αντιβακτηριακά τζελ όλη την ώρα, το απλό σαπούνι κάνει δουλειά.
  • Μάθημα 3ο: Μην τρως σε καμία περίπτωση στο γραφείο σου, όσο κι αν βιάζεσαι. Κάνεις κακό στη γραμμή και την υγεία σου.

Διαβάστε επίσης: Πώς να παραμείνεις υγιής αν κάθεσαι σε έναν υπολογιστή όλη μέρα, κάθε μέρα

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i