Η δημοφιλής δίαιτα που καταπολεμά την νόσο Αλτσχάιμερ

Ανακάλυψε τη διατροφή που φέρεται να επιβραδύνει τη νόσο.

διατροφη_αλτσχαιμερ istock

Κάθε μέρα και μία νέα δίαιτα που προτείνεται από ειδικούς -και μη- και υπόσχεται απώλεια βάρους και απίστευτα οφέλη για την υγεία. Είναι τόσο μεγάλος ο όγκος πληροφορίας στο διαδίκτυο σχετικά με τις δίαιτες που δημιουργούνται ερωτηματικά για το τι ισχύει, τελικά, και τι όχι.

Το καλύτερο που έχεις να κάνεις, εάν θέλεις να χάσεις το περιττό βάρος, ενώ παράλληλα στοχεύεις στη βελτίωση της συνολικής σου υγείας είναι να παρακολουθείς τα νέα επιστημονικά ευρήματα της διατροφικής κοινότητας. 

Πρόσφατη μελέτη, λοιπόν, έδειξε ότι μία ιδιαίτερα δημοφιλής δίαιτα προλαμβάνει την εμφάνιση της νόσου Αλτσχάιμερ, την ίδια στιγμή που είναι γνωστή για τα αποτελέσματα της στον έλεγχο του βάρους.

Η νόσος Αλτσχάιμερ είναι μία νευρολογική διαταραχή κατά την οποία ο εγκέφαλος εκφυλίζεται αργά, οδηγώντας σε προβλήματα μνήμης, συμπεριφοράς και καθημερινής λειτουργίας. Είναι μη θεραπεύσιμη και θανατηφόρα αποτελώντας την αιτία του 60% με 70% των περιπτώσεων άνοιας.

Διαβάστε επίσης: Τρεις μύθοι για την κετογονική διατροφή

Κετογονική διατροφή: Τι δείχνουν τα ευρήματα πανεπιστημιακής μελέτης για τη νόσο Αλτσχάιμερ

αλτσαχαιμερ_διατροφη
istock

Η δίαιτα Κέτο, η οποία περιλαμβάνει την κατανάλωση λίγων υδατανθράκων αλλά αρκετών καλών λιπαρών και πρωτεϊνών - μαζί με λαχανικά και φρούτα, έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στην πρόληψη της πρόωρης ήπιας γνωστικής εξασθένησης και της απώλειας μνήμης, η οποία συχνά σχετίζεται με τα πρώιμα στάδια της νόσου του Αλτσχάιμερ.

Μελέτη, από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, διαπίστωσε ότι η δίαιτα μπορεί να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο τα εγκεφαλικά κύτταρα συνδέονται και επικοινωνούν και θα μπορούσε να αποτρέψει την πρώιμη εμφάνιση της νόσου.

"Τα δεδομένα υποστηρίζουν την ιδέα ότι η κετογονική δίαιτα γενικά, και το BHB (βήτα-υδροξυβουτυρικό) ειδικά, καθυστερεί την ήπια γνωστική εξασθένηση και μπορεί να καθυστερήσει την νόσο Αλτσχάιμερ", αναφέρουν οι ερευνητές της μελέτης.

 Ωστόσο, κατέστησαν σαφές ότι τα δεδομένα δεν δείχνουν ότι η δίαιτα μπορεί να σταματήσει την εμφάνιση της ασθένεια. Η νόσος του Αλτσχάιμερ είναι η πιο κοινή αιτία άνοιας, με την οποία ζουν σήμερα σχεδόν ένα εκατομμύριο άνθρωποι στο Ηνωμένο Βασίλειο. Στη μελέτη, οι ερευνητές εμβάθυναν σε προηγούμενα ευρήματά τους, τα οποία έδειξαν αύξηση 13% στη διάρκεια ζωής των ποντικών, όταν ακολούθησαν τη δίαιτα κετο.

αλτσαχαιμερ_διατροφη
istock

Σε μοντέλα ζώων για τη νόσο Αλτσχάιμερ δόθηκε κετογονική δίαιτα για επτά μήνες, κατά τη διάρκεια της οποίας αξιολογήθηκε η γνωστική μνήμη και η συναπτική πλαστικότητα, η προσαρμοστικότητα των θέσεων νευρωνικής σύνδεσης. Μετά την κατανάλωση ενός κετογονικού γεύματος, τα επίπεδα BHB (βήτα-υδροξυβουτυρικό), που παρήχθησαν κατά τη διάρκεια της διατροφής, παρουσίασαν μια αξιοσημείωτη αύξηση τόσο στα αρσενικά όσο και στα θηλυκά ποντίκια σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου

Όταν οι ερευνητές εξέτασαν τους εγκεφάλους των ποντικών που ακολουθούσαν την κετο διατροφή, διαπίστωσαν ότι ο μηχανισμός αποθήκευσης μνήμης του εγκεφάλου είχε "σωθεί" σημαντικά, επομένως εάν τα αποτελέσματα μεταφερθούν σε ανθρώπινες δοκιμές, σημαίνει ότι θα μειωθεί η πιθανότητα εμφάνισης συμπτωμάτων Aλτσχάιμερ σε νεαρότερη ηλικία, και η δημοφιλής δίαιτα θα είναι ένας τρόπος για να επιβραδύνει τη νόσο του Αλτσχάιμερ.

Διαβάστε επίσης: Κετογονική δίαιτα: Πλάνο διατροφής 14 ημερών σχεδόν χωρίς υδατάνθρακες από τη διατροφολόγο Ελένη Παπαγιαννίδου

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i