Body positivity: Νιώθεις χάλια με το σώμα σου; Αυτά τα τρικ θα το αλλάξουν!

Ζούμε σε μια κοινωνία που δεν γνωρίζει ακριβώς τι σημαίνει body positivity και επιμένει ότι τα μικρότερα νούμερα ρούχων είναι καλύτερα. Άλλαξέ το!

body_positivity Istock

Ανεξάρτητα από το πόση δουλειά κάνεις για να ξεκαθαρίσεις την πλύση εγκεφάλου της diet culture ή να νιώσεις άνετα στο σώμα σου και να ακολουθήσεις το κίνημα body positivity, κακά τα ψέματα θα υπάρξουν μέρες που θα αισθάνεσαι άσχημα. Ζούμε σε μια κοινωνία που συνεχώς μας λέει ότι τα μικρότερα νούμερα ρούχων είναι καλύτερα και ότι το να φτάσεις όσο το δυνατόν πιο κοντά στο "λεπτό ιδανικό σώμα" θα σε κάνει πιο αγαπητή και αποδεκτή στη κοινωνία.

Αλλά η πραγματικότητα είναι ότι οι δίαιτες σπάνια οδηγούν σε μακροχρόνια απώλεια βάρους. Στην πραγματικότητα, τείνουν να προκαλούν αύξηση βάρους.

Ο αυστηρός περιορισμός των τροφών επίσης κάνει πολύ περισσότερο κακό παρά καλό. Και παρόλο που αυτό, πιθανόν, να το γνωρίζεις ήδη μπορεί να υποκύψεις στις μεγάλες υποσχέσεις κάθε νέας μόδας απώλειας βάρους ξεχνώντας όλους τους τρόπους με τους οποίους οι δίαιτες πέτυχαν - και σε έβλαψαν- στο παρελθόν.

Διαβάστε επίσης: 4 tricks για να χάνεις κιλά χωρίς δίαιτα

Body positivity: Δοκίμασε 2 tricks την επόμενη φορά που θα νιώσεις χάλια με το σώμα σου

body_positivity
Istock

Την επόμενη φορά που θα αισθανθείς άσχημα με το σώμα σου και σκεφτείς ότι μια δίαιτα μπορεί να είναι η απάντηση, ακολούθησε τα παρακάτω 2 tricks για να αντισταθείς στις αρνητικές σκέψεις και να προσφέρεις στο σώμα σου τη γαλήνη που του αξίζει.

1. Σημείωσε ή ηχογράφησε τρεις έως πέντε τρόπους με τους οποίους οι δίαιτες που έχεις δοκιμάσει έχουν αποτύχει.

body_positivity
Istock

Κάνε ένα flashback σε προηγούμενες εμπειρίες σου με δίαιτες για να υπενθυμίσεις στον εαυτό σου ότι τελικά δεν τήρησαν τις υποσχέσεις τους. Ίσως ακολούθησες ένα πρόγραμμα με χαμηλούς υδατάνθρακες που σε άφηνε να λιγουρεύεσαι μπαγκέτες κάθε βράδυ - και κατέληγες να τρως μπισκότα σοκολάτας κάθε Σαββατοκύριακο. Ίσως είχες δει κάποια "επιτυχία" με τη μέτρηση θερμίδων για μερικούς μήνες πριν από αρκετά χρόνια, για να ανακαλύψεις ότι απέκτησες εμμονή με το ζύγισμα, ενώ, ταυτόχρονα, απέρριπτες κάθε πρόσκληση για δείπνο με φίλους για να επιστρέψεις, τελικά, στο αρχικό σου βάρος λίγους μήνες αργότερα.

Όσο περισσότερο εξετάζεις τους λόγους που οι δίαιτες απέτυχαν, τόσο περισσότερο μπορείς να συνειδητοποιήσεις ότι είναι ένα τέχνασμα. Μέσα από το mentality της δίαιτας- αστραπής πούλησαν ψέματα ότι τελικά η δίαιτα θα "δουλέψει" και ότι αν δεν οδηγήσει σε μόνιμη απώλεια βάρους, είναι δικό σου λάθος και όχι το γεγονός ότι οι δίαιτες έχουν σχεδιαστεί για να αποτύχουν.

Η ντροπή που σου δημιουργεί αυτή η στάση μπορεί να είναι απίστευτα δύσκολη να την αποβάλλεις. Κάθε φορά που αισθάνεσαι άσχημα με το σώμα σου και τις διατροφικές συνήθειές σου χρησιμοποίησε τη λίστα με τους τρόπους με τους οποίους οι δίαιτες σου απέτυχαν ως απόδειξη ότι φταίνε αυτές και όχι εσύ.

2. Κατέγραψε πέντε τρόπους με τους οποίους η ζωή σου θα ήταν πιο γεμάτη αν δεν σε απασχολούσε το φαγητό και το σώμα σου

Σκέψου τι θα έκανες διαφορετικά στην καθημερινή σου ζωή αν δεν ανησυχούσες για το τι θα συνέβαινε (ή δεν θα) συνέβαινε στο σώμα σου ως αποτέλεσμα. Οι άνθρωποι έχουν ξοδέψει αμέτρητες ώρες προσπαθώντας να τηρήσουν αυστηρούς κανόνες διατροφής ή άσκησης, συνειδητοποιώντας ότι έχουν πολύ περισσότερο ελεύθερο και δημιουργικό χρόνο όταν εγκαταλείπουν αυτά τα πράγματα.

Το να νιώσεις ήρεμη με το φαγητό και το σώμα σου είναι πιθανώς ένα ταξίδι με πολλά εμπόδια, αλλά αξίζει αφού θα φτάσεις σε εκείνη τη μέρα που δεν θα αναιρείς όλη τη δουλειά που έχεις κάνει. Ούτε, επίσης, θα εξαρτάς την αξία σου από το νούμερο της ζυγαριάς σου.

Η επανεξέταση καθεμιάς από τις παραπάνω λίστες όταν δυσκολεύεσαι με την εικόνα σου μπορεί να σε βοηθήσει να θυμάσαι ότι η δίαιτα δεν είναι η απάντηση - και ότι υπάρχουν πολλά περισσότερα στη ζωή να κάνεις, από το να προσπαθείς να μικρύνεις το νούμερό σου.

Διαβάστε επίσης: Υγιές αδυνάτισμα: 4 διατροφικοί μύθοι των social media καταρρίπτονται

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i