Μπορώ να πίνω καφέ ή αλκοόλ ενώ υποβάλλομαι σε εξωσωματική;

Νέα ανάλυση δείχνει ότι η κατανάλωση καφεΐνης έχει μικρό αντίκτυπο στην εξωσωματική γονιμοποίηση, αλλά επιβεβαιώνει την αρνητική επίδραση του αλκοόλ.

γυναίκα σε εγκυμοσύνη από εξωσωματική γονιμοποίηση πίνει καφέ istock

Η κατανάλωση καφέ είναι απίθανο να επηρεάσει τις πιθανότητες όσων προσπαθούν να συλλάβουν μέσω εξωσωματικής γονιμοποίησης αλλά το αλκοόλ μειώνει σημαντικά τη γονιμότητα, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Πότε ένα ζευγάρι χρειάζεται εξωσωματική γονιμοποίηση; Ο ειδικός απαντά

Τι έδειξε η μελέτη για το αλκοόλ

Μια μετα-ανάλυση, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Acta Obstetricia et Gynecologica Scandinavica, διαπίστωσε ότι η κατανάλωση αλκοόλ στις γυναίκες συσχετίστηκε με 7% μειωμένο ποσοστό εγκυμοσύνης μετά από εξωσωματική γονιμοποίηση και θεραπείες γονιμότητας, όταν η εβδομαδιαία κατανάλωση ήταν μεγαλύτερη από 84 g (περίπου επτά ποτά).

Οι άνδρες που κατανάλωναν περισσότερα από 84 g σε εβδομαδιαία βάση συνδέθηκε επίσης με 9% μειωμένο ποσοστό γεννήσεων μετά από θεραπείες γονιμότητας. Ωστόσο, η μελέτη δεν βρήκε καμία σχέση μεταξύ της κατανάλωσης καφεΐνης των γυναικών και της εγκυμοσύνης μετά από θεραπείες γονιμότητας.
 
Ο ειδικός στη γονιμότητα, αναπληρωτής καθηγητής Alex Polyakov ανάφερε το εξής:  "Γνωρίζουμε εδώ και πολύ καιρό ότι το αλκοόλ επηρεάζει τη φυσική εγκυμοσύνη και αυτή η έρευνα δείχνει ότι περισσότερα από επτά ποτά την εβδομάδα μειώνουν την πιθανότητα επιτυχίας στην εξωσωματική γονιμοποίηση.

Η συμβουλή μου είναι να μην καταναλώνεις αλκοόλ σε καθημερινή βάση. Δεν υπάρχει ασφαλής ποσότητα αλκοόλ στην εγκυμοσύνη, επομένως είναι καλύτερο να απέχεις. Ωστόσο, εάν ήπιες ένα ποτήρι σε κάποια εκδήλωση είναι απίθανο να επηρεάσει τη θεραπεία γονιμότητας".

6 συστατικά που θα κάνουν τον καφέ σου πιο υγιεινό

Τι γίνεται με τον καφέ;

Με την καφεΐνη, φαίνεται ότι δεν υπάρχει αυξημένος κίνδυνος αποτυχίας με την εξωσωματική γονιμοποίηση, αλλά υπάρχουν προηγούμενες μελέτες που δείχνουν ότι υπάρχει ελαφρώς αυξημένος κίνδυνος αποβολών εάν καταναλώνεις περισσότερα από 1-2 φλιτζάνια την ημέρα, ιδιαίτερα στην αρχή της εγκυμοσύνης.
 
Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό για τη γονιμότητα Fertility & Sterility, έδειξε ότι η χαμηλή έως μέτρια κατανάλωση καφέ από τις γυναίκες δεν μπορεί να αποβεί επιζήμια για την επιτυχία μίας θεραπείας ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, σπερματέγχυσης ή εξωσωματικής γονιμοποίησης, υποστηρίζει ο δρ Δημήτρης Μπιλάλης MBBCh MMedSc CCST FRCOG, διευθυντής της Women’s Health Clinic, μαιευτήρας - χειρουργός γυναικολόγος με εξειδίκευση στην Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή και Λαπαροσκοπική Χειρουργική. "Η μέτρια κατανάλωση καφέ, τα "δοκιμασμένα" 200 με 250 mg την ημέρα, αποτελεί την πιο ασφαλή επιλογή για εσένα που αγαπάς τον καφέ".

Θυμήσου μόνο το εξής: Επίλεξε καλής ποιότητας καφές, ιδανικά χωρίς ζάχαρη και αν βάζεις γάλα, προτίμησε βιολογικό με χαμηλά λιπαρά. Τέλος, μπορεί να υπάρχει καφεΐνη στη σοκολάτα, το τσάι και τα ανθρακούχα ποτά σε διάφορες ποσότητες, αλλά εξακολουθεί να είναι μικρή σε σύγκριση με τον καφέ. Θα πρέπει να φας πολλή σοκολάτα για να πάρεις παρόμοια ποσότητα με έναν καφέ.
 
"Η συμβουλή είναι να αποφύγεις το αλκοόλ και να περιορίσεις την καφεΐνη, ιδιαίτερα στην αρχή της εγκυμοσύνης, αλλά λίγη καφεΐνη με μέτρο είναι εντάξει." λέει ο δρ Δημήτρης Μπιλάλης.

Οι νέες εξελίξεις στην εξωσωματική γονιμοποίηση

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i