Γιατί να πεις έναν καφέ πριν τον μεσημεριανό ύπνο;

Θέλεις να πάρεις ένα μεσημεριανό υπνάκο; Το κόλπο που συστήνει ο sleep geek θα σου προσφέρει δύο οφέλη.

μεσημεριανός ύπνος istock

Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από έναν σύντομο υπνάκο μετά από μια κουραστική μέρα στο γραφείο, αλλά ένας sleep guru αποκαλύπτει ένα ελάχιστα γνωστό κόλπο για να αξιοποιήσεις στο έπακρο τον ύπνο σου.

Τα οφέλη από τον μεσημαριανό ύπνο

Έρευνα βρήκε ότι ένα σύντομος ύπνος νωρίς το απόγευμα μπορεί να:

  • μειώσει το άγχος,
  • τονώσει τη μνήμη,
  • βελτιώσει την απόδοση της εργασίας 
  • ανεβάσει τη διάθεσή σου.

Για τους περισσότερους ανθρώπους, ο ιδανικός μεσημεριανός ύπνος είναι από 5 έως 15 λεπτά, ισχυρίζεται ο sleep guru Τζέιμς Γουίλσον, ο οποίος αναφέρει:

"Ο μεσημεριανός ύπνος είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να καταπολεμήσεις τα συμπτώματα της στέρησης ύπνου. Μπορεί να βοηθήσει στην εγρήγορση, να σε κάνει πιο παραγωγική και να σε βοηθήσει εάν δεν κοιμάσαι τα βράδια λόγω νυχτερινής εργασίας (κάτι που έρχεται ενάντια στον φυσικό κιρκάδιο ρυθμό σου)."

"Μπορεί επίσης να είναι δώρο για τους εργαζόμενους που κάνουν βάρδιες - ένας υπνάκος θα καλύψει τα κενά του νυχτερινού ύπνου, βοηθώντας τους να καλύψουν τις ανάγκες ύπνου τους. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα όταν προσπαθείς να κοιμηθείς κατά τη διάρκεια της ημέρας."

Μεσημεριανός ύπνος: Πώς επηρεάζει την υγεία μας!

Γιατί να πεις έναν καφέ πριν τον μεσημεριανό ύπνο; 

Ο αυτοαποκαλούμενος Sleep Geek προτρέπει να πιεις έναν καφέ καθώς αυτό έχει διάφορα οφέλη για την υγεία. "Η καφεΐνη χρειάζεται περίπου 30 λεπτά για να μεταβολιστεί και καθώς ξυπνάς, θα έχει το διπλό πλεονέκτημα της αναζωογόνησης του σύντομου ύπνου και της εγρήγορσης που προσφέρει η καφεΐνη".

Ενώ ένας γρήγορος ύπνος μπορεί να είναι δελεαστικός μερικές φορές, ο γκουρού προειδοποιεί ότι ο μεσημεριανός ύπνος δεν είναι για όλους. "Ο μεσημεριανός ύπνος δεν λειτουργεί σε όλους, ειδικά εάν επηρεάζει την "ομοιόσταση του ύπνου" - ένα από τα εσωτερικά συστήματα που διαχειρίζονται τον ύπνο μας. Θεώρησε την ομοιόσταση ύπνου ως ένα είδος "πίεσης ύπνου". Είναι το σώμα σου που προσπαθεί να σε κρατήσει ισορροπημένο με αρκετό ύπνο.

Όσο περισσότερο μένεις χωρίς ύπνο, τόσο περισσότερο διαταράσσεται η ισορροπία του ύπνου σου και τόσο πιο πολύ κοιμάσαι. Το επακόλουθο αίσθημα κούρασης αναγκάζει το σώμα σου να καλύψει τον χαμένο ύπνο".

Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο ύπνος κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να επηρεάσει τόσο τον βαθύ ύπνο όσο και τον ύπνο REM, αφήνοντάς σε κουρασμένη την επόμενη μέρα. Σύμφωνα με το Sleep Foundation, το στάδιο ύπνου REM παίζει σημαντικό ρόλο στα όνειρα, τη μνήμη, τη συναισθηματική επεξεργασία και την υγιή ανάπτυξη του εγκεφάλου.

Τι πρέπει να προσέξεις με τον μεσημεριανό ύπνο

  • Λάβε υπόψη σου το πού θα κοιμηθείς: Ο ύπνος στο κρεβάτι μπορεί να δυσκολέψει το ξύπνημα όταν χτυπήσει το ξυπνητήρι και ένας υπνάκος 30 λεπτών μπορεί εύκολα να γίνει ύπνος έξι ωρών. Αντ 'αυτού, επίλεξε να κοιμηθείς κάπου αλλού, χρησιμοποιώντας μάσκα ματιών και ωτοασπίδες εάν χρειάζεται.
  • Δώσε προτεραιότητα στον χρόνο: Ο ειδικός προειδοποιεί ότι ο μεσημεριανός ύπνος μπορεί να επηρεάσει τον νυχτερινό σου ύπνο. Συνιστά να ρυθμίσεις ένα ξυπνητήρι για 30 λεπτά, καθώς μπορεί να χρειαστείς 10 με 15 λεπτά για να αποκοιμηθείς και μετά να κοιμηθείς για περίπου 15 λεπτά.
  • Η συνέπεια είναι το μυστικό: Θα κερδίσεις περισσότερα από τον μεσημεριανό ύπνο αν τον κάνεις τακτικά την ίδια στιγμή.

Διάβασε ακόμη: Μεσημεριανή σιέστα: Μια λατρεμένη παράδοση για την αντιμετώπιση της ζέστης

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i