Συμπληρώματα διατροφής: Είναι απαραίτητα στη ζωή μας;

Η ανάγκη για καλύτερη υγεία έχει οδηγήσει στην ανάγκη πρόσληψης συμπληρωμάτων διατροφής.

Συμπληρώματα διατροφής unsplash

Από τον δρ Δημήτρη Γρηγοράκη, Κλινικό Διατροφολόγο - Διαιτολόγο, PhD. Επιστημονικός διευθυντής Λόγω Διατροφής, πρόεδρος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας, επιστημονικός συνεργάτης ΤΕΔΔ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, επιστημονικός συνεργάτης Α' Νευρολογικής Κλινικής, Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ Αιγινήτειο Νοσοκομείο, εκπαιδευτής Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ. Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Η σωστή θωράκιση του οργανισμού αποτελεί ασπίδα απέναντι στις εποχικές ιώσεις, στο κρυολόγημα και στις αλλεργίες, αλλά και μας βοηθά να αντεπεξέλθουμε στις ανάγκες της απαιτητικής καθημερινότητας. Ειδικά σε περιόδους που κυκλοφορούν ιώσεις και εκδηλώνονται αλλεργίες προτεραιότητά μας θα πρέπει να αποτελεί η ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού, προκειμένου να διατηρούμε την υγεία μας
σε καλή κατάσταση. Βασική προϋπόθεση γι’ αυτό είναι η σωστή και ισορροπημένη διατροφή. Αυτό, όμως, δεν είναι πάντα εφικτό για τους περισσότερους, εξαιτίας του σύγχρονου αγχωτικού τρόπου ζωής, με αποτέλεσμα να μειώνεται η άμυνα και η ανθεκτικότητα του ανθρώπινου οργανισμού. Στο επίπεδο αυτό έρχονται να βοηθήσουν τα συμπληρώματα διατροφής ως υποστηρικτικά μέσα της υγείας και ευεξίας μας.

Ο ρόλος των συμπληρωμάτων 

Τα πολυβιταμινούχα συμπληρώματα μπορούν να αποτελέσουν μια σημαντική βοήθεια για την επίτευξη ή τη διατήρηση μιας καλής κατάστασης θρέψης του οργανισμού. Είναι, όμως, ακόμα πιο απαραίτητα σε:

▶ Περιόδους που απαιτείται αυξημένη πνευματική διαύγεια και συγκέντρωση.
▶ Περιόδους έντονης ανάπτυξης.
▶ Περιόδους ασθένειας και ανάρρωσης.
▶ Περιόδους χορτοφαγίας ή νηστείας.
▶ Περιόδους έντονου στρες.
▶ Εφήβους.
▶ Άτομα που ακολουθούν υποθερμιδική δίαιτα.
▶ Καπνιστές.
▶ Άτομα με ψυχογενή ανορεξία ή βουλιμία.
▶ Παιδιά που υποσιτίζονται.
▶ Εγκυμονούσες/θηλάζουσες.
▶ Άτομα που εμφανίζουν δυσαπορρόφηση και άλλα χρόνια νοσήματα.
▶ Αθλητές υψηλών επιδόσεων.
▶ Άτομα με έντονη σωματική δραστηριότητα.
▶ Άτομα τρίτης ηλικίας.

Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Current Therapeutic
Research, Clinical and Experimental έδειξε μεταβολή στη ζωτικότητα και τη διάθεση στα άτομα που έλαβαν καθημερινά ένα πολυβιταμινούχο σκεύασμα για 12 συνεχείς εβδομάδες, ενώ μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Archives of Gerontology and Geriatrics έδειξε βελτίωση στη γνωστική λειτουργία σε άτομα με μέσο όρο ηλικίας 61 ετών που προσλάμβαναν πολυβιταμινούχο συμπλήρωμα σε σύγκριση με τα άτομα που λάμβαναν placebo.

Σε δύο ανεξάρτητες μεταξύ τους μελέτες που ακολούθησαν εντοπίστηκε βελτίωση της ποιότητας ζωής και μείωση του ψυχικού και του σωματικού στρες των ατόμων
που έκαναν χρήση συμπληρώματος πολυβιταμινών (Μarasco et al. 2006 και Le
Gal et al. 2006). Τα συμπεράσματα αυτά επιβεβαιώνονται και από νεότερη μελέτη (Usser JM & Swann C, British Journal of Public Psychology 2010), στην οποία καταδεικνύεται βελτίωση της ποιότητας ζωής των εθελοντών που καταναλώνουν
συμπλήρωμα. Επίσης, εξαιρετικά είναι τα αποτελέσματα και στην περίπτωση της αντιμετώπισης του συνδρόμου χρόνιας κόπωσης, όπως υπογραμμίζουν ο Le Gal
και οι συνεργάτες του (2006). Επιπρόσθετα, πληθώρα μελετών δείχνει ότι η προσθήκη Ω3 λιπαρών σε ένα πολυβιταμινούχο συμπλήρωμα (Möller’s Total) προστατεύει συνολικά και βελτιώνει την καρδιαγγειακή υγεία.

Στην εγκυμοσύνη 

Κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης τα πολυβιταμινούχα σκευάσματα βοηθούν στην
επαρκή υποστήριξη του οργανισμού, με αποτέλεσμα να συμβάλλουν στην:

▶ Πρόληψη αναιμίας και προεκλαμψίας.
▶ Ενίσχυση άμυνας οργανισμού.
▶ Μείωση κινδύνου πρόωρου τοκετού.
▶ Ενίσχυση και ανάπτυξη του νευρικού συστήματος του εμβρύου.

Συμπέρασμα 

Η ανάγκη για καλύτερη υγεία, η ανεπαρκής ποιότητα διατροφής, οι ιδιαίτερες ενεργειακές και διατροφικές ανάγκες σε διάφορες περιόδους, όπως, για παράδειγμα, η εγκυμοσύνη και ο θηλασμός, η επίπονη εργασία, περίοδοι ασθένειας κ.ά., έχουν οδηγήσει στην ανάγκη πρόσληψης συμπληρωμάτων διατροφής. Τα πολυβιταμινούχα συμπληρώματα είναι ασφαλή, με την προϋπόθεση ότι η σύστασή τους γίνεται από επαγγελματίες υγείας και όταν οι διατροφικές συνήθειες του ατόμου δεν καλύπτουν τις θρεπτικές του απαιτήσεις σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i